Η υπερ- τεχνολογία βλάπτει τα μάτια των παιδιών: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τι πρέπει να κάνεις

Η τεχνολογική ανάπτυξη μπορεί να έχει φέρει ένα σωρό καλά και να διευκολύνει την καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο αρκετές είναι και οι κακές συνήθειες που υιοθετούμε λόγω της υπερέκθεσής μας στα νέα μέσα. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος που μπορεί να επηρεάσουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών μέσων τα μάτια ενός παιδιού που τείνει να τα χρησιμοποιεί σε σταθερό και τακτικό επίπεδο. Αν και εσύ έχεις παρατηρήσει πως συμβαίνει κάτι τέτοιο στο μικρό σου, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου δίνει βασικές οδηγίες και συμβουλές:

Σας τυχαίνει συχνά το παιδί σας να παραπονιέται ότι τα μάτια του τσούζουν; Ότι είναι ξηρά ή ότι δακρύζουν; Το πρωί κάνει προσπάθεια να τα ανοίξει γιατί έχουν κάτι σαν τσίμπλες; Τότε πιθανόν να πάσχει από το λεγόμενο “ξηρό μάτι”!

Είναι μια παθολογική κατάσταση που μόλις τελευταία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την όρισε σαν μια από τις πιο άγνωστες και υποτιμημένες παθήσεις που, όμως, είναι πολύ συχνές στη μοντέρνα εποχή που ζουν τα παιδιά. Η αιτία δεν είναι άλλη από την υπερβολική χρήση που κάνουν τα παιδιά σε smartphone, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα ενοχλητικά συμπτώματα που έχουν σχέση με την ξηρότητα των ματιών, εμφανίζονται όταν τα δάκρυα δεν είναι πια αρκετά σε ποσότητα και ποιότητα, ώστε να διατηρούν υγρή την περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του βολβού του ματιού.

Και αυτό συμβαίνει από την κατάχρηση και τον υπερβολικό χρόνο που καταναλώνουν τα σύγχρονα παιδιά μπροστά σε υπολογιστές και άλλες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές.

Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία προσδιορίζουν ότι:

  • τα 8 στα 10 παιδιά (80%) που βρίσκονται μεταξύ τριών και πέντε χρονών χρησιμοποιούν tablet, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.
  • το 1 στα 4 παιδιά που είναι 9 με 10 χρονών έχει δικό του προσωπικό υπολογιστή ή smartphone.

Γιατί ξεραίνονται τα μάτια;
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν 12 έως 15 φορές μέσα σε ένα λεπτό. Όταν, όμως, ένα παιδί παρακολουθεί έντονα πολλές ώρες μια οθόνη, λόγω της έντονης προσπάθειας, μειώνεται η συχνότητα του ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων. Αυτό προκαλεί εξάτμιση των δακρύων και έτσι προκαλείται το “ξηρό μάτι”.

Υπολογίζεται ότι όταν ένα παιδί βρίσκεται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, το tablet και το smartphone, τότε το ανοιγοκλείσιμο του ματιού μπορεί να μειωθεί έως και μία φορά ανά ένα λεπτό.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Μην “παρκάρετε” το παιδί σας μπροστά στις οθόνες!
  • Ακόμη και τα παιδικά προγράμματα θέλουν μέτρο.
  • Όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν υπολογιστή, τότε κάθε 15 με 20 λεπτά θα πρέπει να κάνουν μια ολιγόλεπτη διακοπή.
  • Ρυθμίστε στο χώρο να υπάρχει μια σχετική υγρασία στους 60- 65 βαθμούς.
  • Μην επισημοποιείτε συσκευές που εκπέμπουν ξηρό αέρα.
  • Σε περίπτωση ξηρότητας των ματιών, κάν’ τε κομπρέσες με νερό και φασκόμηλο και επισκεφτείτε το γιατρό του.

Read More

And More