Κορονοϊός και παιδιά: Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για την πανδημία σήμερα

Τρία χρόνια πανδημίας. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης γράφει για τον κορωνοϊό σήμερα… Ποια είναι τα στοιχεία; Πόσο απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά; Ο λόγς στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη…

Αυτές τις μέρες κλείνουμε τρία χρόνια πανδημίας κορωνοϊού. Τον Φεβρουάριο του 2020 μπήκε στη ζωή μας και μέχρι τώρα, Φεβρουάριος 2023, δεν έχει σταματήσει να μας απειλεί και να μας απασχολεί.

Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας ευτυχώς τα παιδιά είχαν μια σχετική ασυλία όσον αφορά στη νόσηση. Φαινόταν ότι ο ιός προτιμούσε μόνο τους ενήλικες. Όμως γρήγορα και τα παιδιά έχασαν αυτήν την ασυλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ) έχει κάνει μια αποτίμηση των κρουσμάτων παγκοσμίως και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα παγκοσμίως:

-Έχουν νοσήσει 700 εκατομμύρια άνθρωποι.

-Έχουν χάσει τη ζωή τους 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η UNICEF υπολογίζει ότι το 20% των κρουσμάτων είναι παιδιά και ότι επίσης φαίνεται ότι πάνω από 60 χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού.


Στην Ελλάδα τα νούμερα είναι εξ ίσου ανησυχητικά καθώς όπως υπολογίζεται:

-Περίπου 8 χιλιάδες παιδιά χρειάστηκαν να νοσηλευτούν.

• 75 παιδιά χρειάστηκαν να εισαχθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας ( ΜΕΘ).

•11 παιδιά έχασαν τη ζωή τους.


Επίσης ένα σοβαρότερο πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι πολλά από τα παιδιά που νόσησαν με εμφανή συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα, μετά την ίαση εμφανίζουν επιπλοκές για μήνες ή και έναν χρόνο. Αυτές οι επιπλοκές είναι:

• το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο από το οποίο υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν νοσήσει 130 παιδιά.

• το λεγόμενο Long Covid.

 

Επειδή ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ παραμένει μια θανατηφόρα ασθένεια, επειδή ο ΠΟΥ συνεχίζει να έχει κηρυγμένη την ανθρωπότητα σε πανδημία και επειδή για μια τόσο σοβαρή ασθένεια υπάρχει πρόληψη με ασφαλές εμβόλιο, το οποίο έχουν κάνει -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά, με εξαιρετική ασφάλεια και αποτελέσματα, τόσο η Διεθνής Ένωση Επιδημιολόγων, η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικών Λοιμώξεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, απευθύνουν κάλεσμα για τη συνέχιση και τον καθολικό εμβολιασμό όλου του παιδιατρικού πληθυσμού.

Ο εμβολιασμός των παιδιών τα ωφελεί διότι:

•τα εμβολιασμένα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

•εάν μολυνθούν ενώ είναι εμβολιασμένα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να “το περάσουν” ελαφριά και λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

• έχουν λιγότερες πιθανότητες να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους.

• έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο και το LONGCOVID.

•αν ένα παιδί έχει νοσήσει και κάνει το εμβόλιο ή το αντίθετο, τότε υπερέχει της ανοσίας καθώς αυτό το οποίο λέγεται υβριδική ανοσία παρέχει πολύ μεγαλύτερη προστασία.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι επειδή ο κορονοϊός είναι ακόμη παρόν για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα, είναι ωφέλιμο ο εμβολιασμός για τον covid να συνεχιστεί, όπως και όλου του πληθυσμού, διότι εξακολουθούν οι ελπίδες της εξαφάνισης του κορονοϊού και της πανδημίας να στηρίζονται στον καθολικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της γης.

Δρ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΝΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

 

Read More

And More