Νέες απόψεις για την διατροφή των μωρών: Ο παιδίατρος εξηγεί τι να χορηγείται και τι να αποφεύγεται

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί πώς πρέπει να τρέφονται τα μωρά από την γέννησή τους και έπειτα και ποιοι είναι οι νέοι κανόνες διατροφής τους:

Όλες οι μελέτες και οι έρευνες συμφωνούν ότι η διατροφή των παιδιών ακόμη και από την πρώτη ημέρα της ζωής τους είναι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της υγείας τους στην ενήλικη ζωή. Άλλωστε, δεν είναι υπερβολικό να λέμε ότι “είμαστε αυτό με το οποίο έχουμε τραφεί”. Οι απόψεις γύρω από το τι πρέπει να τρώνε και τι πρέπει να αποφεύγουν ανάλογα με την ηλικία τους, αναπροσδιορίζονται κάθε τόσο, καθώς νέες έρευνες φέρνουν στο φως κανόνες διατροφής των παιδιών για καλύτερα αποτελέσματα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι πιο πρόσφατες και οι πιο έγκυρες οδηγίες για τα νεογέννητα, τα βρέφη και τα μωρά. Ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις, η νέα μανούλα μπορεί να είναι ήσυχη ότι μεγαλώνει σωστά το μωρό της και δεν πρέπει να παρασύρεται από την γνώμη των γνωστών της, παρά μόνο αν ο θεράπων παιδίατρος έχει προσδιορίσει κάποιο άλλο διαιτολόγιο.

♦ Όλα τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους για να έχουν την ιδανική αύξηση βάρους, την καλύτερη ανάπτυξη εγκεφάλου και γενικότερα την καλύτερη δυνατή υγεία.

♦ Το μητρικό γάλα μπορεί να καλύψει σημαντικά τις ανάγκες του παιδιού, ακόμη και μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

♦ Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και μετά τα δύο χρόνια αν η μητέρα το επιθυμεί και αν η ανάπτυξη του μωρού είναι ικανοποιητική.

♦ Η εισαγωγή στερεών τροφών θα πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των έξι μηνών και σε καμία περίπτωση πριν την συμπλήρωση των τεσσάρων μηνών.

♦ Η εισαγωγή των στερεών τροφών θα πρέπει να γίνεται όταν το βρέφος μπορεί να κάθεται με υποστήριξη, να στηρίζει καλά το κεφάλι του στην καθιστική θέση, να αναγνωρίζει το κουτάλι, να δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές, να ανοίγει το στόμα του όταν του προσφέρεται τροφή, να μην σπρώχνει το κουτάλι και να καταπίνει χωρίς φόβο να πνιγεί.

♦ Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά εισαγωγής των στερεών τροφών. Η επιλογή καθορίζεται από τον παιδίατρο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

♦ Το παιδί πρέπει από νωρίς να τρώει ποικιλία τροφίμων με διαφορετικές γεύσεις και οσμές, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών.

♦ Το παιδί μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει μια νέα γεύση μέχρι και δέκα φορές μέχρι να την αποδεχθεί.

♦ Η επαναλαμβανόμενη χορήγηση διαφόρων λαχανικών έχει αποδεχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για την προτίμηση στα λαχανικά.

♦ Η κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη και αλάτι πρέπει να αποφεύγεται τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των δώδεκα μηνών.

♦ Τα φρούτα πρέπει να χορηγούνται σε μικρά κομμάτια ή πολτοποιημένα και όχι σε χυμούς τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους δώδεκα μήνες.

♦ Μετά τους έξι μήνες, συνιστάται η χορήγηση και νερού και αν είναι δυνατόν με ποτήρι.

♦ Μέχρι τον δέκατο μήνα συνιστάται να έχει σταματήσει η πολτοποίηση των τροφών.

♦ Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η χορήγηση φαγητού ως ανταμοιβή.

♦ Κατά την διάρκεια του φαγητού δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή του με τηλεόραση ή άλλα ερεθίσματα και ενθαρρύνεται να τρώει μαζί με όλη την οικογένεια.

♦ Με το τέλος του πρώτου έτους, το παιδί σιγά-σιγά πρέπει να μεταβεί στην διατροφή της υπόλοιπης οικογένειας.

♦ Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετείται στην οικογένεια η μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται παγκοσμίως η πιο υγιεινή.

♦ Σε οικογένειες που υιοθετούνται χορτοφαγικές συνήθειες (vegan), το βρέφος θα πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμινών, σιδήρου, Ω-3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου και πρωτεϊνών.

♦ Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τον πρώτο χρόνο ζωής είναι: το φρέσκο μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου, το αλάτι και τα τρόφιμα που το περιέχουν, ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν, μέλι, χυμοί φρούτων, φρουτοποτά, αναψυκτικά, τσάι, ξηροί καρποί.

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν γενικές οδηγίες διατροφής για τα υγιή και τελειόμηνα  βρέφη, αλλά ο παιδίατρος θα κρίνει αν πρέπει να προσαρμόσει κάποιες από αυτές κατά την εφαρμογή τους με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε βρέφους. Επίσης, η επιλογή των τροφών ποικίλουν και καθορίζονται ακόμη και με τις πολιτισμικές, θρησκευτικές και παραδοσιακές συνήθειες, αλλά και με την διαθεσιμότητα των τροφίμων ενός τόπου.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More