Νεογέννητο: Οι πιο σοβαροί λόγοι για να καλέσεις τον παιδίατρο

Η επιστροφή στο σπίτι, μετά το μαιευτήριο, σηματοδοτεί μια καινούργια περίοδο στη ζωή του ζευγαριού. Γεμάτη χαρές, καθήκοντα, αλλά και πολλές ευθύνες. Και άγχος. Αλήθεια, γνωρίζεις πότε πρέπει να καλέσεις τον παιδίατρο σου. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον ίδιο…

Φτάνοντας στο σπίτι, μετά το μαιευτήριο, αναλαμβάνεις πλέον μόνη σου την ευθύνη της παρακολούθησης του μωρού σου. Έχεις πάρει αρκετές οδηγίες από τον παιδίατρο του μαιευτηρίου και τις μαίες, όμως, νιώθεις ανασφάλεια στην σκέψη: πότε θα πρέπει να καλέσω τον παιδίατρο; Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει κάτι σοβαρό και δεν θα πρέπει να χάσω χρόνο, για να επικοινωνήσω με τον γιατρό; Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πιο σοβαροί λόγοι που πρέπει να σε ανησυχήσουν.

Το μωρό δεν δείχνει διάθεση για φαγητό
Είτε τρώει μητρικό γάλα, είτε γάλα – φόρμουλα, περνάνε αρκετές ώρες και δεν κλαίει για να φάει. Συνήθως τα νεογέννητα τρώνε κάθε 2-4 ώρες. Αν, λοιπόν, δεν ζητάει να φάει, τότε θα πρέπει να καλέσεις τον παιδίατρο.

Το μωρό έχει υπνηλία
Παρόλο που τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες, μέχρι και 10-15 ώρες το εικοσιτετράωρο, θα πρέπει να ξυπνάνε τουλάχιστον σε τακτά διαστήματα για να φάνε. Αν σας φαίνεται ότι έχει αδικαιολόγητη υπνηλία και είναι νωθρό, τότε καλέστε τον παιδίατρο.

Το μωρό έχει μεγάλη ανησυχία
Δεν ηρεμεί ούτε με φαγητό, ούτε με πιπίλα, ούτε με τα χάδια. Κλαίει συνεχώς και δεν κοιμάται. Είναι λόγος για να επικοινωνήσεις με τον γιατρό.

Το μωρό κάνει εμετούς
Μπορεί να κάνει μόνο κάποιες μικρές αναγωγές, αλλά μπορεί να κάνει εμετό σαν ρουκέτα. Μπορεί να βγάζει γάλα, κατά την διάρκεια του ρεψίματος ή να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή του εικοσιτετράωρου.

Το μωρό έχει διάρροια
Αν τα κόπρανα του μωρού είναι σαν νερό και θηλάζει μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα, διότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υδαρείς κενώσεις. Αν, όμως, πίνει γάλα – φόρμουλα και τα κόπρανα είναι σαν νερό, τότε επικοινώνησε με τον γιατρό. Επίσης, αν τα κόπρανα περιέχουν κόκκινο χρώμα ή είναι μαύρα σαν πίσσα, είναι λόγος για επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Έχει κοκκινίλες στο δερματάκι του
Το κάθε εξάνθημα που βγάζει το μωρό, μικρό ή μεγάλο, ανησυχεί τους γονείς. Οι κοκκινίλες μπορεί να είναι μικρές σε έκταση, αλλά και μεγαλύτερες. Μπορεί να είναι ένας απλός ερεθισμός από το περιβάλλον, αλλά μπορεί να είναι και μια αλλεργία ή κάποια λοίμωξη. Μόνο αν το δει ο γιατρός θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Πυρετός
Είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για ένα νεογέννητο. Μπορεί να είναι μια απλή ίωση, ουρολοίμωξη, μηνιγγίτιδα και πολλά άλλα. Η καθυστέρηση να επικοινωνήσεις με γιατρό μπορεί να είναι πολύ καθοριστική για την υγεία του. Στην περίπτωση που δεν βρίσκεις γιατρό, τότε πηγαίνεις κατευθείαν στο νοσοκομείο.

Read More

And More