Μάσκες και παιδιά: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί γιατί και πώς πρέπει να τις φοράνε

Ο κορονοϊός επέστρεψε στις ζωές μας και πλέον η ανάγκη να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι ιδιαίτερη μεγάλη, καθώς έτσι θα προστατέψουμε και θα προστατευτούμε. Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, και τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε μάσκες προστασίας, ιδιαίτερα στις σχολικές αίθουσες. Για αυτό, σήμερα, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό οι μικροί μας φίλοι να φορούν μάσκα, καθώς και πώς εσύ και ο μπαμπάς μπορείτε να το βοηθήσετε.

 

 

Μετά απο 6 μήνες πορείας της πανδημίας από τον φονικό κορονοϊό, φτάσαμε στο επιθυμητό σημείο να βλέπουμε ότι σιγά – σιγά όλα τα κράτη υιοθετούν την άποψη ότι η μάσκα προσώπου, είναι η μόνη λύση για την προστασία από την μόλυνση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μαζί με την τήρηση των αποστάσεων και της απολύμανσης των χεριών και μέχρι την ανεύρεση και κυκλοφορία του εμβολίου, η σωστή χρήση της μάσκας θα δώσει τον χρόνο στους επιστήμονες και στην ανθρωπότητα να περιορίσει την μόλυνση και τους θανάτους. Παρόλα αυτά είναι επιφυλακτικοί πολλοί γονείς, αν και κατά πόσο είναι εφικτό για τα παιδιά, να φοράνε την μάσκα για όσο χρόνο είναι απαραίτητο.

Καταρχάς, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο ιός μεταφέρεται με τον αέρα και ο μόνος τρόπος που εισέρχεται στον οργανισμό μας είναι από το στόμα, την μύτη και τα μάτια. Άρα, και ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την μόλυνση είναι να μπει ένας φραγμός ανάμεσα στον ιό και το στόμα-μύτη. Αυτός ο τρόπος είναι η μάσκα προσώπου.

Παρόλο που η μάσκα είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη απο τον ιό, δεν σημαίνει ότι αποτελεί 100% αποτελεσματική προστασία. Εξαρτάται απο το είδος της μάσκας και απο τον σωστό τρόπο χρήσης της. Όσον αφορά τα παιδιά και τους μαθητές, διαχωρίζουμε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αφού έχουμε αφαιρέσει τα παιδιά μέχρι 3 ετών, για τα οποία αντενδείκνυται η χρήση μάσκας, καθώς θεωρείται επικίνδυνη.

 

 

Για παιδιά από 3-6 ετών: Μπορεί να είναι μικρά, όμως, είναι ικανά να φορέσουν την μάσκα αρκετά καλά. Είναι η ηλικία που μιμούνται τους ενήλικες. Ό,τι βλέπουν το κάνουν. Είναι η ηλικία που τους αρέσει να φοράνε γυαλιά ηλίου, να δοκιμάζουν σκουλαρίκια και οτιδήποτε παρεμφερές. Μπορεί να μην το πετύχουν από την πρώτη φορά, όμως, σιγά-σιγά μαθαίνουν και είναι η βάση των παιδιών για το μέλλον.

Για παιδιά απο 6-9 ετών: Είναι η πιο εύκολη ηλικία. Τα παιδιά αυτά στο δημοτικό εκπαιδεύονται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά, καθώς πιστεύουν στον δάσκαλο τους και ήδη βρίσκονται σε καθημερινή εκπαίδευση. Μπορούν να φοράνε την μάσκα και είναι πολυ υπάκουα.

Για παιδιά από 9-17 ετών: Είναι η προ-εφηβική και η εφηβική ηλικία. Οι νέοι αυτοί, καμία φορά λόγω της ηλικίας τους, αντιδρούν σε καθε κανόνα. Και εδώ, όμως, πρόκειται για καθαρά πειστική εκπαίδευση και κατανόηση.

Συμπερασματικά, η χρήση της μάσκας από τα παιδιά είναι απαραίτητη και όλοι οι γονείς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο και να βοηθήσουν τους επιστήμονες τηρώντας τους κανόνες μέχρις ότου σε μερικούς μήνες κυκλοφορήσει το εμβόλιο, το οποίο θα δώσει και την οριστική λύση και το τέλος του συναγερμού από τον φονικό ιό.

Read More

And More