Λίγο πριν το σχολείο: Ποιο είναι το τσεκ-απ που πρέπει να κάνει το παιδί σου;

Βιώνουμε τις – όχι και τόσο – πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου με το σχολείο να είναι έτοιμο να ξεκινήσει ξανά. Το πρώτο κουδούνι απέχει λίγες μόνο ημέρες. Γι’ αυτό και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για το ετήσιο τσεκ-απ που πρέπει να κάνουν όλα τα παιδιά, ενόψει της επιστροφής στα θρανία! Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σε ενημερώνει για όλες τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει το μικρό σου. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό!

 

 

 

Το καλοκαίρι τελείωσε και η επιστροφή στο σχολείο είναι γεγονός. Η περίοδος των διακοπών χαρακτηρίζεται από ανεμελιά και οι κανόνες της καθημερινότητας μπορεί σε κάποιους τομείς να ήταν πολύ χαλαροί. Τα παιδιά έφαγαν κάτι παραπάνω, απόλαυσαν μερικά γλυκά, έπαιξαν ξυπόλητα, κυλίστηκαν στην άμμο. Είναι πολύ χρήσιμο ένα μικρό τσεκ-απ από τον παιδίατρο, ώστε να ελέγξει κάποια βασικά πράγματα που ενδεχομένως να χρειάζονται διόρθωση.


Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι αυτοί οι τομείς που θα ελέγξει ο γιατρός:

Βάρος: Οι υπερβολές σε παγωτά, γλυκά και αρτοποιήματα μπορεί να πρόσθεσαν μερικά κιλά παραπάνω στα παιδικά σώματα. Η μέτρηση του βάρους θα δείξει αν θα πρέπει να προσέξουν τώρα και να μειώσουν τα περιττά εδέσματα, καθώς στις μικρές ηλικίες, δεν επιτρέπεται να γίνονται στερητικές δίαιτες.


– Σκελετός: Μετά τις διακοπές, πολλά παιδιά εμφανίζουν μυϊκούς σπασμούς, μυϊκές θλάσεις, πόνο σε κάποιες κινήσεις των άκρων, σκολίωση ή κύφωση. Αυτά προκύπτουν από το υπερβολικό παιχνίδι και από την κακή στάση του σώματος.


– Καρδιά και αίμα: Ακόμη και τα παιδιά μπορεί να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ένας έλεγχος μαζί με εξέταση αίματος για αναιμία, χοληστερίνη και σάκχαρο είναι μέσα στα προτεινόμενα του ετήσιου τσεκ-απ.


– Αυτιά: Με τα πολλά μπάνια στη θάλασσα και τις πισίνες, με τον αέρα και την σκόνη μπορεί να έχουν εισχωρήσει στα αυτιά ξένα σώματα και να έχουν “πιάσει” κερί. Επίσης, αν κάποιο παιδί έπαθε ωτίτιδα ένας έλεγχος από τον παιδίατρο ή και τον ωτορινολαρυγγολόγο για ακουστική οξύτητα είναι απαραίτητος.


– Μάτια: Ο έλεγχος της όρασης είναι χρήσιμος τώρα που θα αρχίσει και το σχολείο. Παθήσεις, όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και άλλα παρεμφερή μπορεί να εμφανιστούν μέσα στους 2-3 μήνες του καλοκαιριού. Επίσης, ο έλεγχος για την αναγνώριση των χρωμάτων (αχρωματοψία) είναι απαραίτητος.


– Δέρμα: Η έκθεση στον ήλιο, τη σκόνη, το χώμα μπορεί να έχουν δημιουργήσει μερικά προβλήματα στο δέρμα. Τσιμπήματα, μύκητες και αλλεργίες ίσως να είναι θέματα που απαιτούν την λύση τους. Ο έλεγχος των νυχιών, στις μασχάλες, του τριχωτού του κεφαλιού είναι ικανός να αναδείξει αρκετά προβλήματα που θέλουν τη λύση τους.


– Δόντια: Τα γλυκίσματα και η παραμέληση της στοματικής καθαριότητας μπορεί να είναι η αιτία της δημιουργίας της πρώτης τερηδόνας. Επίσης, ο έλεγχος για τυχόν ορθοδοντικές ανωμαλίες είναι απαραίτητος.


– Βιβλιάριο υγείας και εμβόλια: Εν όψει του χειμώνα πιθανόν να χρειάζονται κάποια καινούργια εμβόλια ή και να έχουν ξεχαστεί κάποιες αναμνηστικές δόσεις. Είναι ευκαιρία τώρα να γίνουν όλα, μετά τον έλεγχο του βιβλιαρίου υγείας.


Όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό και στοιχειώδες τσεκ-απ, το οποίο θα ξεκινήσει από τον παιδίατρο και μόνο αν αυτός το κρίνει. θα γίνει περαιτέρω έλεγχος.

Read More

And More