Καλοκαιρινές χειροτεχνίες: 5+1 μικρά έργα τέχνης για να διασκεδάσουν τα μικρά σου

Μπορεί να έχει σημάνει το τέλος των οικογενειακών διακοπών και η επιστροφή στην πόλη να είναι πλέον μια πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το καλοκαίρι έχει τελειώσει! Αντιθέτως, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά και ο ήλιος καίει, μπορείτε να απολαμβάνετε τις ξέγνοιαστες στιγμές με τα παιδιά, ακόμη κι αν είστε μακριά από τις ειδυλλιακές παραλίες των νησιών! Για αυτό το λόγο, μπορείς να σκαρφιστείς διάφορες δραστηριότητες, ώστε να διασκεδάσετε παρέα με τα μικρά σου, αλλά και να τους δώσεις την ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες, ώστε να διασκεδάσετε στο σπίτι και την αυλή ή την βεράντα φτιάχνοντας μικρά έργα τέχνης!

 

Πατατο- σφραγίδες!


Τα παιδιά τρελαίνονται να μουτζουρώνουν (και να μουτζουρώνονται) με χρώματα και μπογιές και αυτές οι φυσικές σφραγίδες θα τα ξετρελάνει! Θα χρειαστείτε μια πατάτα, πινέλα και χρώματα, ένα χαρτοκόπτη, ένα μαρκαδόρο και ένα μεγάλο μαχαίρι. Αρχικά, κόψτε με το μαχαίρι την πατάτα στη μέση και αφήστε τις πατάτες πάνω σε μια απορροφητική πετσέτα για μισή ώρα, ώστε να τραβήξει τα πολλά υγρά. Έπειτα με το μαρκαδόρο σημαδέψτε πάνω στην πατάτα το σχέδιο που θέλετε να έχει η σφραγίδα. Χρησιμοποιώντας το χαρτοκόπτη χαράξτε γύρω- γύρω το σχέδιο του παρκαδόρου και τότε (μόνη σου πλέον) με το μαχαίρι προσπάθησε να κόψεις περιμετρικά ένα κομμάτι της πατάτας, αφήνοντας το σχέδιο να εξέχει. Έτοιμη η σφραγίδα! Με τα πινέλα χρωματίστε το σχέδιο που κόψατε και αφήστε τα μικρά να εμπνευστούν!

 

Τουβλάκια αντί καμβά!


Άλλος ένα τρόπος να δημιουργήσουν οι μικροί Πικάσο τα έργα τους! Φτιάξτε μαζί μερικά τούβλα για να διακοσμήσετε τον κήπο, την αυλή ή το μπαλκόνι! Θα χρειαστείτε μόνο μερικά τούβλα σε διάφορα σχέδια και από ό,τι υλικό βρείτε, ακρυλικές μπογιές και πινέλα. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά: άφησε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να διακοσμήσουν τον κήπο!

 

Αυγο- φυτάκια!


Αν θέλεις να αναδείξεις τον μικρό γεωπόνο που κρύβουν μέσα τους τα παιδιά, τότε δωσ’ τους μερικούς σπόρους και αυγά και δες τι μπορεί να γίνει. Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτείς σπόρους (κάτι που θα ανθίσει εύκολα) και μερικά αυγά. Με προσοχή θα σπάσεις ένα μικρός άνοιγμα στην κορυφή των αυγών και θα τα αφαιρέσεις από το τσόφλι τους (ωμά). Σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε σπόρου θα ρίξεις στα τσόφλια χώμα και εκεί θα “φωλιάσετε” τους σπόρους. Τοποθετήστε τα αυγο- γλαστράκια στην αυγοθήκη και έπειτα σε ένα παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος και αφήστε να μεγαλώσουν τα φυτάκια σας!

 

Χαρούμενα γλαστράκια!


Δεν χρειάζεται στο μπαλκόνι σας να υπάρχουν βαρετές γλάστρες και κασπώ, όταν τα παιδιά μπορούν να τα “απογειώσουν”! Θα χρειαστείτε γλαστράκια και κασπώ σε ,ότι σχήμα, χρώμα και μέγεθος θέλετε, χρωματιστό πηλό και ίσως ένα αδιάβροχο λούστρο! Δώσε στα μικρά να πλάσουν με τα χεράκια τους τα χαρακτηριστικά προσώπων που θέλουν και έπειτα κολλήστε τα με κόλλα σιλικόνης πάνω στις γλάστρες. Μόλις στεγνώσουν τα “προσωπάκια” περάστε όλη την επιφάνεια με το αδιάβροχο λούστρο και έτοιμα τα πιο χαρούμενα γλαστράκια!

 

Χαρτόφυτα!


Αν σας αρέσουν οι κάκτοι, αλλά τα μικρά φοβούνται να τα πλησιάσουν, μήπως και τσιμπηθούν από τα αγκάθια, μπορείτε να φτιάξετε ολοκαίνουρια κακτάκια από… χαρτί! Και πάλι εφοδιαστείτε με γλαστράκια, βότσαλα, πράσινο χαρτί, κόλλα, αλουμινόχαρτο και μαρκαδόρους και ξεκινήστε! Σχεδιάστε στο χαρτί κάθε κακτάκι τέσσερις φορές. Έπειτα κόψτε το περίγραμμα και κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια τσακίστε τα στη μέση τους. Με την κόλλα κολλήστε την κάθε τσακισμένη πλευρά ενός κάκτου με την τσακισμένη πλευρά ενός άλλου κάκτου, ώστε να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο σχέδιο. Βάψτε με τους μαρκαδόρους ό,τι σχέδιο θέλετε πάνω στους κάκτους σας και έπειτα κόψτε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και φτιάξτε μια μπάλα. Βάλτε την μπάλα μέσα στο γλαστράκι και από πάνω τα βότσαλα. Τέλος, “φυτέψτε” τα κακτάκια στα βότσαλα και είτεσ έτοιμοι!

 

Καλτσοκουνελάκια!


Μπορείτε να φτιάξετε ολόδικά σας “λούτρινα” κουκλάκια χωρίς καθόλου ράψιμο! Εφοδιαστείτε με τσόχα σε διάφορα χρώματα, ένα ψαλίδι, κόλλα σιλικόνης, γέμισμα υαλοβάμβακα και παλιές παιδικές κάλτσες! Γεμίστε κάθε κάλτσα με τον υαλοβάμβακα μέχρι το σημείο της φτέρνας. Διπλώστε το άδειο κομμάτι πάνω στο γεμάτο και κολλήστε το με την κόλλα σιλικόνης. Έπειτα κόψτε την τσόχα σε σχήμα μυτούλας, αφτιών, ματιών και ουράς και με την κόλλα σιλικόνης κολλήστε και αυτά. Έτοιμα τα καλτσοκούνελα!

Read More

And More