Μύκητες στα πόδια του παιδιού; Τι να προσέξεις!

Οι μύκητες είναι μικρόβια που πολύ συχνά προσβάλλουν τα παιδιά ιδιαίτερα όταν κάνει ζέστη και αυξάνεται η υγρασία. Οι ασθένειες που προκαλούν δεν απειλούν βέβαια τη ζωή του παιδιού όμως τα ταλαιπωρούν πολλές φορές σοβαρά γι’ αυτό η διάγνωση και η θεραπεία πρέπει να γίνεται έγκαιρα.

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει μύκητες και τι πρέπει να κάνεις!

Υπάρχουν πολλά είδη μυκήτων και το καθένα προσβάλλει συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η πιο συνηθισμένη και γνωστή είναι η μυκητίαση των μεσοδακτυλίων πτυχών ή αλλιώς όπως λέγεται “ο πους του αθλητή”. Ο μύκητας αυτός προτιμάει τις υγρές και ζεστές περιοχές για αυτό συνήθως αναπτύσσεται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών που ιδρώνουν πιο συχνά μέσα στα παπούτσια. Ιδιαίτερα οι έφηβοι μολύνονται από κοινόχρηστους χώρους όπως οι πισίνες, τα γυμναστήρια, τα κοινά ντους κλπ.
Το χαρακτηριστικό είναι ότι ο μύκητας μπορεί να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες και έτσι είναι πιο εύκολο να κολλήσει κάποιο παιδί.

Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου έχει μυκητίαση;

Τα πρώτα συμπτώματα είναι η φαγούρα στην περιοχή που έχει αναπτυχθεί η μυκητίαση. Το παιδί ξύνεται, παραπονιέται και η περιοχή σιγά σιγά κοκκινίζει και μετά ασπρίζει σαν να έχει ξηροδερμία. Μερικές φορές η περιοχή έχει μια άσχημη μυρωδιά.

Θεραπεία
1. Διατηρείτε τα πόδια του στεγνά.
2. Να φοράει το παιδί βαμβακερές, στεγνές κάλτσες και να τις αλλάζει πολύ τακτικά.
3. Να φοράει παπούτσια καλής ποιότητας.
4. Να φοράει αθλητικά παπούτσια μόνο όταν αθλείται.
5. Εφαρμογή αντιμυκητιασικών φαρμάκων σε μορφή κρέμας ή σκόνης.

Read More

And More