Γιατί την άνοιξη τα μάτια του παιδιού κοκκινίζουν και τα τρίβει; Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά

Κάθε άνοιξη, ο περισσότερος κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με ποικίλες αλλεργίες, λόγω της έξαρσης της φύσης που εκλύει στην ατμόσφαιρα αλλεργιογόνα στοιχεία. Και τα παιδιά πολύ συχνά μπορεί να εμφανίσουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά τα στοιχεία. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα ή αλλιώς η οφθαλμική αλλεργία που οδηγεί σε κοκκίνισμα των ματιών και έντονη ανάγκη για τρίψιμο από τα παιδιά. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί όσα θέλεις να ξέρεις για την αλλεργία των ματιών:

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου και όλοι την περιμένουμε με χαρά. Είναι, όμως, και η κατεξοχήν εποχή με τις περισσότερες αλλεργίες. Η κάθε αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού σε κάποιο ερέθισμα, το οποίο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ερεθίσει και να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού. Είναι, δηλαδή, τόσο το παιδί ευαίσθητο, όσο και ο οργανισμός του επιρρεπής σε αλλεργικές αντιδράσεις και γι’ αυτό άλλα παιδιά με το ίδιο αλλεργιογόνο δεν παθαίνουν τίποτα και άλλα εμφανίζουν ποικίλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μια από τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις της άνοιξης αφορά τα μάτια. Το αποτέλεσμα είναι να κοκκινίζουν, να δακρύζουν, να έχουν φαγούρα και γενικά να γίνονται ευερέθιστα.
Η αλλεργία της άνοιξης στα μάτια ονομάζεται εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, η οποία προσβάλει τον επιπεφυκότα συνήθως και των δύο ματιών. Τα αίτια δεν είναι πάντοτε γνωστά. Συνήθως πάσχουν περισσότερο τα αγόρια. Έχει συνδυαστεί και με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές με θερμό κλίμα, όπως οι μεσογειακές χώρες.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά τα τρία χρόνια έως και την εφηβική ηλικία. Ανάλογα με το αν προσβάλει τον βολβό του ματιού ή το βλέφαρο, ονομάζεται βλεφαρική ή βολβική αλλεργία.
Μερικές φορές πρόκειται για βαριάς μορφής αλλεργία που μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στην όραση του παιδιού, αν φυσικά δεν θεραπευτεί έγκαιρα.

Ποια είναι τα κυρία συμπτώματα της εαρινής κερατοεπιπεφυκίτιδας:
• το παιδί αισθάνεται φαγούρα στα μάτια και τα τρίβει για να ανακουφιστεί.
• έχει φωτοφοβία, κλείνει τα μάτια στο φως και προτιμάει να μένει στο σκοτάδι.
• τα μάτια έχουν εκκρίσεις με βλέννα και τρέχουν τα δάκρυα.
• μπορεί να πρηστούν τα βλέφαρα και να έχει μικρή πτώση των βλεφάρων.
• μπορεί να παραπονιέται ότι έχει θολή όραση.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές μέθοδοι:
• Η θεραπεία στις απλές περιπτώσεις είναι κρύες κομπρέσες με καθαρά πανιά ή αποστειρωμένες γάζες, η ύγρανση του βολβού του ματιού με λιπαντικά δάκρυα και το πλύσιμο των ματιών με πολύ καθαρό νερό.

• Σε φάση έξαρσης και σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η εφαρμογή σταγόνων κορτιζόνης για λίγες μέρες. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει και τοπική χρήση αντιβιοτικού κολλυρίου ή ακόμη και αντιβίωσης από το στόμα.

• Η πρόληψη, βέβαια, είναι πάντοτε πολύ καλύτερη από την θεραπεία. Αν είναι γνωστό ότι την άνοιξη και όταν το παιδί πηγαίνει σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος παθαίνει την οφθαλμική αλλεργία, τότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να αποφεύγει αυτό το μέρος.

• Το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών βοηθάει, ώστε να μην μεταφέρονται στα μάτια του αλλεργιογόνες ουσίες, όπως η γύρη, η σκόνη, το τρίχωμα οικιακών ζώων και τα ακάρεα.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More