Νεογέννητο στο σπίτι: Ξέρεις πότε πρέπει να καλέσεις τον παιδίατρο;

Η επιστροφή στο σπίτι, μετά το μαιευτήριο, σηματοδοτεί μια καινούργια περίοδο στη ζωή του ζευγαριού. Γεμάτη χαρές, καθήκοντα, αλλά και πολλές ευθύνες. Και αν συμβεί κάτι στο μωρό, πότε θα ξέρεις ότι πρέπει να καλέσεις τον παιδίατρο; Φοβάσαι μήπως σου ξεφύγει κάτι ή μήπως ανησυχήσεις τον παιδίατρο σου άδικα.

 

 

Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα συμπτώματα στην υγεία του μωρού σου, για τα οποία πρέπει να καλέσεις τον γιατρό του; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

 

ΙΚΤΕΡΟΣ 

Πρόκειται για μια κίτρινη χροιά που εμφανίζει το δέρμα του μωρού. Παρόλο που πριν βγει απο το μαιευτήριο, έχει γίνει κάποιος έλεγχος για χολερυθρίνη (η ουσία που κάνει τον ίκτερο), μπορεί μετά απο 2-3 μέρες να κιτρινίσει στο σπίτι. Συνήθως, τα μωρά που έχουν αποκλειστικό θηλασμό, μπορεί να έχουν λίγο ίκτερο, άλλα είναι προτιμότερο να ενημερώσεις τον παιδίατρο.

ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Τα μωρά είναι γνωστό ότι μπορεί να κοιμούνται πολλές ώρες το εικοσιτετράωρο, δηλαδή από 10-15. Αν,όμως, το κουνάτε και δεν έχει μυικό τόνο ή δυσκολεύεται να ξυπνήσει, τότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο αμέσως.

ΑΡΝΗΣΗ ΣΙΤΙΣΗΣ

Η επιθυμία για φαγητό είναι ένδειξη καλής υγείας. Αν το μωρό δεν φαίνεται να πεινάει, δεν κλαίει για φαγητό αν περάσουν πάνω απο 6-7 ώρες ή δεν ανοίγει το στόμα του, όταν του προτείνετε γάλα, τότε να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό.

ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ

Αν μέσα στα κακά του μωρού υπάρχει κόκκινο χρώμα, τότε μπορεί να είναι αλλεργία ή ουρολοίμωξη ή κάτι άλλο που πρέπει αμέσως να ειδοποιήσετε τον παιδίατρο. Θα γίνει μια εξέταση(Mayer κοπράνων) για να διαπιστωθεί αν πραγματικά είναι αίμα και μετά θα ακολουθήσουν οδηγίες.

ΕΜΕΤΟΙ

Όταν το μωρό κάνει αναγωγές ή εμετούς μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό. Μπορεί να είναι μια Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πυλωρική στένωση ή αλλεργία στο γάλα ή λοίμωξη. Είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό.

ΕΞΑΝΘΗΜΑ

Τα μωρά βγάζουν συχνά κάποιες κοκκινίλες στο δερματάκι τους, οι οποίες, τις περισσότερες φορές, δεν είναι κάτι σημαντικό. Συνήθως είναι μικροερεθισμοί απο την επαφή με τα ρούχα, αλλά μπορεί να πρόκειται για αλλεργία στο γάλα ή τα σαμπουάν. Μερικές φορές, μπορεί, να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθεί ο παιδίατρος.

ΚΛΑΜΑ

Τα μωρά κλαίνε συχνά. Και με το κλάμα τους μιλάνε και δείχνουν τι θέλουν. Συνήθως, λέμε ότι όταν το μωρό κλαίει ή πεινάει ή πονάει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε το φαγητό του. Αν, όμως, δεν είναι πείνα και δεν ηρεμεί με τα κλασικά που σας έχει μάθει ο παιδίατρος ή η γιαγιά, για να ανακουφιστεί απο τους κολικούς, τότε πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος. Το κλάμα είναι μόνο μία ειδοποίηση για κάτι που συμβαίνει στο μωρό, όπως Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργία, λοίμωξη, χειρουργικό πρόβλημα και άλλα.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More