Η δύσκολη περίοδος της εφηβείας: Tips… επιβίωσης!

Η εφηβεία είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες συμπίπτει και με ένα άλλο μεγάλο γεγονός, αυτό της έναρξης της περιόδου, η οποία αποτελεί ορόσημο για τη γυναικεία φύση, αφού σχετίζεται άμεσα και με την δυνατότητα τεκνοποίησης.

Όπως και σε κάθε μεταβατικό στάδιο τόσο η έφηβη όσο και οι γονείς της πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Και επειδή όταν γνωρίζεις τι πρόκειται να συμβεί είσαι καλύτερα προετοιμασμένη, ας δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια έφηβη αλλά και οι γονείς της για αυτή την τόσο υπέροχη περίοδο στη ζωή μιας κοπέλας!

Αν είσαι έφηβη
Η εφηβεία περιλαμβάνει ηλικιακά 3 στάδια:

1. Το αρχικό στάδιο (από τα 11 έως τα 14)
2. Το ενδιάμεσο στάδιο (από τα 14 έως τα 17)
3. Το τελικό στάδιο (από τα 17 έως τα 20)

Ξεκινά κατ΄αρχάς με τη σωματική ανάπτυξη… Τι σημαίνει αυτό;

  • Ψηλώνεις
  • Το στήθος σου μεγαλώνει
  • Οι γοφοί και η μέση σου αναπτύσσονται και αποκτάς γυναικείες καμπύλες
  • Αποκτάς τριχοφυΐα στα πόδια, στις μασχάλες και στην ευαίσθητη περιοχή
  • Αρχίζεις να παρατηρείς κάποιες κολπικές εκκρίσεις στο εσώρουχό σου
  • Το δέρμα σου μπορεί να παρουσιάσει ακμή

Και η ψυχολογία σου όμως αλλάζει…

  • Νιώθεις έντονα, αντικρουόμενα συναισθήματα
  • Γίνεσαι πιο ευαίσθητη
  • Αναστατώνεσαι και εκνευρίζεσαι πιο εύκολα
  • Νομίζεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει…

Αν έχεις αρχίσει να βλέπεις κάποιες από αυτές τις αλλαγές, τότε πολύ σύντομα θα σου έρθει και η πρώτη περίοδος. Στο site της EveryDay θα βρεις όλες τις πληροφορίες γύρω από όσα πρέπει να ξέρεις για τον κύκλο σου, τις αλλαγές στο σώμα σου και τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρείς κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Επιπλέον, η EveryDay, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής ετοίμασε ειδικά για εσένα μία διαδικτυακή βιβλιοθήκη με πλούσια θεματολογία σχετικά με αυτά που θα ήθελες να μάθεις για το σώμα σου, τη διατροφή σου, τα συναισθήματά σου, τα δικαιώματά σου, τις σχέσεις σου… και πολλά άλλα που μπορεί να σε απασχολούν τώρα που βρίσκεσαι στην εφηβεία!

Υγιεινή Προστασία της Ευαίσθητης περιοχής Σερβιέτες EveryDay


Αν είστε γονιός

Καθώς το κοριτσάκι σας αφήνει πίσω του την ανεμελιά και την ασφάλεια της παιδικής ηλικίας, πραγματοποιώντας τα πρώτα του βήματα προς την ενηλικίωση, αισθάνεται έντονη ανασφάλεια. Νιώθει ότι δεν είναι πλέον παιδί, την ίδια ώρα όμως καταλαβαίνει ότι δεν είναι και ενήλικας. Έτσι αρχίζει να διερευνά τα όριά του – πολύ συχνά και τα δικά σας – , να πειραματίζεται, να αμφιβάλλει και να προσπαθεί σταδιακά να διαμορφώσει τη νέα του ταυτότητα.
Εσείς ως γονείς, έχετε βέβαια τις πεποιθήσεις σας, τις επιθυμίες σας, τους φόβους σας και τις ανησυχίες σας και συνήθως κάπου εκεί ξεκινούν οι εντάσεις ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας. Το κλειδί, σε αυτήν την περίπτωση, είναι η κατανόηση και ο σεβασμός.

Ο νέος σας ρόλος
Ως γονιός, πρέπει να αντιληφθείτε έγκαιρα τον νέο σας ρόλο και να δείξετε κατανόηση στις νέες ανάγκες που προκύπτουν στο κοριτσάκι σας με την είσοδό του στην εφηβεία. Πρέπει επίσης να δείξετε σεβασμό στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει μία νέα ταυτότητα.

Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και μεθοδικά, θέτοντας όρια αλλά εκχωρώντας ταυτόχρονα ελευθερίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στο παιδί σας να γνωρίσει τις δυνατότητές του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να προετοιμαστεί σταδιακά για την ενήλικη ζωή του.

Πρέπει να καταλάβετε ότι το κοριτσάκι σας γίνεται πλέον γυναίκα και να το βοηθήσετε να ανακαλύψει και να διεκδικήσει την ενήλικη εκδοχή του. Προσπαθήστε να καταλάβετε, προσπαθήστε να θυμηθείτε και πάνω απ’ όλα κερδίστε την εμπιστοσύνη της, προκειμένου να της δημιουργήσετε τη διάθεση να σας ρωτήσει οτιδήποτε την απασχολεί, χωρίς να φοβάται ότι θα την κοροϊδέψετε ή ότι θα την μαλώσετε.

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε σωστά την εφηβεία θα βρείτε στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη που ετοίμασε η EveryDay, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής.

Read More

And More