Κεφάλαιο: Εμβόλιο Γρίπης! Ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχουμε σημειωμένο στην ατζέντα μας το καθιερωμένο πλέον ραντεβού για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Έτσι και φέτος, το νέο και επικαιροποιημένο εμβόλιο της γρίπης για τον Χειμώνα 2023-2024 κυκλοφόρησε. Και εδώ έρχεται ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης να μας διαφωτίσει σχετικά με το ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και ποια όχι.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, μέχρι να προκύψει ένα εμβόλιο που θα γίνεται και θα καλύπτει δια βίου τον οργανισμό μας, είμαστε ” υποχρεωμένοι” μια φορά τον χρόνο να εμβολιαζόμαστε με αυτό που προκύπτει από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Φέτος το εμβόλιο περιέχει τέσσερις ιούς της γρίπης, οι οποίοι είναι αδρανοποιημένοι, άρα δεν είναι ζωντανοί.

Όταν το παιδί κάνει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα ενεργοποιείται και παράγει αντισώματα για την προστασία έναντι της νόσου. Κανένα από τα συστατικά που περιέχονται μέσα στο εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει την γρίπη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να προσβληθεί ένα παιδί από την γρίπη είναι από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Επειδή για «να πιάσει» το εμβόλιο χρειάζονται περίπου είκοσι μέρες, είναι καλό να γίνεται όσο το δυνατό νωρίτερα, δηλαδή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αν και μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή μέχρι τον Μάρτιο.

Το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν όλα τα υγιή παιδιά από 6 μηνών και πάνω. Αν το παιδί είναι κάτω από 9 ετών και δεν έχει εμβολιασθεί ξανά στο παρελθόν από την γρίπη, τότε θα κάνει δυο δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων. Αν είναι πάνω από 6 μηνών και έχει ξανά εμβολιασθεί στο παρελθόν για την γρίπη, τότε αρκεί και μόνο μια δόση. Το εμβόλιο αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Συστήνεται να γίνεται και σε έγκυες, λεχωίδες και θηλάζουσες. Πριν τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζοντας το ΙΣΤΟΡΙΚΟ του παιδιού είναι ο πιο κατάλληλος για να αποφασίσει ποτέ θα γίνει ο εμβολιασμός.

Read More

And More