Νεογέννητο: 5 πρακτικές συμβουλές για να διευκολύνεις τον ύπνο του

Μόλις έγινες μία νέα υπέροχη μαμά! Το μωρό σου ήρθε στον κόσμο, έμεινε για λίγο στο μαιευτήριο και τώρα βρίσκεται στο σπίτι. Στην αγκαλιά σου. Το χαμόγελο είναι διάπλατο στο πρόσωπο σου, αφού το νεογέννητο σού κλείνει γλυκά τα ματάκια του. Αυτό όσο δεν κοιμάται. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι η ζωή ενός νέου μωρού είναι αρκετά εύκολη. Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι και πάλι από την αρχή! Όμως, τι συμβαίνει όταν ο ύπνος του δεν είναι αυτός που περίμενες; Πώς μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου μωρό να κοιμηθεί σαν… πουλάκι; 

Το πρόγραμμα φέρνει την επιτυχία
Το βιολογικό ρολόι του παιδιού θα το εκτιμήσει και θα το κάνει να είναι πιο ήρεμο όταν ξέρει τι να περιμένει. Προσπάθησε να μην αλλάζεις το πρόγραμμα του χωρίς σοβαρό λόγο, επειδή πιστεύεις ότι δεν είναι τόσο κουρασμένο ή απλά θέλεις να το χορτάσεις στην αγκαλιά σου. Η ρουτίνα είναι το άλφα και το ωμέγα για πετυχημένο ύπνο που θα ξεκουράσει τόσο το νεογέννητο σου όσο και εσύ η ίδια. Γιατί, ξεκούραστο μωρό σημαίνει και ξεκούραστοι γονείς.

Μάζεψε τα παιχνίδια του
Μπορεί να μην είναι και το ευχάριστο πράγμα μέσα στην ημέρα, όμως, όταν ο ήλιος έχει δύσει και το μωράκι σου προσπαθεί να κλείσει τα ματάκια του, τα παιχνίδια του δεν πρέπει να βρίσκονται πάνω ή ακόμα και μέσα στο κρεβάτι του. Και αυτό, γιατί τις περισσότερες φορές δημιουργούν σκιές, οι οποίες τρομάζουν το μωρό σου.

Χαμήλωσε σταδιακά τα φώτα
Μην τα σβήσεις αμέσως, γιατί το πιο πιθανόν είναι το παιδάκι σου να τρομάξει και να βρεθεί σε κατάσταση… υπερέντασης. Και αυτό δεν το θες. Για αυτό, φρόντισε τα φώτα να είναι χαμηλωμένα την τελευταία ώρα πριν τον ύπνο και η τηλεόραση ή άλλες πηγές φωτός (ναι, το κινητό που κρατάς αυτή τη στιγμή εννοώ) να είναι κλειστά, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Δοκίμασε να του προσφέρεις ένα απαλό μασαζάκι
Μικρές κινήσεις απόλυτης χαλάρωσης! Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί, τα τελευταία χρόνια, αναφέρονται στις μαγικές ιδιότητες του βρεφικού μασάζ. Μετά το ζεστό μπάνιο, βάλε στα χέρια σου μία μικρή ποσότητα κρέμας και άρχισε να χαϊδεύεις απαλά και με στοργή το μωράκι σου. Φόρεσε του τις αγαπημένες του πιτζάμες και… Όνειρα γλυκά!

Μην παραλείψεις το νανούρισμα
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, η αξία του νανουρίσματος στα βρέφη είναι ανεκτίμητη και τα νεογέννητα το αγαπούν πολύ. Πριν σκεφτείς να το παραλείψεις γιατί άνθρωπος είσαι και δικαιούσαι να αισθάνεσαι κουρασμένη, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι αποτελεί βασικό παράγοντα σε αυτή την “ιεροτελεστία”, που τα βοηθάει να αναγνωρίσουν πως μπαίνουν σε… λειτουργία ύπνου.

Read More

And More