Μένουμε σπίτι και μαθαίνουμε στα παιδιά να πλένουν και μόνα τους τα χεράκια τους

Ο κορονοϊός ήρθε στη ζωή μας και άλλαξε όλη μας την καθημερινότητα. Μένουμε σπίτι, προσέχουμε και το θέμα της προσωπικής υγιεινής μικρών και μεγάλων αποτελεί τη νούμερο ένα αλλαγή που βιώνουμε. Άλλωστε, αρκετοί ειδικοί αναφέρουν ότι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης απέναντι σε κάθε μορφή ιού είναι η προσωπική υγιεινή και ο σωστός καθορισμός.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να μάθεις στο μικρό σου να πλένει και μόνο του τα χέρια; Φυσικά και θα είσαι μαζί του, αλλά καλό είναι να γνωρίζει τη σωστή διαδικασία και μόνο του.

Πώς, λοιπόν, θα μάθεις στο παιδί σου να πλένει μόνο του τα χεράκια του (και μετά να τα σκουπίζει με την πετσέτα του);

 

– Αγόρασε ένα παιχνιδιάρικο σαπούνι. Ξέρω ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα σου, όμως, αυτή τη στιγμή, ίσως να μπορείς να το βρεις ευκολότερα στο σούπερ – μάρκετ σε σύγκριση με το κλασσικό και αγαπημένο. Αν ψάξεις καλύτερα στα ράφια, θα βρεις αυτό που θα κάνει τα παιδιά σου να μη σταματούν να πλένουν τα χεράκια τους. Αν έχεις αγόρι, επίλεξε σαπούνι στα χρώματα των αγαπημένων του σούπερ ηρώων, ενώ αν έχεις κορίτσι, αρκετές πριγκίπισσες παίρνουν το σχήμα αυτού του ξηρού καθαριστικού.

– Δημιούργησε μία ρουτίνα πλυσίματος.  Τα παιδάκια αγαπούν το πρόγραμμα, όταν κάτι τους είναι ευχάριστο. Το σημαντικότερο που έχεις να κάνεις είναι να του εξηγήσεις πότε πρέπει να πλένει τα χέρια του: μόλις ανοίξει τα μάτια του το πρωί, πριν και μετά κάθε γεύμα και (φυσικά) μετά από κάθε φορά που τα χεράκια του ακουμπούν στο πάτωμα, γιατί έχει διάθεση να παίξει στο σαλόνι ή στο διάδρομο του σπιτιού.

– Δώσε προσοχή στο άρωμα. Μπορεί να το είχες σε δεύτερη μοίρα, όμως, η μυρωδιά που αποπνέει το σαπούνι, μετά το πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντική. Επίλεξε ένα ήρεμο άρωμα, το οποίο δε θα “πνίγει” την ανάσα του μικρού σου.

– Ρώτησε το, ποιο είναι το αγαπημένο του τραγούδι και άφησε το ελεύθερο να ελεύθερο να ξεδιπλώσει τις φωνητικές του ικανότητες. Δύο είναι τα μυστικά για το σωστό πλύσιμο των χεριών: να διαρκεί 20 – 25 δευτερόλεπτα και να σαπουνίζεται ολόκληρο το χέρι και όχι μόνο η παλάμη. Κάνε τη διαδικασία ευχάριστη και άφησε το παιδί σου να χαμογελάσει πιο καθαρό από ποτέ.

– Τοποθέτησε ένα μικρό σκαμπό μπροστά από τον νιπτήρα. Αρκετές φορές, το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσεως: το μικρό σου τεντώνει τα χέρια του και δε φτάνει. Ένα μικρό σκαμνάκι θα διευκολύνει την κατάσταση. Πρόσεξε, όμως, στην αρχή να το επιβλέπεις, για να είσαι ήσυχη ότι δε θα πέσει.

– Στην αρχή, άφησε το να σε παρακολουθεί. Στα μάτια του μικρού σου, είσαι το πρότυπο του. Η διαδικασία αυτή είναι κάτι πολύ καινούργιο για εκείνο. Για αυτό, πέρα από τον προφανή τρόπο, μπορείς, όταν εσύ πλένεις τα χέρια σου, να αφήσεις την πόρτα του μπάνιου λίγο ανοιχτή, τόσο όσο το παιδί σου να έρθει και να κρυφοκοιτάξει πως κάνουμε σωστά τη διαδικασία.

– Δε ξεχνάμε το σκούπισμα στο τέλος. Τοποθετούμε την πετσέτα κοντά στο νιπτήρα και με απαλές κινήσεις σκουπίζουμε τα χεράκια μας. Ο καθένας έχει τη δική του πετσέτα στο αγαπημένο του χρώμα. Φυσικά.

P.S: Τώρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Δρ. Σπύρου Μαζάνη, μπορείς να ετοιμάσεις αντισηπτικό εύκολα στο σπίτι!

Read More

And More