Κορονοϊός: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στα παιδιά

Αν κάτσεις και το σκεφτείς, πριν από περίπου ένα μήνα, ο κορονοϊός μπήκε έντονα στη ζωή μας και την άλλαξε ολοκληρωτικά. Τι συμβαίνει, όμως, με τα παιδιά; Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και ανακαλύψεις της επιστήμης, όσον αφορά στους μικρούς μας φίλους; Τι πρέπει να κάνεις, αν το παιδί σου εμφανίσει μερικά συνηθισμένα συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή φτέρνισμα; Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στα ερωτήματα αυτά, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα τελευταία νέα γύρω από τον ιό που έγινε πανδημία!

 

 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, προκύπτει ότι τα παιδιά από 0-17 ετών μολύνονται εξίσου συχνά, όπως και οι ενήλικες, δηλαδή προσβάλλονται, αλλά λίγα υποφέρουν σοβαρά από την Covid-19. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα παιδιά δεν προβάλλονται από τον Covid 19.

– Το σίγουρο πια είναι ότι τα παιδιά μολύνονται και μεταδίδουν τον ιό εύκολα στους ενήλικες, είτε νοσούν είτε όχι. Έτσι, αποτελούν σημαντική πηγή μετάδοσης. Για αυτό, οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμένουν σε κοινωνική απόσταση από τα παιδιά. Τα περισσότερα δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και η νόσος δρα πολύ ήπια σαν ένα απλό κρυολόγημα. Μερικά βέβαια μπορούν να αναπτύξουν πολύ σοβαρά συμπτώματα με δυσκολία στην αναπνοή, νοσηλεία στην εντατική και να απειληθεί ακόμη και η ζωή τους. Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, έχουν καταγράφει περίπου 32 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, αλλά λίγα από αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία, κυρίως αυτά που είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Όπως συμβαίνει και με πολλούς άλλους ιούς και βακτήρια, μια από τις επιπλοκές των νόσων αυτών είναι η προσβολή της καρδιάς. Η μυοκαρδιοπάθεια, δηλαδή η προσβολή των μυών της καρδιάς, είναι πολύ επικίνδυνη, διότι της προκαλεί ταμπονάρισμα και σταμάτημα της λειτουργίας της.

– Γενικά, τα παιδιά που έχουν το λεγόμενο “υποκείμενο” νόσημα είναι πιο επιρρεπή να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα και να απειληθεί η ζωή τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά με άσθμα, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ανοσοκαταστολή, όγκους και άλλα συναφή θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, διότι κινδυνεύει η ζωή τους.

– Έλεγχος για covid-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά κάτω των 17 ετών που έχουν σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία. Αυτά που φιλοξενούνται σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και τα παιδιά με σοβαρή υποκείμενη νόσο που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Η κλινική εξέταση αυτών των παιδιών και η λήψη διαγνωστικού δείγματος θα πρέπει να διενεργείται σε προκαθορισμένο ιατρείο, όπου το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο.

– Όπως γνωρίζετε, ένα από τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι και ο πυρετός. Όμως, κάθε παιδί που έχει πυρετό δεν σημαίνει ότι έχει και κορονοϊό. Αυτή την εποχή έχουμε και άλλες λοιμώξεις με συμπτώματα από το αναπνευστικό, καθώς και αλλεργίες με φτέρνισμα και βήχα. Επομένως, κάθε φορά που ένα παιδί εμφανίζει πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον παιδίατρο του, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα το εξετάσει, αν θα το παρακολουθεί με οδηγίες από το σπίτι ή αν θα το παραπέμψει στο νοσοκομείο. Πάντως, κάθε ξαφνικός και ψηλός πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή είναι ένδειξη για άμεση εξέταση από το γιατρό.

   Όχι, λοιπόν, πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός!

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More