Γιατί είναι καλό να διαβάζει μόνο του για το σχολείο

Αυτός ο Ιανουάριος είναι πράγματι πολύ διαφορετικός. Τα σχολεία (για τις μικρότερες μέχρι στιγμής ηλικίας) άνοιξαν και ξαφνικά όλοι οι γονείς αισθάνονται ότι βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής περιόδου και ότι το ημερολόγιο δείχνει… Σεπτέμβριο. Το μικρό σου ξυπνά νωρίτερα, ετοιμάζετε μαζί την σχολική τσάντα, γράφει στο τετράδιο του όλα όσα λέει ο δάσκαλος στην τάξη, επιστρέφει στο σπίτι, ξεκουράζεται και πλέον είναι έτοιμο να… διαβάσει. Και εσύ να κάτσεις δίπλα του. Ή μήπως όχι; Γνωρίζεις τα οφέλη του να αφήσεις το παιδί σου να διαβάσει μόνο του; Αν όχι, κάνε ένα απλό scroll-down.

Καλύτερη απορρόφηση γνώσεων
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μέθοδοι διδασκαλίας που ακολουθούν από την μία ο δάσκαλος και από την άλλη οι γονείς διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για κάτι που δημιουργεί σύγχυση στο μυαλό ενός μικρού παιδιού και εν τέλει πρόβλημα στην απορρόφηση των γνώσεων. Αφήνοντας το να κάνει μόνο του τις ασκήσεις του, ακολουθώντας τον τρόπο μελέτης που πρότεινε ο δάσκαλος ή η δασκάλα του, το μικρό σου μετατρέπεται σε ένα σφουγγάρι γεμάτο νέες πληροφορίες και όρεξη για ακόμα περισσότερες.

Όλες οι ασκήσεις γίνονται από το ίδιο
Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Κάθε μάθημα έχει τη δυσκολία του, η οποία μερικές φορές δημιουργεί εκνευρισμό. Από τη μία, το παιδί αισθάνεται κουρασμένο και προτιμάει στη θέση της απάντησης να αφήσει ένα υπέροχο κενό, από την άλλη εσύ, που καθόλου δεν θες να έχει κενά γνώσης, σπεύδεις να το βοηθήσεις, αφού πρώτα γκρινιάξετε για λίγα λεπτά ο ένας στον άλλον. Αποτέλεσμα; Το μικρό σου συνηθίζει στην κατάσταση αυτήν και δεν καταβάλει καν την μέγιστη προσπάθεια, αφού γνωρίζει ότι το μολύβι και η γόμα θα καταλήξουν στα χέρια σου, κάτι που δεν ισχύει αν το αφήσεις να ροκανίσει τη σκέψη του, να δοκιμάσει και εν τέλει να κάνει ένα μικρό λαθάκι. Γιατί, έτσι δεν θα ξεχάσει τη σωστή απάντηση ποτέ.

Αποκτά αυτοπεποίθηση
Όχι, δεν θα κάνει πίσω και δεν θα δειλιάσει να γράψει την λύση που πιστεύει ότι είναι σωστή. Ακόμα και να σηκώσει το χέρι του στην τάξη. Γιατί, από τα λάθη μαθαίνουμε και από αυτά αποκτάμε την εσωτερική σιγουριά και δύναμη ότι αυτό που λέμε ή γράφουμε είναι σωστό. Ακόμα, και ένα παιδάκι στο δημοτικό…

Γλιτώνει χρόνο
Λίγο να το ρωτήσεις τι έκανε σήμερα στο σχολείο, να του ζητήσει να κάνει μία μίνι επανάληψη για να μην ξεχάσει όσα έχει μάθει μέχρι στιγμής, δεν θέλει και πολύ για να μην τελειώσει η μελέτη ποτέ. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο καλύτερο είναι και για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού να διαβάζει μόνο του συγκεντρωμένα και να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του νωρίτερα.

Το βοηθάς να γίνει ανεξάρτητο
Να γνωρίσει τις υποχρεώσεις του, να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ίσως έχετε φτιάξει μαζί και να το κάνει με επιτυχία. Έτσι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, αν παραδείγματος χάρη εσύ θες να βγεις για μετακίνηση 2, όσο εκείνο θέλει να διαβάσει Ιστορία.

 

Read More

And More