Μηνιγγίτιδα Β: Έχεις κάνει το εμβόλιο στο παιδί σου;

Ο χειμώνας έφυγε και μαζί του πήρε και τις ιώσεις, τη γρίπη, τα κρυώματα. Ήρθε η Άνοιξη, τα μέτρα για τον Covid έχουν ήδη χαλαρώσει και τα μικρά μας συναντιούνται ξανά στις παιδικές χαρές και στις πλατείες. Οι συναναστροφές, οι επαφές ξεκινούν ξανά, με τον φόβο των γονέων να μειώνεται αισθητά, μιας και οι ιοί και τα βακτήρια είναι παρελθόν. Προσοχή, αγαπημένοι μου γονείς, που προφανώς θέλετε το καλύτερο για τα παιδάκια σας: Μπορεί ο χειμώνας και οι ιώσεις του να είναι παρελθόν, η μηνιγγίτιδα Β όμως δεν έχει εποχή! Και ο εμβολιασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας γονιός για να προστατεύσει το παιδάκι του.

Σπάνιος ο κίνδυνος, αλλά υπαρκτός!
Ναι, πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια. Επικίνδυνη όμως και υπαρκτή. Μάλιστα, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουμε ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί.

Το συγκεκριμένο, καθώς και κάποια κρούσματα μέσα στο 2021 εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό (μάσκες στα σχολεία, σε εξωτερικούς/εσωτερικούς χώρους κλπ.). Κι αυτό πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Μάιο και μετά, τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί πως τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν κι άλλο, και οι μάσκες θα αποτελέσουν παρελθόν από τον επόμενο μήνα. Μήπως ο μέχρι τώρα σπάνιος κίνδυνος εμφανιστεί ξανά μπροστά μας; Τρανό παράδειγμα αποτελούν και κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β.

Προφανώς και το παραπάνω αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, σωστά; Και φαντάζομαι πως δεν διατίθεται κανείς γονιός να το ρισκάρει. Η πρόληψη άλλωστε είναι η εξυπνότερη κίνηση.

Θωρακιστείτε απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β!
Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις, καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Δεν κάνει διακρίσεις…
Δυστυχώς μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Μαμάδες εν δράσει…
Όπως καταλαβαίνεις, αγαπητή μανούλα, που τόσο πολύ ανησυχείς και θέλεις το καλύτερο για το μωρό σου, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, για να μπορεί να απολαμβάνει το μικρό σου το παιχνίδι με τα άλλα παιδάκια, για να είναι προστατευμένο από μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια!

Κλείσε το ραντεβού σου με τον παιδίατρό σου, ενημερώσου για τη μηνιγγίτιδα Β και προγραμμάτισε το εμβόλιο. Η πρόληψη άλλωστε είναι η εξυπνότερη και ασφαλέστερη τακτική.

Κάτι σημαντικό ακόμα…
Ναι, μπορεί η μηνιγγίτιδα Β να είναι σπάνια, ναι, μπορεί τα κρούσματα να μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και της προστασίας του πληθυσμού από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς υπάρχει ακόμα. Όπως προείπαμε, υπάρχει ήδη ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα για το 2022 και ο κίνδυνος αυξάνεται, ειδικά έπειτα από το εμβολιαστικό κενό που δημιούργησε η πανδημία (όπως έχει ήδη συμβεί ακόμα και με άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο).

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της συγκεκριμένης νόσου πριν την πανδημία είχε φτάσει στο 40%. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, με την πτώση να είναι ιδιαίτερα έντονη αναφορικά με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό. «…Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πριν έναν χρόνο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι, λόγω του εμβολιαστικού κενού που έχει δημιουργηθεί, τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα έναντι αρκετών νοσημάτων και ειδικά έναντι της μηνιγγίτιδας Β.

Η πρόληψη είναι το παν!
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Μηδένισε το ρίσκο!
Καμία μανούλα δεν ρισκάρει την υγεία των μικρών της. Όλοι οι γονείς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και ένα από αυτά είναι οι προληπτικές κινήσεις προστασίας. Το εμβόλιο.

Ναι, μπορεί η Μηνιγγίτιδα Β, να μην είναι κάτι σύνηθες, υπάρχει όμως και καλό είναι να θωρακίσεις το μικρό σου, να μην το ρισκάρεις. Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών, είναι η εξυπνότερη κίνηση που μπορείς να κάνεις.

Μίλησε με τον παιδίατρό σου, κλείσε το ραντεβού σου και τότε πια μπορείς να είσαι ήσυχη, να νιώσεις ασφαλής. Το μικρό σου θα παίζει με τους φίλους του, θα απολαμβάνεις τις αγκαλιές σας, χωρίς να ρισκάρεις την υγεία του. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις… Και όσα ξέρεις, καλό είναι να τα έχεις προλάβει, μιας και μπορείς.