Έτσι, το μικρό σου θα αγαπήσει το διάβασμα (ναι, μπορεί να συμβεί)!

Αν υπάρχει ένα πράγμα που το παιδάκι σου δε θέλει να κάνει μετά το σχολείο, αυτό είναι σίγουρα το να διαβάσει. Γιατί, μετά από τόσες ώρες πίσω από τα σχολικά θρανία, πόση όρεξη να έχει και αυτό για μελέτη και απομνημόνευση; Το πιθανότερο είναι να θέλει να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει ή να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση.

Επειδή, όμως, οι υποχρεώσεις “τρέχουν” και δε θες η δασκάλα του να αρχίσει να διαμαρτύρεται ότι το μικρό σου δεν ανοίγει το βιβλίο, αντιλαμβάνεσαι, ότι το διάβασμα είναι κάτι αναγκαίο. Κάτι που δεν μπορεί να παραλείψει. Απαραίτητο για την ανάπτυξη του και την καλλιέργεια του.

 

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να βοηθήσεις το παιδί σου να διαβάσει ευχάριστα και με το χαμόγελο στα χείλη και να μάθει να αγαπά το διάβασμα;

 

– Αρχικά, μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο, το οποίο, στη συνέχεια, έγινε ταινία. Για παράδειγμα, τι θα έλεγες να του διαβάσεις πρώτα τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ και, έπειτα, να δείτε μαζί την ταινία; Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδάκια που συνειδητοποιούν ότι ο αγαπημένος τους ήρωας είναι δημιούργημα ενός συγγραφέα, γίνονται πιο δεκτικά στο να διαβάσουν βιβλία κάθε είδους. Ακόμα, και εκείνα για το σχολείο.

– Μάθε του να διαβάζει δυνατά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν ακούμε αυτό που πρέπει να αποθηκεύσουμε στο μυαλό μας, η μνήμη μας το συγκρατεί καλύτερα. Επίσης, άμα αρχίσει να διαβάζει με φωνή δυνατή, να είσαι σίγουρη ότι θα αλλάζει συχνά θέση: τη μία στιγμή, θα είναι καθιστό στο γραφείο του. Την άλλη, θα περπατάει στο δωμάτιο του. Έτσι, θα βαρεθεί δυσκολότερα και… αργότερα.

– Στο δωμάτιο του, δημιούργησε μία βιβλιοθήκη. Όσο πιο πολύ τα βλέπει, τόσο περισσότερο συνηθίζει και αγαπά την ιδέα του διαβάσματος. Γιατί, είναι παντού μέσα στο δικό του χώρο. Στο δωμάτιο του. Τα βλέπει, τα αγαπά και μαθαίνει να ζει μαζί τους.

Κατεβάστε e-books ή βιβλία, τα οποία ηχογραφούν και διαβάζουν άλλοι. Μία οικεία φωνή θα το κάνει να το αγαπήσει. Επίσης, επειδή δεν υπάρχει παιδάκι που να μην είναι ειδικό στην τεχνολογία, αν το επόμενο του βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή, μη διστάσεις να το κατεβάσεις.

– Στη γιορτή του, αγόρασε του ένα βιβλίο. Έτσι, θα το συνδέσει στο μυαλό του με ευτυχισμένες στιγμές και η ευτυχία φέρνει φιλαναγνωσία…

– Ξεκινήστε να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο μαζί και διοργανώστε ένα μικρό διαγωνισμό. Όποιος τελειώσει πρώτος, θα φάει το αγαπημένο του γλυκό. Και, φυσικά, μαμά θα αφήσεις το μικρό σου να κερδίσει.

– Δώσε έμφαση στο εξώφυλλο. Οτιδήποτε έχει χρώμα, κερδίζει μία θέση στην “καρδιά” ενός παιδιού. Για αυτό, μην υποτιμάς τη δύναμη που έχει το σχέδιο. Ακόμα και η γραμματοσειρά…

– Ζωντανέψτε τα βιβλία. Σε πολλά θέατρα (μικρά ή μεγάλα), οι χάρτινοι δημιουργοί ιστοριών αποκτούν σώμα και υπόσταση. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να πηγαίνατε μαζί σε μία παράσταση, της οποίας το σενάριο βασίζεται σε βιβλίο; Οι “Μεγάλες Προσδοκίες” ξεκίνησαν πάντως…

 

 

 

 

 

Read More

And More