Γρίπη 2022-2023: Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο; Γράφει ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης

Κυκλοφόρησε και φέτος το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για την γρίπη για την περίοδο 2022-2023.

Τα τελευταία δυο χρόνια είχαμε ξεχάσει την γρίπη καθώς ο κορονοϊός δεν άφησε έδαφος για να αναπτυχθεί. Φέτος όμως κατά έναν παράξενο τρόπο η γρίπη εμφανίστηκε και μέσα στο καλοκαίρι. Έτσι, από τον Ιούλιο και μετά  έχουμε πολλά κρούσματα γρίπης.

Καθώς έρχεται ο χειμώνας υπάρχει περίπτωση η γρίπη να γιγαντωθεί με όλες τις γνωστές συνέπειές της. Η γρίπη δεν είναι μια απλή νόσος, όπως συνηθίζουν να λένε μερικοί. Κάθε χρόνο νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα την περίοδο 2018-2019 έχασαν την ζωή τους 154 άνθρωποι.

Για φέτος, λοιπόν, οι παιδίατροι στη χώρα μας μέσω των επιστημονικών οργανώσεων τους, Παιδιατρική  Εταιρία και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών από την ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ.

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ευπαθή ομάδα την ομάδα παιδιών ηλικίας από 5 ετών και κάτω.


-Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές.

-Η γρίπη προσβάλει κυρίως παιδιά που στη συνέχεια την μεταδίδουν στους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

-Αρκετά από τα παιδιά που θα νοσήσουν από γρίπη θα ταλαιπωρηθούν για πάνω από 5 μέρες με πυρετό, μεγάλη κακουχία, κεφαλαλγία, εμετούς και ΜΠΟΡΕΙ να παρουσιαστούν και αρκετές επιπλοκές, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα κ.λ.π. και να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

-Αν το παιδί νοσήσει θα απουσιάσει από το σχολείο του και κάποιοι γονείς θα απουσιάσουν από την εργασία τους.

-Την περίοδο αυτή που υπάρχει και κορονοϊός δεν είναι καθόλου καλό να συνυπάρχει σε ένα παιδί συνοσηρότητα, δηλαδή γρίπη και κορονοϊός μαζί.

Για την περίοδο 2022-2023 έχει ήδη κυκλοφορήσει το τετραπλό εμβόλιο γρίπης και βρίσκεται στα φαρμακεία. Για να το πάρετε απαιτείται ηλεκτρονική συνταγή από τον ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ.

Read More

And More