Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης μιλά στο TLife για τα δύο παραμύθια του: “Βόλιος Εμβόλιος” και “Το πάρτι της κυρίας Ίωσης”

Ο παιδίατρος του T Life Δρ. Σπύρος Μαζάνης γνωρίζοντας πόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τα παραμύθια και με αφορμή την πανδημία έγραψε δύο υπέροχα παραμύθια τον Βόλιο Εμβόλιο και Το πάρτι της κας Ίωσης ώστε να εξηγήσει με έναν “μαγικό” τρόπο στους μικρούς φίλους τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και τα πάντα γύρω από τον Covid 19.

Το περασμένο Σάββατο ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού για τη σημαντικότητα των παραμυθιών στη ζωή των παιδιών. Γιατί πρέπει να τους διαβάζουμε ιστορίες; (δες εδώ)

Μιλήσαμε με τον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη για τα παραμύθια που υπογράφει…

Ερώτηση: Πείτε μας δυο λόγια για τα βιβλία που έχετε εκδώσει;

Απάντηση: Πρόκειται για δύο παραμύθια που απευθύνονται σε παιδιά από 4-10 χρόνων. Το ένα είναι το: Βόλιος Εμβόλιος ένα αληθινό παραμύθι για τα εμβόλια και το άλλο είναι: Το Πάρτι της κυρίας Ίωσης. Ο ΒΟΛΙΟΣ αποσκοπεί στη μετάδοση γνώσεων μέσα από τη μυθοπλασία και αφορά ένα θέμα που έχει κρίσιμη σημασία για την υγεία των παιδιών: Τον εμβολιασμό. Το πάρτι της κυρίας Ίωσης δίνει στα παιδιά όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν με τον πιο απλό τρόποι τι συμβαίνει όταν ένας ιός μπαίνει στο σώμα μας. 

Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Απάντηση: Ο Βόλιος Εμβόλιος αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο, ειλικρινή, απλό και απολύτως κατανοητό για ένα παιδί, τη διαδικασία, τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ο ΒΟΛΙΟΣ ήταν ένα κακό μικρόβιο που οι επιστήμονες το μετέτρεψαν σε καλό και το έβαλαν μέσα στο σώμα του Άρη για να πολεμήσει τα κακά μικρόβια. Το ταξίδι του Βόλιου από τη στιγμή που μπαίνει στον οργανισμό και ο τρόπος που αναλαμβάνει να εκτελέσει το καθήκον του, που είναι να τον προστατεύσει , αποτυπώνει ελκυστικά τη σκοπιμότητα των εμβολίων. 

Ερώτηση: Πώς αποφασίσατε να γράψετε παιδικά βιβλία;

Απάντηση: Το πάρτι της κυρίας Ίωσης δίνει στα παιδιά όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν με τον πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει όταν ένας ιός μπαίνει στο σώμα μας, για πιο λόγο πρέπει να λαμβάνουν κάποια προστατευτικά μέτρα και γιατί πρέπει να παραμένουν σπίτι όσο ασθενούν, έτσι ώστε να μειωθεί η ανησυχία και η στεναχώρια τους. 

Ερώτηση: Το επάγγελμά σας, σας καθιστά ειδικό στα παιδιά. Και λόγω της επιστήμης σας, αλλά και λόγω της καθημερινής επαφής σας μαζί τους. Τι θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας σε σχέση με τα παιδιά; Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ;

Απάντηση: Σαν παιδίατρος γνωρίζω πολύ καλά την ψυχολογία και τις λειτουργίες του σώματος ενός παιδιού. Στην καθημερινή μου επαφή και στην αγάπη μου να εξηγήσω και να πείσω τα μικρά παιδιά γιατί πρέπει να κάνουν τόσα εμβόλια και γιατί θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι όταν αρρωσταίνουν, σκέφτηκα ότι μέσα από ένα παραμύθι που ψυχαγωγεί και χαλαρώνει το παιδί , θα μπορούσα να τους περάσω μηνύματα υγείας ώστε και να διασκεδάζουν αλλά και να εκπαιδεύονται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι κάποτε και εμείς υπήρξαμε παιδιά. Αυτά που μας πλήγωσαν να μην τα κάνουμε στα παιδιά και αυτά που επιθυμούσαμε και μας ευχαριστούσαν να τους τα προσφέρουμε απλόχερα. Να μην ξεχνάμε ότι και εμείς οι μεγάλοι έχουμε πάντα μέσα μας ένα μικρό παιδί. Μπορούμε να το βγάζουμε και να γινόμαστε φίλοι με τα άλλα παιδιά. 

Ερώτηση: Ένα βιβλίο πιστεύετε ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μιλάμε στα παιδιά;

Απάντηση: Τα βιβλία εξακολουθούν να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας. Ειδικά τα βιβλία που διαβάζονται φωναχτά όπως τα παραμύθια, προσδίδει κοινή θετική εμπειρία μεταξύ γονιού και παιδιού , ενθαρρύνει την σύνδεση της οικογένειας και συμβάλει άμεσα στην ανάπτυξη του παιδιού μέσω της έκθεσης σε λέξεις  και ιστορίες. 

Ερώτηση: Να περιμένουμε κι άλλα παιδικά βιβλία με την υπογραφή σας στο μέλλον;

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει η φιλοδοξία να γραφτούν μια σειρά από παραμύθια με θέματα υγείας και όχι μόνο. Όπως σας είπα μέσα μας ο καθένας έχει και ένα παιδί. Το παραμύθι δίνει μια ευκαιρία και συγκινεί και την δίκη μου ψυχή και όταν τα γράφω ταξιδεύω στο ίδιο όνειρο με τα άλλα παιδιά. 

Ερώτηση: Είναι εύκολο να μιλάτε στη γλώσσα των παιδιών;

Απάντηση: Τα παραμύθια είναι μια μορφή τέχνης. Χρησιμοποιούν αρκετά την φαντασία και την υπερβολή. Και δίνουν στα παιδιά ψυχικό κίνητρο που είναι ισχυρός συνεργός της ψυχαγωγίας και της μάθησης. Απαιτείται να γνωρίζεις πολύ καλά τις ψυχοσωματικές ικανότητες των ηλικιών των παιδιών στα οποία απευθύνεσαι ώστε και να μπορέσεις να περάσεις τα μηνύματα που επιδιώκεις , αλλά πρωτίστως να μην χρησιμοποιήσεις λέξεις, εκφράσεις και νοήματα που μπορεί να βλάψουν, καθώς το είναι του παιδιού βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Read More

And More