Μαμά, ο Άι Βασίλης υπάρχει;

Η ερώτηση που κάθε παιδί (αργά ή σύντομα) θα κάνει. Η ερώτηση που κάθε μαμά (με ιδιαίτερη μαεστρία) προσπαθεί να αποφύγει. Γιατί, η απάντηση είναι αρκετά δύσκολη. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ποια είναι, όμως, τα συστατικά στοιχεία των Χριστουγέννων; Το ψηλό έλατο, τα κάλαντα (που κάθε παιδάκι μαθαίνει, ανεξαρτήτως το αν θέλει), οι νόστιμες λιχουδιές, τα δώρα και φυσικά ο Άι Βασίλης.

Και οι ερωτήσεις σχετικά με τον τελευταίο, ειδικά την εορταστική περίοδο, αυξάνονται και πληθύνονται. Γιατί, το παιδάκι δε θέλει απλά να μάθει τι δώρο θα του φέρει φέτος ο Άγιος Βασίλης, αλλά και να τον δει, για να του κάνει μία ζεστή αγκαλιά και να του προσφέρει τα κουλουράκια που κάθε χρόνο φτιάχνετε μαζί.

Αυτές, λοιπόν, τις ημέρες, προετοιμάσου, για να ακούσεις, την ερώτηση: “Μαμά, υπάρχει ο Άι Βασίλης;“. Σε αυτή την ερώτηση, η απάντηση μπορεί να ακολουθήσει δύο οδούς: Από τη μία, να του εξηγήσεις ότι υπάρχει και από την άλλη να του πεις την αλήθεια. Το ποια θα επιλέξεις εξαρτάται από την ηλικία του.

 

Ναι, ο Άι Βασίλης είναι κάτι πραγματικό

 

H απάντηση που πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να δώσεις σε ένα παιδάκι μέχρι την ηλικία των 8-10 ετών. Αλλά, και πάλι δε θέλω να είσαι υπερβολική. Αρχικά, εξήγησε του ότι δεν υπάρχει μόνο ένας Άι Βασίλης, αλλά αρκετοί, ώστε να μπορούν να παραδίδουν τα δώρα ακόμα γρηγορότερα. Προσπάθησε να του δώσεις μία πιο γενικευμένη εικόνα του Άι Βασίλη. Δεν έχει απαραίτητα γενειάδα, δε φέρνει μόνος του τα δώρα, το έλκηθρο του είναι λιγότερο εντυπωσιακό από ότι πιστεύει το παιδί και όλα τα παρεμφερή. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να αποδεχτεί την πραγματικότητα, μόλις την μάθει. Α, μη ξεχάσεις να του αναφέρεις ότι τα μπισκότα και το γάλα είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσεις εσύ και ο μπαμπάς ή το κατοικίδιο σας.

 

Ναι, λοιπόν, ο Άι Βασίλης δεν υπάρχει

 

Επειδή ζούμε στην εποχή της ταχείας ενημέρωσης και το παιδί μπορεί να το μάθει ακόμα και από μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, μην προσπαθήσεις να του κρύψεις την πραγματικότητα, όταν διαπιστώσεις ότι κάτι έχει πάρει το αυτάκι του.

Τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;

  • Ρώτησε τον τι σημαίνει ο Άι Βασίλης για τον ίδιο. Είναι η καλύτερη αφορμή για να του μάθεις τα ιδανικά της ανιδιοτέλειας, της αγάπης και της ελπίδας. Όλα όσα συμβολίζει ο πιο γλυκός Άγιος.
  • Εξήγησε του ότι παραμένει αληθινός, όσο ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει. “Ο Άγιος Βασίλης ζει μέσα μας και είναι αληθινός για όσους πιστεύουν σε αυτόν. Αν η κολλητή σου λέει ότι δεν υπάρχει, τότε έχει δίκιο. Γιατί πλέον, ο Άγιος Βασίλης έχει σταματήσει να υπάρχει για εκείνη. Αν, όμως, εσύ, όπως άλλωστε κι εγώ, πιστεύεις ότι υπάρχει, τότε είναι αληθινός για εσένα.” Δύο υπέροχες Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για το παιδί σου, δε νομίζεις;
  • Αν το παιδί πάει στο… Γυμνάσιο, τότε πες του την αλήθεια, όπως ακριβώς είναι. Αρκετά λυτρωτικό και ειλικρινές.
  • Ζήτησε του μία απλή συγγνώμη. Και, εξήγησε του ότι τόσα χρόνια, το άφηνες να πιστεύει σε αυτόν, γιατί πολύ απλά ο Άγιος Βασίλης ενσαρκώνει τα ιδανικά της Χριστουγεννιάτικης εορτής.

Χρόνια μας Πολλά!

 

 

Read More

And More