Καλοκαίρι στην πόλη: Πώς να διασκεδάσουν τα μικρά ακόμη και στην πόλη

Καλοκαίρι. Η αγαπημένη εποχή των παιδιών! Το σχολείο τελειώνει, ο χειμώνας και χαμηλές θερμοκρασίες του ανήκουν πια στο μακρινό και ξεχασμένο παρελθόν, οι ζεστές ημέρες “ανοίγουν” την όρεξη για παιχνίδια και βουτιές, ενώ οι διακοπές με τους γονείς ή τους παππούδες είναι το highlight μιας ολόκληρης χρονιάς και εκείνο για το οποίο ανυπομονούν όσο τίποτα άλλο! Τι γίνεται, όμως, όταν για τους… ενήλικες το καλοκαίρι ισοδυναμεί με μία ή το πολύ δύο εβδομάδες άδειας μέσα σε ένα ολόκληρο (και καυτό) τρίμηνο; Και όταν η αντιστοιχία είναι τόσο μικρή, το πιο πιθανό είναι πως πολλά κεφαλάκια θα σκύψουν με απογοήτευση και δυσαρέσκεια, αφού ο έξτρα χρόνος με τους γονείς στη θάλασσα και στα νησιά ή το χωριό είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα για εκείνα. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να αγχώνεσαι! Υπάρχει τρόπος να τους φτιάξεις τη διάθεση και να “διορθώσεις” την κατάσταση, κάνοντας μια σειρά από διαφορετικές δραστηριότητες, ακόμη και στο κέντρο της πόλης!

Μπορεί η καλοκαιρινή άδεια να μοιάζει πολύ μακρινή και προς το παρόν να διαμορφώνεται σαν σκέψη στο μυαλό σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το καλοκαίρι θα διαρκέσει μόνο εκείνες τις δύο εβδομάδες του Αυγούστου! Αντιθέτως, ακόμη και κάθε μέρα μπορεί να είναι μια διαφορετική εμπειρία για όλη την οικογένεια, κάνοντας βόλτες στις γειτονιές και στις υπαίθριες αγορές, τριγυρίζοντας σε μουσεία και παιδικές εκθέσεις, απολαμβάνοντας μικρά πικ νικ στην πόλη και γεμίζοντας τις… μπαταρίες με χαρούμενη διάθεση! Στα πλεονεκτήματα για την δική σου πλευρά είναι το γεγονός πως έτσι τα παιδιά θα ευχαριστηθούν τις “εναλλακτικές” περιηγήσεις σας, ενώ ταυτόχρονα θα σπαταλήσουν και την περισσευούμενη ενέργεια, που πλέον, μετά το σχολείο, δεν θα έχουν πού να εξαντλήσουν!

Φυσικά, τα Σαββατοκύριακα μπορείς να διαθέσεις κάποιο χρόνο στα παιδιά και να οργανώσετε είτε μικρές εξορμήσεις στη φύση, είτε αποδράσεις στη θάλασσα. Εκείνο, όμως, που συμβαίνει το καλοκαίρι είναι πως τα παιδιά έχουν στα “χέρια” τους πολύ ελεύθερο χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και εκεί θα χρειαστεί να βρεις τρόπους να διαχειριστείς αυτό το χρόνο, την ανάγκη τους να “ξεδώσουν”, αλλά και την επιθυμία τους να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί σου, κάνοντας όλα εκείνα που τα ενθουσιάζουν και τα ευχαριστούν!

Και για να μην πανικοβληθείς, ακόμη και στην περίπτωση που η εξοχή είναι χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή σου ή το κοντινότερο πάρκο είναι στο… παραδιπλανό προάστιο, παρακάτω μπορείς να δεις μερικές ιδέες για urban δραστηριότητες!

 

Πηγαίνετε στις “μπασκέτες” της γειτονιάς


Ακόμη και αν η εξοχή είναι μακριά, ένα μικρό γηπεδάκι, έστω και το σχολικό, είναι πάντα κοντά! Αρπάξτε μια μπάλα, φορέστε τα αθλητικά σας και κλείστε ραντεβού με τους φίλους τους για ένα μικρό, φιλικό… ματς!

 

Ξεκινήστε τους περιπάτους


Δεν είναι απαραίτητο να ανεβείτε σε λόφους και βουνά ή να εξερευνήσετε κοιλάδες με παπαρούνες! Οι περίπατοι στην πόλη και τις γειτονιές της μπορεί να είναι το ίδιο συναρπαστική εμπειρία και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσετε για την αρχιτεκτονική των κτιρίων ή τις ιστορικές γειτονιές.

 

Επισκεφτείτε την παιδική χαρά


Δεν έχει σημασία ποια είναι η ηλικία του μικρού σας, στην παιδική χαρά πάντα θα βρίσκει κάποιο ενδιαφέρον! Είτε είναι οι πολύπλοκες τσουλήθρες, είτε τα χώματα και η ευκαιρία για… ανασκαφές, ή απλά οι φίλοι του που θα οργανώσουν ένα κυνηγητό ή άλλο ομαδικό παιχνίδι, αυτός ο χώρος θα είναι αρκετός για να διασκεδάσουν!

 

Απολαύστε αυτοσχέδια πικ νικ στην πόλη


Μπορείτε να επισκεφτείτε μαζί το σούπερ μάρκετ, τη λαϊκή αγορά ή και ένα απλό μανάβικο, να εφοδιαστείτε με μερικά εύκολα και γρήγορα snacks και να αναζητήσετε στον περίπατο το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε τα… καλούδια σας! Ακόμη και αν είναι το παγκάκι σε μια πλατεία, τα σκαλιά μιας μεγάλης εκκλησίας ή το παρκάκι στο κέντρο της πόλης, τα μικρά σίγουρα θα το ευχαριστηθούν!

 

Επισκεφτείτε μουσεία με παιδικό πρόγραμμα και παιχνίδι


Ευτυχώς, τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και πολιτισμικά ιδρύματα της χώρας αφουγκράζονται τόσο τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους ειδικά για τους μικρούς φίλους τους, αλλά και με γνώμονα την ανάγκη των γονιών να περάσουν χρόνο με τα μικρά τους. Με μια μικρή έρευνα θα ανακαλύψετε “θησαυρούς”!

Read More

And More