Καλοκαιρινή ωτίτιδα: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα και πώς μπορείς να την προλάβεις!

Οι ωτίτιδες είναι από τις παθήσεις που ταλαιπωρούν χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο και μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επώδυνες. Αυτό το γνωρίζεις. Εκείνο που ίσως να μη ξέρεις είναι ότι δεν πρόκειται για μία καθαρά χειμωνιάτικη πάθηση. Κάθε άλλο. Μπορεί να παρουσιαστεί στο παιδί σου, ακόμα και την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τη λεγόμενη “ωτίτιδα του κολυμβητή“. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, παρουσιάζει ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα της, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί τα βασικά μέτρα πρόληψης της. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

 

 

Αρκετοί γονείς νομίζουν ότι η ωτίτιδα είναι μία λοίμωξη του αυτιού ή των αυτιών, η οποία συμβαίνει αποκλειστικά κατά την διάρκεια του χειμώνα, διότι είναι άμεσα συνδυασμένη με κρύωμα, ρινίτιδα ή βήχα. Και, όμως, τα παιδιά μπορεί να πάθουν ωτίτιδα και, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, και η αιτία είναι το νερό που μπαίνει στο αυτί τους απο την θάλασσα ή την πισίνα.

Τι είναι η ωτίτιδα;

Γενικά, όταν μιλάμε για ωτίτιδα, εννοούμε μία μικροβιακή λοίμωξη του αυτιού η οποία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία του παιδιού και σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αυτό θα συμβεί, όταν ένα μικρόβιο εγκλωβιστεί μέσα στο αυτί, περνώντας είτε απο έξω και διαμέσου του ακουστικού πόρου στο εσωτερικό του αυτιού, είτε απο την μύτη-στόμα και διαμέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας στο εσωτερικό του αυτιού.

Τι ισχύει για το νερό της θάλασσας και της πισίνας;

Το νερό της θάλασσας και της πισίνας περιέχει φορτίο μικροβίων, άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρότερο. Αν, λοιπόν, τα μικρόβια περάσουν στο αυτί του παιδιού, τότε δημιουργείται μόλυνση, η οποία ονομάζεται χαρακτηριστικά ως “ωτίτιδα του κολυμβητή“. Συνήθως, το νερό περνάει στο αυτί από τις πολλές βουτιές και όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο εύκολο είναι να πάθει ωτίτιδα, λόγω ανώριμης ανατομίας του αυτιού.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίζουν να εμφανίζονται λίγη ώρα μετά το μπάνιο, αλλά και μετά απο 1-3 μέρες. Όταν έχει ωτίτιδα, μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα, διότι:

– διαμαρτύρεται για πόνο στο ένα ή και τα δυο αυτιά.

– Αν είναι μικρό, κλαίει και πιάνει το αυτί του.

– Αν δεν θεραπευτεί με ειδική θεραπεία, τότε μπορεί να σπάσει το τύμπανο και να φανεί μία έκκριση να βγαίνει απο την τρύπα του αυτιού. Η θεραπεία θα γίνει μετά απο την εξέταση του γιατρού, ο οποίος θα διαπιστώσει, αν πρόκειται για εξωτερική ή εσωτερική ωτίτιδα και θα χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση και θεραπεία.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης;

Για να αποφύγουμε την “ωτίτιδα του κολυμβητή” υπάρχουν κάποια στοιχειώδη μέτρα πρόληψης, όπως:

– Αρχικά, φροντίζετε να κάνετε μπάνιο με το παιδί, μόνο αν είστε σίγουροι ότι η θάλασσα και η πισίνα είναι καθαρές.

– Μετά το μπάνιο, πλένουμε με καθαρό νερό το κεφάλι του παιδιού, ώστε να απομακρύνουμε την άμμο, τη σκόνη και άλλα αντικείμενα, όπως παραδείγματος χάρη τα φύκια.

– Τέλος, για μεγαλύτερη σιγουριά και μετά την επιστροφή στο σπίτι, μπορείτε να στεγνώσετε τα αυτιά με χλιαρό αέρα, χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.

Read More

And More