Φθορίωση στα δόντια του παιδιού: Πότε και γιατί καλό είναι να γίνεται

Όλες οι μαμάδες θέλουν τα δόντια του παιδιού τους να είναι γερά. Να αναπτύσσονται και να δημιουργούν πόνο μικρό στο μικρό τους. Τι γνωρίζεις για τη φθορίωση; Πρόκειται για μία διαδικασία που ενισχύει τα δόντια του παιδιού σου. Σήμερα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μοιράζεται μαζί μας όσο πρέπει να ξέρεις. 

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν φθορίωση στα δόντια τους για να είναι πιο γερά.

Τι είναι το φθόριο;
Η αλήθεια είναι ότι το φθόριο είναι ένα στοιχείο, κάτι σαν “βιταμίνη”των δοντιών, το οποίο είναι απαραίτητο για να προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα. Με την παρουσία του φθορίου, η αδαμαντίνη των δοντιών γίνεται πιο σκληρή και πιο ανθεκτική, ώστε να μην μπορούν τα μικρόβια του στόματος να την καταστρέψουν.

Το φθόριο βρίσκεται ελεύθερο στη φύση μέσα στο νερό και στα τρόφιμα και απο εκεί το λαμβάνει το παιδί. Η μεγαλύτερη πηγή λήψης του φθορίου είναι το πόσιμο νερό. Επειδή, όμως, σε μερικές πόλεις το νερό δεν έχει την απαιτούμενη ποσότητα του φθορίου, είναι απαραίτητο να την προσλαμβάνει ένα παιδί με συγκεκριμένα σκευάσματα που τα παίρνει απο το στόμα ή με ειδικές οδοντόπαστες ή με εναπόθεση του φθορίου κατευθείαν πάνω στα δόντια απο τον οδοντίατρο.

Τι είναι η φθορίωση και πότε γίνεται;
Οι καλύτερος τρόπος για να πάρει το φθόριο ένα παιδί είναι μέσα απο το νερό. Αν το νερό της περιοχής, στο οποίο ζει ένα παιδί είναι κάτω απο 0,3ppm, τότε θα πρέπει να κάνει φθορίωση. 

Ο καλύτερος τρόπος της φθορίωσης θα αποφασιστεί από τον οδοντίατρο και τις ικανότητες του παιδιού. Δηλαδή αν το παιδί είναι συνεργάσιμο θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μία οδοντόκρεμα εμπλουτισμένη με φθόριο. Αλλιώς, θα μπορούσε να λαμβάνει πόσιμες σταγόνες εμπλουτισμένες με φθόριο ή δυο φορές τον χρόνο να γίνεται τοποθέτηση ειδικής πάστας στα δόντια απο τον οδοντίατρο. Η φθορίωση πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση του γιατρού, διότι σε περίπτωση υπέρ δοσολογίας, μπορεί να προκληθεί διαταραχή στο χρώμα των δοντιών.

Και μερικές συμβουλές για υγιή δόντια
• Πριν το βραδινό ύπνο είναι απαραίτητο να πλένονται το δόντια ή στα μικρότερα παιδιά να καθαρίζονται με μια γάζα.
• Θα πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη και γενικά υδατάνθρακες.
• Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ετήσιες και όχι μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα.

Read More

And More