Μπιμπερό: Τέσσερις μύθοι για το τάισμα του μωρού με μπουκάλι και πώς καταρρίπτονται

Κάθε νέα μητέρα (και νέος πατέρας, εννοείται) έρχεται αντιμέτωπη καταρχάς με πολλές καινούριες καταστάσεις και σίγουρα με μπόλικο άγχος, προβληματισμό και φυσικά αμέτρητες γνώμες και συμβουλές από το κοντινό περιβάλλον της. Και κάπου σε αυτό το σημείο, το στρες εντείνεται και η αμφιθυμία μεγαλώνει, καθώς τα ακούσματα από τους γύρω μοιάζουν με τα “χιόνια” που έκαναν οι παλιές τηλεοράσεις! Βλέπεις, σε αυτή την φάση της ζωής σου, λίγο μετά τον ερχομό του μωρού, η επαφή σου με εντελώς καινούρια δεδομένα και πρωτόγνωρες καταστάσεις “γεννά” από μόνη της πολλές απορίες και αμφιβολίες για την… δεινότητα σου ως μητέρα. Το τελευταίο, λοιπόν, που χρειάζεσαι και το οποίο σίγουρα θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση είναι οι “μύθοι” και οι “γιαγιαδίστικες” συμβουλές από τους γύρω σου. Κοινώς, ο καθένας θα σου πει το μακρύ του και το κοντό του και εσύ θα χρειαστεί να φιλτράρεις ό,τι ακούς, να εμπιστευτείς το ένστικτο και τον γιατρό σου και να ακολουθήσεις την σωστή οδό. Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις ιστορίες που θα ακούσεις, πολλές αφορούν την χρήση του μπιμπερό για το τάισμα του μωρού.

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν ειπωθεί για το μπιμπερό, ώστε να μειώσεις τον “θόρυβο” γύρω σου και να κάνεις τις προσωπικές επιλογές σου!

#1: Όλα τα μωρά “πιάνουν” όλα τα μπιμπερό
Και όμως, δεν είναι όλα τα μπουκάλια φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο, ούτε όλα τα μωρά έχουν ίδιες αντιδράσεις μεταξύ τους. Μάλιστα, πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολία, όταν προσπαθούν να μάθουν το μπιμπερό στο μωρό τους και εκείνο το απορρίπτει. Επιπλέον, αυτό μπορεί να συμβεί σε μια ούτως ή άλλως στρεσογόνο περίοδο, όπως εκείνη της επιστροφής της μητέρας στην δουλειά ή και την διακοπή του θηλασμού. Παρ’ όλα αυτά, συνήθως χρειάζεται να δώσεις απλά ένα χρονικό περιθώριο στο παιδί, ώστε να συνηθίσει το νέο μπουκάλι του.

#2: Δεν μπορείς να θηλάζεις και να δίνεις μπιμπερό
Το debate του μητρικού θηλασμού Vs του γάλακτος σε φόρμουλα είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα για τις νέες μαμάδες. Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαίο ή υποχρεωτικό για μία μητέρα να διαλέξει την μία ή την άλλη οδό. Στην πραγματικότητα, πολλά μωρά τρέφονται και με τους δύο τρόπους, άλλοτε θηλάζοντας και άλλοτε πίνοντας γάλα σκόνη σε μπιμπερό. Μάλιστα, το πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως από την μία εξασφαλίζουν όλα τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, όπως τα αντισώματα και τα θρεπτικά στοιχεία, ενώ τα εμπλουτίζουν με το πιο θερμιδικά υψηλό γάλα φόρμουλα.

#3: Το καθάρισμα του μπιμπερό είναι… Γολγοθάς
Πώς θα μπορούσε ένα μπουκάλι, όπως το μπιμπερό, να ενέχει περισσότερο κόπο στο πλύσιμό του από ένα ποτήρι ή ένα βάζο; Όπως, λοιπόν, θα έπλενες τα πιάτα σου, έτσι θα κάνεις και με το μπιμπερό. Φυσικά, στο εμπόριο μπορείς να βρεις ειδικές βούρτσες με μακριά λαβή και μακρόστενη τρίχα που καθαρίζουν ακόμη και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία του μπουκαλιού, ενώ μαζί τους υπάρχει πάντα ένα ειδικό βουρτσάκι για τον διεξοδικό καθαρισμό της πιπίλας. Και φυσικά για την αποστείρωσή τους κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του μωρού, μπορείς να τα βράσεις για 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό ή να χρησιμοποιήσεις έναν ηλεκτρικό αποστειρωτή που θα κάνει την ζωή σου ακόμη πιο εύκολη.

#4: Το τάισμα με μπιμπερό προκαλεί κολικούς
Οι κολικοί που εμφανίζονται στα μωρά κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους δεν έχουν ακόμα σαφή αιτιολόγηση, αλλά πολύ συχνά συνδέονται από τον κόσμο με την χρήση του μπιμπερό. Αυτή η εντύπωση οφείλεται στο γεγονός πως πέρα από την νευρολογική ανωριμότητα του παιδιού και τις πιθανές αλλεργίες που έχει στο γάλα ή άλλες τροφές, οι κολικοί εμφανίζονται και ως αποτέλεσμα της κατάποσης αέρα. Κάπως έτσι, οι περισσότεροι θεωρούν πως το μπιμπερό ευθύνεται αποκλειστικά για τους κολικούς, γιατί το μωρό καταπίνει αέρα καθώς πίνει το γάλα του. Παρ’ όλα αυτά, αφενός το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το κλάμα (και εκεί υπάρχει εκτεταμένη κατάποση αέρα), ενώ αφετέρου με την κατάλληλη πιπίλα και την σωστή παροχή του μπουκαλιού, δεν υπάρχει λόγος εμφάνισης κολικών.

Read More

And More