Μελομακάρονα: Όσα θέλεις να μάθεις για το top γλυκό των γιορτών από τον Δρα. Σπύρο Μαζάνη

Τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει και αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα σπίτια έχουν μοσχομυρίσει κανέλα, γαρίφαλο και μέλι! Αυτό σημαίνει πως τα μελομακάρονα ψήνονται και μελώνουν και τα παιδιά δεν βλέπουν την ώρα να βουτήξουν τα χέρια τους στο σιροπιασμένο γλυκό των Χριστουγέννων. Μήπως, όμως, υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να προσέξεις στην κατανάλωση μελομακάρονων από τα μικρά σου; Πόσο ασφαλές είναι αυτό το γλυκό για τα παιδιά; Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί όσα θέλεις να μάθεις για το πιο διάσημο γλυκό των γιορτών:

Τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με ένα πολύ δημοφιλές γλυκό, τα μελομακάρονα. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς αυτό το γλυκό, είτε είναι αγορασμένο από ζαχαροπλαστείο, είτε φτιαγμένο από την μαμά. Ωστόσο, όπως ισχύει για όλα τα γλυκά, όμως, έτσι και για τα μελομακάρονα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κατανάλωσή τους, αλλά και ορισμένα πλεονεκτήματα σε σύγκριση σε άλλα γλυκίσματα.

“Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να τρώει μελομακάρονα;”, “Ποια είναι η συχνότητα και η ποσότητα;”, “Τι πρέπει να προσέχουμε;” και πολλές ακόμη είναι οι ερωτήσεις και οι απορίες των μαμάδων. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, με την σειρά…

Τι πρέπει να προσέχουμε:

♦ Συνήθως τα μελομακάρονα περιέχουν ξηρούς καρπούς. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται σε παιδιά μικρότερα των τεσσάρων ετών, λόγω κινδύνου πρόκλησης πνιγμού. Γι’ αυτό θα πρέπει να αφαιρούνται τουλάχιστον το μεγαλύτερα κομμάτια. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα πρόκλησης αλλεργιών. Επομένως, αν υπάρχει γνωστή αλλεργία σε κάποιο ξηρό καρπό, θα πρέπει να ελέγχεται η σύσταση του μελομακάρονου ή να αποφεύγεται σε περίπτωση που το παιδί είναι γενικά αλλεργικό.

♦ Τα μελομακάρονα περιχύνονται με μελί. Όμως, όσο καλής ποιότητας κι αν είναι το μέλι, δεν παύει να αποτελεί ένα από τα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα. Επομένως, ισχύουν όλες οι προφυλάξεις για τις αλλεργίες. Επιπλέον, το μέλι απαγορεύεται να καταναλώνεται από παιδιά μικρότερα των δώδεκα μηνών. Ο λόγος είναι ότι αν στο μέλι υπάρχει το μικρόβιο του βοτουλισμού, ο οργανισμός των παιδιών δεν είναι ακόμα σε θέση να το καταπολεμήσει και παθαίνουν οξεία τροφική δηλητηρίαση.

♦ Τα μελομακάρονα δεν παύουν να είναι γλυκά με συγκεκριμένες θερμίδες. Θα πρέπει να υπολογίζονται και να αποφεύγονται οι ατασθαλίες σε παιδιά που είναι υπέρβαρα ή έχουν πρόβλημα με την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους. Γενικά, ένα μετρίου μεγέθους μελομακάρονο έχει από 110 έως 150 θερμίδες.

Αν εξαιρέσουμε αυτά που πρέπει να προσέχουμε, τότε τα μελομακάρονα μπορούν να είναι ένα ωφέλιμο γλυκό για την περίοδο των Χριστουγέννων, διότι:

◊ περιέχουν ελαιόλαδο το οποίο είναι γεμάτο βιταμίνες και Ω λιπαρά, συστατικά που ως γνωστόν είναι κορυφαία για την καλή υγεία των παιδιών.

◊ οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά καλά Ω λιπαρά, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, αλλά και πολλές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του εντέρου.

◊ το μέλι είναι το καλύτερο τρόφιμο που αυξάνει το αμυντικό σύστημα του παιδιού. Επίσης, περιέχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και τις λεγόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες.

◊ στις περισσότερες συνταγές περιέχεται και η χρήσιμη κανέλα, η οποία έχει πολλές αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Συμπερασματικά, η λογική κατανάλωση των μελομακάρονων για την σύντομη περίοδο των Χριστουγέννων θα μπορούσε όχι μόνο να μην βλάψει, αλλά αντιθέτως να ωφελήσει τα παιδιά.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More