Meat Lover: Ποιο είδος κρέατος να αγοράσεις και με ποιο τρόπο να το ετοιμάσεις για το μικρό σου

Θυμάσαι πόσο δύσκολη σου φαινόταν η περίοδος που έπρεπε να εισάγεις τις στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του μωρού σου; Ναι, εκείνες οι πρώτες εβδομάδες που χρειάστηκε να μετατραπείς σε… χημικό για να καταφέρεις να πειραματιστείς με τα νέα υλικά, όπως κρέας, ρύζι και λαχανικά, αλλά και να βρεις την κατάλληλη σύσταση και υφή που θα αρέσει στο μικρό σου, ήταν τεράστια πρόσκληση για εσένα, αλλά και για το παιδί. Σου έχω, όμως, νέα: τώρα που μεγάλωσε και μπορεί να φάει μόνο του -ως νήπιο που είναι- τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο απαιτητικά. Διότι από εδώ και πέρα θα χρειαστεί να του διδάξεις ένα ισορροπημένο διατροφικό μοτίβο και το κρέας είναι ανάμεσα στα πιο “δύσκολα” κεφάλαια που θα συναντήσεις σε αυτή… την μύηση στο κανονικό φαγητό! Έλα όμως, που σε συνδυασμό με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, το κρέας είναι βασική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδάργυρου, βιταμινών, σεληνίου και υγιεινών λιπαρών που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πώς θα επιλέξεις, λοιπόν, τον σωστό τύπο κρέατος για το μικρό σου, βάσει θρεπτικής αξίας, αλλά και προσωπικών προτιμήσεών του;

Η γενική οδηγία γύρω από το είδος κρέατος που είναι κατάλληλο για παιδιά είναι πως πρέπει να είναι άπαχο και τρυφερό. Επιπλέον, το κρέας θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο, δηλαδή καλοψημένο, αλλά όχι υπερβολικά, ώστε να μην σκληρύνει, γεγονός που θα αποθάρρυνε το παιδί. Τέλος, τα κομμάτια του κρέατος δεν πρέπει να είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από έξι εκατοστά, ώστε να μην κινδυνεύσει το παιδί στην κατάποση, αλλά να μην δυσκολευτεί στην μάσηση.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κατάλληλα είδη κρέατος για τα παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας;

Χοιρινό:
Στην κατηγορία του χοιρινού κρέατος, που είναι και το πιο εμφανώς λιπαρό, οι ιδανικές περιπτώσεις για τα παιδιά θεωρούνται κυρίως το ψαρονέφρι που δεν έχει καθόλου λίπος, αλλά και τα χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκαλο. Όσο για τις μεγαλύτερες αδυναμίες των παιδιών, αυτές είναι το ψητό χοιρινό ή και κάποιο ψητό της κατσαρόλας.

Κοτόπουλο:
Το κοτόπουλο είναι ίσως το πιο αγαπητό κρέας για τα παιδιά, χάρη στην ουδέτερη γεύση του. Ιδανικό τμήμα του θεωρείται το τρυφερό στήθος, που δεν έχει λίπος, ενώ το αγαπημένο των παιδιών είναι τα μπουτάκια κοτόπουλου ως πιο διασκεδαστικά. Οι τρόποι μαγειρέματος είναι πολλοί, είτε ψητό στον φούρνο και την σχάρα, είτε βραστό σε σούπες ή και σε μορφή “nuggets” κατά προτίμηση ψητών.

Μοσχάρι:
Το μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας είναι λιγάκι πιο περίπλοκη κατηγορία, αφού δεν θεωρείται ιδιαίτερα μαλακό ή νόστιμο για τα παιδιά, ενώ περιέχει “κρυφό” λίπος στην σύστασή του. Ο μοσχαρίσιος κιμάς είναι ίσως η πιο κατάλληλη περίπτωση ως πιο τρυφερό κρέας και με πολλές μαγειρικές παραλλαγές. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι μπριζόλες σε κομματάκια ή το σιγοβρασμένο μοσχάρι στην κατσαρόλα, που έχει μαλακώσει αρκετά.

Ψάρι:
Ίσως η πιο “δύσκολη” κατηγορία για τα παιδιά, μιας και δυσκολεύονται αρκετά… να συμφιλιωθούν με την έντονη γεύση του. Ωστόσο, το φρέσκο ψάρι, όπως η γλώσσα, ο μπακαλιάρος, η πέρκα, ο βακαλάος, ο σολομός, τα χτένια, η πέστροφα, οι γαρίδες και ο τόνος είναι οι καλύτερες επιλογές ως ψάρια και θαλασσινά με μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά, αλλά με μικρότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος μαγειρέματος παίζει μεγάλο ρόλο στην προτίμηση του παιδιού, γι’ αυτό και το ψήσιμο στην σχάρα ή τον φούρνο και το σοτάρισμα είναι πιο ενδεδειγμένοι τρόποι.

Read More

And More