Μήπως το παιδί σου θύμωσε; Οι φράσεις που θα το ηρεμήσουν!

Ζούμε μία περίοδο αλλαγών, λίγο μεταβατική. Η καθημερινότητα άλλαξε. Τόσο η δική μας, όσο και του μικρού σου, το οποίο μπορεί να συνεχίζει να πηγαίνει στο σχολείο, όμως τόσο οι εξωσχολικές δραστηριότητες, όσο και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχουν πατήσει μία μικρή παύση στη λειτουργία τους. Αλλαγή. Και πολλές φορές η αλλαγή φέρνει εκνευρισμό. Το μικρό σου θυμώνει. Πώς θα το ηρεμήσεις; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω της ομιλίας. Όμως, ποιες λέξεις θα διαλέξεις; Ποιες φράσεις είναι καλό να πεις; Ποιες θα το ηρεμήσουν πραγματικά; 

Μήπως να μην το ξανακάνεις αυτό;
Εντάξει, μπορεί να είσαι θυμωμένο, όμως, καλύτερα να μην το κάνεις αυτό. Σου φαίνεται ήρεμο; Ηπιότερο; Είναι! Ειδικά, αν εναλλακτικά σκέφτεσαι να χρησιμοποιήσεις τη φράση “μην τολμήσεις” που πάντα συνοδεύεται με ένα λίγο πιο έντονο κούνημα του πρώτου δαχτύλου του χεριού. Stop! Κάτι τέτοιο δεν το θες, γιατί το μικρό σου είναι πολύ πιθανόν να εκνευριστεί ακόμα περισσότερο. 

Γιατί πέταξες τα παιχνίδια σου έτσι;
Και τώρα ποιος θα τα μαζέψει; Φράση – κλειδί. Από τη μία, δεν προσδίδεις περισσότερη ένταση στη φωνή σου και από την άλλη κάνεις μία γλυκιά παρατήρηση στο μικρό σου, για να μην κακομάθει σε αυτή τη συνήθεια. 

Νομίζω ότι πρέπει να πας στο δωμάτιο σου!
Ωχ, μήπως το μικρό σου περιμένει να ακούσει κάτι πιο επιθετικό και μία φράση με προστακτική; Δεν πρόκειται. Μπορεί εκείνη τη στιγμή της έντασης να μην είναι και τόσο εύκολο να συγκρατήσεις τη φωνή σου, όμως, αυτό είναι το πιο έξυπνο πράγμα που θα κάνεις! 

Μήπως να φας το φαγητό σου, γιατί δεν είναι και τόσο εύκολο να φτιάξω τώρα άλλο;
Με τη φράση αυτή οι πιθανότητες να πείσεις το μικρό σου να φάει τα λαχανικά του και να μην περιμένει να του φτιάξεις σουφλέ στο δευτερόλεπτο αυξάνονται… σωτήρια. Γιατί, και εσύ έχεις ανάγκη από λίγα λεπτά ξεκούρασης και το παιδί σου από τα λαχανικά του. Και η ευγένεια είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να το πετύχεις!

Μπορείς να ηρεμήσεις, για να καταλάβω τι σε ενοχλεί;
Οι φωνές δεν βοηθούν. Το ίδιο και μία έντονη αντίδραση από εσένα. Όσο κουρασμένη και να είσαι. Αν δεν σου βγαίνει φυσικά η φράση αυτή, προσπάθησε να την παραλλάξεις, αποφεύγοντας το κλασικό “Μην γκρινιάζεις”!

Ελπίζω να σε βοήθησα!

 

 

Read More

And More