Επίσκεψη στον οδοντίατρο: 5+1 συμβουλές για να την κάνεις παιχνιδάκι

Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι τον φοβόμαστε τον οδοντίατρο κι εσύ δεν πας πίσω. Όμως πρέπει να φανείς δυνατή και να πείσεις το μικρό σου ότι η επίσκεψη είναι απαραίτητη. Και μπορεί να είναι και διασκεδαστική (εντάξει, όχι ακριβώς η επίσκεψη, αλλά όλα τα υπόλοιπα που τη συνοδεύουν)

1. Επιβράβευση
Μαγική λέξη! Μίλα στο μικρό σου και πες του πόσο γενναίο ήταν και πόσο του αξίζει μια επιβράβευση. Κι επειδή η σοκολάτα αποκλείεται γιατί μόλις φύγατε από τον οδοντίατρο, η επιβράβευση μπορεί να είναι μία ώρα παραπάνω μπροστά στην οθόνη (αναγκαίο κακό, ας το παραδεχτούμε), μια βόλτα στην κοντινή παιδική χαρά ή μια βόλτα στο περίπτερο –σίγουρη επιτυχία– για αυτοκόλλητα, μπάλες κι έναν σωρό άλλα πράγματα που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει την ταλαιπωρία και να το περιμένει όταν θα χρειαστεί να ξαναπάει.

2. Βόλτα με τη μαμά
Αν έχεις περισσότερα από ένα παιδιά, μπορείς να οργανωθείς έτσι ώστε η επίσκεψη στον οδοντίατρο να γίνεται για κάθε παιδί ξεχωριστά σε ένα απόγευμα που θα το ονομάσεις ραντεβού με τη μαμά. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις βοήθεια, γιατί κάποιος πρέπει να αναλάβει το άλλο ή τα άλλα παιδιά. Θα πάτε, λοιπόν, στον οδοντίατρο και μετά θα κανονίσεις να περάσεις χρόνο με το μικρό σου μόνο οι δυο σας: σινεμά, παιχνίδι, ψώνια (δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι ότι θα σε έχει αποκλειστικά μετά τον οδοντίατρο).

3. Η διαδρομή
Κάνε τη διαδρομή διασκεδαστική μέχρι να φτάσετε στον οδοντίατρο: τραγουδήστε, μετρήστε αυτοκίνητα στον δρόμο (ο γιος μου κι η βαφτιστήρα μου μέτραγαν τα κόκκινα αυτοκίνητα στα ταξίδια) ή παίξτε παιχνίδια στα οποία θα μαντεύουν κάτι. Η ιδέα είναι να ξεχαστούν και να φτάσουν στον οδοντίατρο ήρεμα (ή απλώς να φτάσουν…)

4. Προεργασία
Την ξέρεις την παροιμία: των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πρέπει να ξεκινήσεις το ψηστήρι για τον οδοντίατρο μέρες πριν. Διακριτικά και έξυπνα. Μίλα τους για τη σημασία της στοματικής υγιεινής, διάβασέ τους κάποιο σχετικό παραμύθι για χαλασμένα δόντια, πλύντε μαζί τα δόντια σας και, οπωσδήποτε, μίλησέ τους για τον οδοντίατρο που θα επισκεφθείτε (με τα καλύτερα λόγια εννοείται και με αποφασιστικότητα –ο παραμικρός δισταγμός στη φωνή σου θα γίνει αντιληπτός και θα σου προκαλέσει προβλήματα). Εκφράσεις όπως “μη φοβάσαι” και “δεν θα πονέσεις” αποκλείονται για ευνόητους λόγους.

5. Η επιλογή του οδοντίατρου
Είναι σημαντικό να επιλέξεις έναν οδοντίατρο που ειδικεύεται στα παιδιά (παιδοδοντίατρο δηλαδή). Πέρα από το προφανές (ξέρει πώς να μιλήσει στη γλώσσα τους και να τους εξηγήσει με απλά λόγια τις διαδικασίες), ο χώρος θα έχει χαρούμενα χρώματα και παιχνίδια που θα τα κρατήσουν απασχολημένα κατά τη διάρκεια της αναμονής και είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα τα επιβραβεύσει με ένα μικρό δωράκι (όχι, δεν μπορείς να αποφύγεις τη δική σου επιβράβευση).

Bonus tip: Από την εμπειρία μου θα σου πω πως καλύτερα είναι να μένεις σε απόσταση την ώρα που ο οδοντίατρος εξετάζει το μικρό σου ή κάνει οδοντιατρικές εργασίες (κυρίως τότε). Μπορεί να νιώσει μικρή ενόχληση ή λίγο πόνο και ενστικτωδώς θα θέλεις να παρέμβεις για να το σταματήσεις (το λέω ευγενικά). Εννοείται πως κάθεσαι ήσυχη στη γωνιά σου και αφήνεις τον οδοντίατρο να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με το μικρό σου.

Read More

And More