Ο έφηβος δομεί την ταυτότητά του!

Ένας έφηβος όταν μεγαλώνει έχει σκαμπανεβάσματα. Εκεί που είναι όλα καλά ξαφνικά μπορεί να τον πιάσουν νεύρα ή στεναχώρια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου εξηγεί γιατί γίνεται αυτό αλλά και πότε πρέπει να ανησυχήσεις ως γονέας…
Αλλαγές!
Εκτός από τις σωματικές μεταμορφώσεις, η αλλαγή είναι επίσης ψυχολογική. Από τη μια μεριά, ο έφηβος απολαμβάνει την ασφάλεια του γονεϊκού σύμπαντος – προστασία, στοργή και εκπαίδευση, που αυτό του παρέχει – και από την άλλη νιώθει την ανάγκη να απομακρυνθεί.
Παλεύει με τις επιθυμίες του, τα ιδεώδη, τα μοντέλα ταυτοποίησης, τα ενδιαφέροντα της παιδικής ηλικίας.
Ερευνά νέες πηγές ενδιαφέροντος και ικανοποίησης. H διαμόρφωση της ταυτότητας και η αναγνώρισή της από τον ίδιο και τους άλλους συνθέτουν ένα μαγικό παιχνίδι της εφηβείας.
Για κάποιον νέο, το να εδραιώσει την ταυτότητά του σημαίνει να ανακαλύψει τι του αρέσει, τι επιθυμεί, τι αντιμετωπίζει συναισθηματικά και επαγγελματικά, δηλαδή τι περιμένει από τη ζωή.
H διάθεσή του έχει μεταπτώσεις…

Συχνά οι γονείς λένε ότι η διάθεση του έφηβου παιδιού τους είναι “μια πάνω και μια κάτω”. Tο πέρασμα από το ένα συναίσθημα στο άλλο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Πράγματι, η ευχαρίστηση, η εγρήγορση, η χαρά, το συναίσθημα της παντοδυναμίας μεταβάλλονται εύκολα και μετατρέπονται σε ανία, άγχος, αγωνία, φόβο, λύπη, μελαγχολία, ντροπή, απέχθεια.
Αυτές οι μεταπτώσεις της συναισθηματικής κατάστασης του εφήβου και των ενδιαφερόντων του είναι φυσιολογικές και χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά του εφήβου.
Κάποιες στιγμές μάλιστα εκφράζει συναισθήματα ενόχλησης χωρίς να μπορεί να τα εξηγήσει.
O έφηβος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει…
Κάθεται, λόγου χάρη, 5 λεπτά μπροστά στην τηλεόραση κάνοντας συνεχώς ζάπινγκ, μετά πάει να ανοίξει το ψυγείο μήπως βρει κάτι να δοκιμάσει, μετά πάει στο δωμάτιό του και ξαπλώνει στο κρεβάτι του κ.λπ.
Αυτή η ενόχληση μπορεί να εκφραστεί με κλείσιμο στον εαυτό του, με δυσαρέσκεια, με παθητικότητα, με κακή διάθεση και κάποιες φορές με επιθετικότητα.
Πότε πρέπει να ανησυχούν οι γονείς;
Πρέπει να ανησυχείτε και να παρεμβαίνετε όταν το παιδί παρουσιάζει καταθλιπτική διάθεση και χάνει το ενδιαφέρον του για όλα, ιδιαίτερα αν η κατάσταση αυτή διαρκεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Read More

And More