Νεογέννητο: 7 συμπεριφορές του που δεν πρέπει να σε προβληματίσουν

Ναι, είσαι νέα μαμά και αυτή τη στιγμή κρατάς το νεογέννητο στην αγκαλιά σου. Το μωράκι που έφερες εσύ στον κόσμο αυτό. Μπορεί ακόμα να μην είναι σε θέση να μιλήσει, όμως, το προσπαθεί μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Αντιδρά και ίσως μερικές φορές οι αντιδράσεις του σε προβληματίζουν. Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές; Γιατί, τελικά, θεωρούνται φυσιολογικές; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο…

Έφερες στον κόσμο το μωρό σου και αμέσως αρχίζουν οι πρώτες ανησυχίες για την συμπεριφορά σου. Το μωράκι δεν μιλάει για να εκφραστεί και εσύ προσπαθείς να μαντέψεις αν όλα είναι καλά. Μερικές απο τις συμπεριφορές του ενώ μπορεί να σε ανησυχούν και να σε προβληματίζουν, στην ουσία είναι φυσιολογικές και θεωρούνται φυσιολογικές. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές απο αυτές και τι πρέπει να κάνεις.

Λόξιγκας
Εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό και κατατάσσεται στις φυσιολογικές εκδηλώσεις των πρώτων μηνών. Μπορεί να έχει διάρκεια λίγων λεπτών έως και αρκετών ωρών. Φαίνεται ότι δεν ενοχλεί το μωρό και μπορεί κατά την διάρκεια του λόξιγκα να κοιμάται ή ακόμη και να τρώει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθήσετε να τον σταματήσετε δεδομένου ότι δεν υπάρχει και ένας σίγουρος τρόπος παρά μόνο συστάσεις απο γιαγιάδες. Καλό θα ήταν πάντως να μην σιτίζεται το μωρό κατά την διάρκεια του λόξιγκα.

Φτέρνισμα
Τις πρώτες μέρες και εβδομάδες της ζωής πολλά μωρά φτερνίζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστα. Το φτέρνισμα προκαλείται απο οτιδήποτε μπαίνει στη μύτη του. Επειδή τα νεογέννητα αναπνέουν μόνο από την μύτη, ο βλεννογόνους της ερεθίζεται αν μπει σκόνη, μυρωδιές, κρύος αέρας κλπ. Επίσης, αν έχουν παραμείνει κάποιες βλέννες μπορεί να προκαλέσουν το φτέρνισμα, για αυτό καλό θα ήταν να καθαρίζεται την μυτούλα με λίγο φυσιολογικό όρο.

Ρέψιμο
Τα μωρά την ώρα που τρώνε καταπίνουν και αέρα προς το στομάχι τους, ειδικά αν χρησιμοποιούν το μπιμπέρό. Ο αέρας αυτός για να βγει προς τα πάνω προκαλεί το γνωστό ρέψιμο. Καλό θα ήταν μετά απο κάθε γεύμα να σηκώνεται το μωρό σε όρθια θέση, τουλάχιστον για 20-30 λεπτά, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του αέρα. Πολλά μωρά, αν δεν ρευτούν, έχουν πεπτικές ενοχλήσεις και είναι ανήσυχα .

Αναγωγές
Πρόκειται για το πέρασμα του γάλακτος απο το στομάχι προς τον οισοφάγο και το στόμα του μωρού. Δεν είναι κανονικός εμετός και η ποσότητα του γάλακτος είναι κατά πολυ μικρότερη από ότι την υπολογίζουμε με το μάτι. Είναι μια παροδική και αναστρέψιμη κατάσταση, λόγω της προσωρινής ανωριμότητας του στομίου που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομαχιού. Μέσα στο εικοσιτετράωρο δικαιολογείται να κάνει μία – δυο αναγωγές. Αν, όμως, το μωρό είναι ανήσυχο και οι αναγωγές πολυ συχνές, τότε θα πρέπει να εκτιμηθεί ακόμη και με υπερηχογράφημα.

Διόγκωση των μαστών 
Μπορεί να συμβεί στα κορίτσια, αλλά και στα αγόρια. Οι μαστοί είναι πρησμένοι και ορατοί. Μπορεί να είναι μόνο ο ένας ή και οι δυο. Πρόκειται για φυσιολογική αντίδραση των μαστών στις ορμόνες που έχει πάρει το μωρό απο την μαμά του, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και στο θηλασμό. Είναι μία αναστρέψιμη κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Μόνο στην περίπτωση που κοκκινίσουν και πονάνε, θα πρέπει να εξεταστούν μήπως υπάρχει κάποια λοίμωξη.

Ψευτοπερίοδος
Σε μερικά κοριτσάκια τις πρώτες μέρες της ζωής μπορεί να παρατηρηθεί να βγαίνει απο τον κόλπο μικρή ποσότητα αίματος. Αυτό ονομάζεται ψευτοπερίοδος, διότι προέρχεται από την υπερτροφία του βλεννογόνου της περιοχής, λόγω των ορμονών που έχει πάρει το μωρό απο την μάνα του. Συνήθως, έχει διάρκεια μερικών ημερών και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Μογγολοειδείς κηλίδες
Είναι κάτι μικρές ή και μεγαλύτερες κηλίδες χρώματος μπλε μελανιάσματος που εντοπίζονται στην περιοχή του κόκκυγα ή των γλουτών ή και της πλάτης. Δεν υπάρχει κάποια παθολογία. Πρόκειται για συσσώρευση των μελανοκυττάρων του δέρματος. Συνήθως, εξαφανίζονται μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής και δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία.

Όλες αυτές οι φυσιολογικές εκδηλώσεις δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς, αλλά σε κάθε περίπτωση που δεν υποχωρούν καλό θα είναι να αναφερθούν στο παιδίατρο.

Read More

And More