Ευχάριστες πτήσεις: Πώς να κάνεις το “ιπταμενο” ταξίδι μια υπέροχη εμπειρία

Η μεγάλη ώρα έφτασε και όλοι οι ταξιδευτές του Πάσχα ξεκινούν τις… αναχωρήσει! Σίγουρα, λοιπόν, θα σου έχει περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να… πετάξετε με το αεροπλάνο! Και ναι, μπορεί το κόστος καμιά φορά να είναι περισσότερο από ό,τι στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, αλλά ο χρόνος που θα εξοικονομήσεις και η άνεση που θα εξασφαλίσεις είναι ικανά να σε κάνουν να προσπεράσεις το γεγονός πως ίσως χρειαστεί να βάλεις το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη. Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει ένα ερώτημα… πώς να διαχειριστείς το χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να ηρεμήσεις το μικρό σου, που ίσως αναστατωθεί ή κουραστεί από την απουσία κάποιου ενδιαφέροντος! Η αλήθεια είναι πως οι αεροπορικές πτήσεις μπορεί να είναι μια “πρόκληση” τόσο για εσένα, όσο και για το παιδί και κάποιες φορές χρειάζεται να δώσεις περισσότερη προσοχή στις ανάγκες και τις “απαιτήσεις” του μικρού. Για αυτό, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη, ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως στην περίπτωση που η κούρασή του ή ο φόβος και το άγχος του δημιουργήσουν αναστάτωση.

Σε γενικές γραμμές, μια πτήση μπορεί να είναι απολύτως ήπια, χωρίς καθόλου σκαμπανεβάσματα -τόσο σε μεταφορικό, όσο και σε κυριολεκτικό επίπεδο-, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να διατηρήσεις το παιδί ήρεμο και να το βοηθήσεις να περάσει ευχάριστα την ώρα του ή να του αποσπάσεις την προσοχή με κάτι που το ευχαριστεί σε περίπτωση που νιώσεις ότι αγχώνεται ή ταράζεται! Μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια, μια γλυκιά κουβέντα μαζί σου, μια αγκαλιά ή και η μουσική που του αρέσει μπορούν να σταθούν ικανά να ηρεμήσουν ένα παιδί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Αν αναρωτιέσαι πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να έχει μια ευχάριστη εμπειρία στο επόμενο αεροπορικό ταξίδι σας, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες παρακάτω!

 

♦ Τα αγαπημένα του παιχνίδια
Σίγουρα θα υπάρχουν κουκλάκια και φιγούρες που δεν αποχωρίζεται ποτέ και του “τραβούν” το ενδιαφέρον, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα… στερηθεί κατά την πτήση. Αρκεί να μην είναι πολύ θορυβώδη, ώστε να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στους υπόλοιπους επιβαίνοντες.

 

♦ Επιτραπέζια και παιχνίδια με κάρτες
Μία από τις πιο ευχάριστες και πρακτικές λύσεις είναι τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε παρέα! Τα μικρά φορητά επιτραπέζια ή παιχνίδια καρτών είναι ιδανικά για περιπτώσεις, όπως το αεροπλάνο, γιατί αποσπά την προσοχή των παιδιών που έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τους γονείς τους!

 

♦ Η μουσική που του αρέσει
Τα τραγούδια και η μουσική που απολαμβάνει να ακούει το παιδί στο σπίτι είναι ικανά να το χαλαρώσουν και να το κάνουν χαρούμενο κατά τη διάρκεια της πτήσης. “Φόρτωσε” στο smatphone σου μια λίστα τραγουδιών και δώσε του να φορέσει τα ακουστικά σου, ώστε να είναι ήρεμο και ευχαριστημένο!

 

♦ Το βιβλίο ή το comic που διαβάζει αυτό τον καιρό
Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, σίγουρα θα υπάρχει έστω ένα βιβλίο που χαίρεται να διαβάζει μόνο του ή να του το διαβάζεις εσύ. Τώρα, λοιπόν, είναι η ευκαιρία να το αξιοποιήσετε ακόμη περισσότερο! Πάρτε μαζί σας τα παραμύθια ή τα εικονογραφημένα που του αρέσουν και έτσι θα καταφέρει να χαλαρώσει πολύ πιο εύκολα!

 

♦ Αξιοποίησε το πρόγραμμα ύπνου
Μία από τις καλύτερες μεθόδους, ώστε να είσαι σίγουρη ότι το ταξίδι θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήσυχο για το παιδί, είναι να το προγραμματίσεις σύμφωνα με τις συνήθειες ύπνου του. Αν η πτήση είναι την ώρα που υπό κανονικές συνθήκες στο σπίτι θα έπαιρνε έναν υπνάκο, τότε και στη διάρκεια του ταξιδιού θα καταφέρει να κοιμηθεί και να μην είναι σε υπερένταση!

 

♦ Μικρά σνακ που θα το απασχολήσουν
Η γκρίνια και η αναστάτωση μπορεί να ενταθούν αν το μικρό σου πεινάει ή διψάει. Επομένως, ίσως να καταφέρεις να κρατήσεις το παιδί ήρεμο αν φροντίσεις να έχεις μαζί σου μερικά μικρά σνακ και λιχουδιές που θα το γεμίσουν ενέργεια και θα το χαροποιήσουν!

 

♦ Μια ταινία ή παιδική σειρά που το ευχαριστεί
Ίσως να μην καταφέρεις να αποφύγεις τη χρήση… ηλεκτρονικών μέσων, όσο και αν το προσπαθήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να έχεις προνοήσει να περάσεις κάποια ταινία ή επεισόδιο στο tablet, ώστε να είσαι έτοιμη για τις… έκτακτες περιπτώσεις!

Read More

And More