Γιατί η κόρη μου έχει τρελή αδυναμία στον μπαμπά της;

Κάθε μικρό αγόρι έχει αδυναμία (τρελή) στην μαμά του. Κάθε μικρό κορίτσι τρέφει συναισθήματα θαυμασμού για τον μπαμπά της. Δύο προτάσεις άκρως διαδεδομένες. Και αληθινές. Αφού, είμαι σίγουρος ότι και εσύ, όταν ήσουν πιο μικρή (ίσως και τη στιγμή αυτή που διαβάζεις το συγκεκριμένο κείμενο) είχες τρελή αδυναμία στον μπαμπά. Daddy’s Girl από κούνια και καθόλου ντροπή δεν πλανάται στην ατμόσφαιρα. Δε θα έπρεπε (άλλωστε).

Εδώ και αρκετούς αιώνες, εξάλλου, όλοι γνωρίζουν για το Σύνδρομο της Ηλέκτρας. Την εποχή, δηλαδή, κατά την οποία προέκυψε και δημιουργήθηκε. Αν, αυτή, τη στιγμή, δε θυμάσαι τι ακριβώς είναι (γιατί η πλειοψηφία αναφέρεται συχνά – πυκνά στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα), δώσε μου δύο δευτερόλεπτα από το χρόνο σου, για να σου φρεσκάρω τη μνήμη. Έτσι, ονομάζεται το φαινόμενο, κατά το οποίο η κόρη ερωτεύεται τον μπαμπά της. Όμως, επειδή ψυχολόγοι δεν είμαστε, και ούτε σε έρωτα αναφερόμαστε, λέω σήμερα να ρίξουμε μία ματιά στους λόγους, για τους οποίους το κοριτσάκι σου έχει μεγαλύτερη αδυναμία στον μπαμπά, από ό,τι σε εσένα. Μην παραπονιέσαι, όμως, αυτή τη στιγμή.

 

Γιατί, λοιπόν, τα μικρά κορίτσια αγαπούν τόσο πολύ το μπαμπά τους;

 

– Ο μπαμπάς δε φωνάζει συχνά. Είτε γιατί δεν έχει και πολλή όρεξη να ασχοληθεί, είτε γιατί θέλει να είναι πιο τρυφερός με τη μονάκριβη του, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα δεις τον μπαμπά να υψώνει συχνά τον τόνο της φωνής του στην Πριγκίπισσα του.

– Όταν της κάνεις παρατήρηση, ο μπαμπάς συνήθως θα πάρει το ρόλο του καλού αστυνόμου. Αυτό αρκεί για να σε κάνει να φανείς πιο αυστηρή από ότι είσαι στην πραγματικότητα. Και στα παιδάκια δεν αρέσει η αυστηρότητα.

– Θα της κάνει μία τρυφερή αγκαλιά. Σε μία ανυποψίαστη στιγμή. Όσο φορτωμένο πρόγραμμα και να έχει, θα βρει χρόνο.

– Αρκετοί μπαμπάδες έχουν τη συμπεριφορά μικρού παιδιού. Και αυτή τη στιγμή συνειδητοποιείς ότι ο λόγος που τον κατηγορείς αρκετά συχνά είναι η αιτία που η μικρή του κόρη δεν μπορεί να του αντισταθεί. Θα χαλάσει τις κούκλες της. Θα περάσει από μπροστά τη στιγμή που παίζει το αγαπημένο της online game. Αλλά, εν τέλει, θα γίνει σύμμαχος της. Γιατί, στην καρδιά είναι ακόμα παιδί.

– Θα την σηκώσει από το πάτωμα και θα αρχίσει να την πετά ψηλά. Θέλω να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Εσύ (όπως και κάθε μαμά) τρέμεις να το κάνεις, γιατί ο φόβος μήπως το παιδί υποστεί μία επική τούμπα υπερτερεί…

– Σύμφωνα με έρευνες, οι μπαμπάδες έχουν ασθενέστερη μνήμη. Άρα, θυμούνται δυσκολότερα τις αταξίες της. Μετά από μία ώρα, έχουν πατήσει Control, Alt, Delete.

– Οι μπαμπάδες κάνουν περισσότερες ζημιές από τις μαμάδες. Δρουν σαν παιδιά και αυτό στα μάτια της κόρης σου θυμίζει το μεγάλο της αδερφό. Γιατί, όμοιος ομοίω αεί πελάζει…

 

 

Read More

And More