Καλή χρονιά! Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για να μεγαλώσει ένα παιδί το 2020!

Το 2020 είναι εδώ! Και μαζί με τη νέα χρονιά, φέτος, ξεκινά μία νέα δεκαετία. Αυτό σημαίνει πως άλλος ένας χρόνος είναι στο ξεκίνημά του και όλοι βρισκόμαστε σε εκείνο το μεταβατικό στάδιο, όπου προετοιμαζόμαστε γεμάτη ελπίδα και τεράστια θέληση για αλλαγές και προσωπική βελτίωση. Στη ζωή τη δική σου, όμως, όπως και κάθε μητέρας, ο πιο σημαντικός στόχος είναι να κάνει το παιδί της ευτυχισμένο. Να το δει, για μία ακόμη χρονιά (και κατ’ επέκτασιν δεκαετία) να χαμογελά.

Μιλώντας, όμως, για ευτυχισμένα παιδιά, έχεις σκεφτεί ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να τους προσφέρουν αυτή την ευτυχία; Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι η χώρα στην οποία ζουν και μεγαλώνουν. Έτσι, αρκετές έρευνες αποκαλύπτουν τις καλύτερες χώρες, για να μεγαλώσει ένα παιδί.  Θέλεις να μάθεις σε ποια θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα; Στην 30η. Σε σύνολο 50 χωρών. Εντάξει, δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για αυτό.

Έχοντας, λοιπόν, στο μυαλό σου αυτή την ανησυχητική πληροφορία, τι θα έλεγες να ρίξουμε μία ματιά στις 10 καλύτερες χώρες για την ανατροφή ενός παιδιού, εν έτει 2020;

 

#10 Βέλγιο

Μπορεί να έπεσε δύο θέσεις από την περσινή κατάσταση, εξαιτίας στα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και το οικιστικό πρότυπο, όμως, η πόλη με την εκπληκτική αρχιτεκτονική, συνεχίζει να προσφέρει καλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλό δείκτη ευτυχίας στους κατοίκους του.

#9 Ιταλία 

Η γειτονική χώρα κατάφερε, φέτος, αυτό που περίμενε αρκετά χρόνια: Να μπει στο Top 10 των καλύτερων χωρών για ανατροφή παιδιών. Άλλωστε, το τόσο αναπτυγμένο εκπαιδευτικό της σύστημα δεν άφηνε και πολλά περιθώρια.

#8 Νότια Κορέα

Σε αντίθεση με τη Βόρεια, η Νότια Κορέα ανήκει στις καλύτερες χώρες, για να μεγαλώσει το παιδί σου. Ο καλός καιρός, σύμμαχος του.

#7 Γερμανία

Αν και τους έχει συνηθίσει πιο αυστηρούς, οι Γερμανοί κάτοικοι εφαρμόζουν ένα ιδιαίτερα προχωρημένο μοντέλο εκπαίδευσης, το οποίο αφήνει στα παιδιά αρκετές ελευθερίες και τους επιτρέπει άφοβα να ρισκάρουν. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το καλό σύστημα υγείας και το επίπεδο εκπαίδευσης δεν πρέπει να αναρωτιέσαι, γιατί βρίσκεται στην 7η θέση.

#6 Ιρλανδία

Ο, ιδιαίτερα, πεσμένος δείκτης καπνίσματος σε νεαρή ηλικία αφενός και ο υψηλά ανεβασμένος δείκτης σωματικής άσκησης αφετέρου, έφεραν την Ιρλανδία στην έκτη θέση της φετινής κατάταξης.

#5 Νορβηγία

Βάσει των παραγόντων που εξέτασαν οι συγκεκριμένες μελέτες και αφορούν την οικονομική κατάσταση, την υγεία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την συμπεριφορά και τους κινδύνους που επικρατούν ανά χώρα, πέμπτη έρχεται η Νορβηγία. Και, μάλλον, η αιτία εντοπίζεται στο πολύ καλό της κλίμα.

#4 Φιλανδία

Μία θέση πιο πάνω συναντάμε το “γειτονάκι” της. Tο κράτος έχει καταφέρει να εξομοιώσει τα κοινωνικά στρώματα, ενώ όλες οι υπηρεσίες που αφορούν τα παιδιά, όπως η εκπαίδευση και η υγεία χρηματοδοτούνται άριστα. Και, όλα βαίνουν καλώς!

#3 Σλοβενία

Ναι, ούτε εγώ περίμενα να τη συναντήσω στο Top 3. Όμως, το πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής, αλλά και η άριστη εφαρμογή των νόμων, μπορούν να μας εξηγήσουν το “γιατί”.

#2 Σουηδία

“Μα, καλά, Σουηδία γίναμε;” ρωτάμε, αρκετές φορές, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Και, όπως όλα δείχνουν, μία νέα έρευνα, έρχεται να το επιβεβαιώσει. Η καλή χρηματοδότηση των σχολείων και του συστήματος υγείας, καθώς και η γενικότερη κουλτούρα που επικρατεί απέναντι στα παιδιά συμβάλλουν σε αυτή την άνοδο.

#1 Ολλανδία

Ναι, στην κορυφή! Τα παιδιά που μεγαλώνουν στην Ολλανδία έχουν το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ το βιοτικό επίπεδο είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Ελάχιστος ανταγωνισμός, χαμηλά επίπεδα στρες και όλα βαίνουν καλώς!

Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε!

Read More

And More