Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει όλα τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο Covid στα παιδιά

Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει όλα τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο Covid στα παιδιά…

Άνοιξε η πλατφόρμα και στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού και για τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών. Έτσι τώρα δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν όλες οι ηλικίες από 6 μηνών έως 18 ετών.

Τι ισχύει όμως για κάθε μια ηλικία ξεχωριστά στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κόσμου; Υπάρχει πράγματι μια διαφοροποίηση, η οποία δημιουργεί απορίες και δεν είναι εύκολο να τις θυμάται κάποιος, ακόμη κι αν είναι γιατρός.

Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει για την χώρα μας αυτήν τη στιγμή…

-Από 6 μηνών έως 4 ετών μπορούν να εμβολιαστούν με το παλιό εμβόλιο του κορονοϊού όλα τα παιδιά που έχουν νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Όμως δίνεται η δυνατότητα να εμβολιαστούν και όλα τα άλλα παιδιά (υγιή), εφόσον το κρίνει ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ τους και ΦΥΣΙΚΑ με την σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα τους.

Το εμβόλιο είναι εντελώς δωρεάν και πραγματοποιείται στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς που είναι πιστοποιημένοι να το έχουν στο ιατρείο τους και να το χορηγούν επίσημα.

Το εμβόλιο γίνεται σε τρεις δόσεις ως εξής: ημερομηνία Ο, μετά από 3 εβδομάδες και μετά από 8 εβδομάδες.

 

-Τα παιδιά από 5 ετών έως 11 ετών: Γενικά όλα τα παιδιά με το παλιό εμβόλιο σε δυο δόσεις. Δηλαδή ημερομηνία Ο και δεύτερη δόση, ύστερα από 8 εβδομάδες. Επίσης, τα παιδιά αυτής της ηλικίας που είναι αυξημένου κινδύνου μπορούν να κάνουν και 3η δόση, αλλά 3 μήνες μετά τη 2η δόση.

-Από 12 ετών και μέχρι 18 ετών εφόσον είναι αυξημένου κινδύνου, μπορούν να εμβολιαστούν με το νέο δυσμενές εμβόλιο το οποίο περιέχει το παλιό στέλεχος και το όμικρον.

 

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι αρκετά πιο διαφορετικά καθώς δεν περιορίζονται οι εμβολιασμοί σε παιδιά αυξημένου κινδύνου, αλλά τα εμβολιάζουν καθολικά, όλων των ηλικιών.

Πιο συγκεκριμένα:
-Τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών εμβολιάζονται όλα σε 3 δόσεις με το παλιό στέλεχος. Εμβολιάζονται από τον Ιούλιο του 2022 και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν πραγματοποιηθεί 1.400.000 δόσεις χωρίς να αναφερθούν παρενέργειες.
-Τα παιδιά από 5 ετών έως 11 ετών εμβολιάζονται όλα με το παλιό στέλεχος σε 3 δόσεις. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν εμβολιαστεί 11.000.000 παιδιά με μια δόση και 1.500.000 παιδιά με 3 δόσεις.
-Από 12 ετών έως 17 ετών εμβολιάζονται όλα τα παιδιά με το νέο δυσμενές εμβόλιο σε 3 δόσεις. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχαν εμβολιαστεί 18.000.000 παιδιά με μια δόση και 4.500.00 παιδιά με 3 δόσεις.

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το κάθε κράτος ακολουθεί δικό του σχήμα, παρόλο που το νέο δυσμενές εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών στην προσπάθεια να χορηγηθεί ένα ασφαλές εμβόλιο που θα προφυλάξει τα παιδιά από την βαριά νόσηση με τον ΚΟΡΟΝΟΪΟ.

Read More

And More