Νεογέννητο: 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις τις πρώτες ημέρες που είστε μαζί

Τις τελευταίες μέρες συνέβη στη ζωή σου ένα μικρό θαύμα. Πήγες στο μαιευτήριο, έκανες υπομονή και γενναία προσπάθεια, έφερες στον κόσμο αυτό το πρώτο σου μωρό, επέστρεψες στο σπίτι και τώρα διαβάζεις το κείμενο αυτό με το μωρό σου αγκαλιά ή την ώρα του θηλασμού. Το νεογέννητο σου είναι υπέροχο. Και η κοινή σας ζωή προβλέπεται το ίδιο συναρπαστική. Για να γίνει, όμως, ακόμα καλύτερη σου έχουμε συγκεντρώσει μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τις πρώτες μέρες στο σπίτι που περνάτε μαζί!

Μικρά γεύματα σε μεγάλη συχνότητα
Το στομάχι του μωρού σου είναι ακόμα πολύ μικρό, η όρεξη του, όμως, καθόλου περιορισμένη. Και τώρα, τι; Υπάρχει λύση… και βρίσκεται στο “χρυσό” κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων. Αρχικά, όπου “γεύμα” βάλε στο μυαλό σου το γάλα, το οποίο προσφέρεις στο μωρό σου είτε μέσω του θηλασμού, είτε μέσω της φόρμουλας. Τα συχνά γεύματα είναι το κλειδί για να προσλαμβάνει το μωρό όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξή του. Για αυτό, προσπάθησε να ταΐζεις το νεογέννητο σου κάθε δύο ώρες.

Μην τρομάζεις με κάθε του κλάμα
Τα μωράκια έχουν μία τάση να κλαίει αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι κάνεις λάθος ή έχει πάει στραβά. Ένα νεογέννητο δεν έχει άλλον τρόπο να εκφράζουν τη χαρά, τη λύπη, την ανησυχία, τον ενθουσιασμό του πέρα από το κλάμα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποκωδικοποιήσεις νωρίς την υπόλοιπη συμπεριφορά του και να το ηρεμήσεις με ένα χάδι, μία αγκαλιά, ένα ήπιο νανούρισμα, ένα φιλί στο μέτωπο.

Ο ύπνος γίνεται σε κούνια
Τους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες, το νεογέννητο μωρό σου καλό είναι να κοιμάται σε μία κούνια ή ένα λίκνο στο ίδιο δωμάτιο με εσένα. Έτσι, από τη μία θα σε νιώθει κοντά του και από την άλλη εντελώς πρακτικά θα κουραστείς λιγότερο αν το μωρό σου ξυπνήσει πολλές φορές και πρέπει να το ηρεμήσεις ή συμβεί κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η αλλαγή της πάνας πρέπει να είναι συχνή
Μεταξύ μας μιλάμε μόνο με ειλικρίνεια. Το είπαμε και το συμφωνήσαμε. Τις πρώτες μέρες, λοιπόν, κοινής συμβίωσης με το μωρό σου θεώρησε δεδομένο ότι θα χρειαστείς να του αλλάξεις πάνα περίπου οκτώ με δέκα φορές την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πάντα καθαρό και η ευαίσθητη περιοχή του απαλλαγμένη από προβλήματα υγιεινής και ερεθισμούς.

Πρόσθεσε το μωρό στη δική σου καθημερινότητα από την αρχή
Μετά τον ερχομό του νεογέννητου σου, η καθημερινότητα σου αλλάζει. Αυτό που πρέπει να κάνεις ή έστω να προσπαθήσεις είναι να διατηρήσεις μερικές συνήθειες που σε κάνουν χαρούμενη ακόμα και τώρα που όλα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, μπορείς να εντάξεις το μωρό σου στις βόλτες σου γύρω από το σπίτι. Θα είστε και οι δύο χαρούμενοι. Εγγυημένα. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More