Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σου

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις, προβληματισμούς αλλά και τις απορίες κάθε μαμάς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

Ερώτηση:

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εμβόλιο για τον covid-19.Η κόρη μου είναι 10 ετών, διάβασα πρόσφατα μια έρευνα η οποία ανέφερε ότι στην ηλικιακή ομάδα 5-11 έχει μόνο 12% κάλυψη λόγω της μικρής δόσης. Τελικά πρέπει να γίνει το εμβόλιο ή όχι; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

Αγαπητή φίλη το εμβόλιο έχει πάντα την αξία του. Η κάλυψη του εξαρτάται από οργανισμό σε οργανισμό. Επίσης κάνοντας αναμνηστικές δόσεις αυξάνεται και η αποτελεσματικότητα του. Οι μελέτες για το εμβόλιο βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δημιουργείται και Κυτταρική ανοσία η οποία απ’ ότι φαίνεται μπορεί να προστατεύει για αρκετά χρόνια. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε  και ότι τα παιδιά που είναι εμβολιασμένα και κολλάνε κοροναϊό έχουν πολύ ελαφρότερα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο επειδή είναι ασφαλές , θα πρέπει να γίνεται διότι μόνο έτσι θα φτάσουμε κάποια στιγμή να περιορίσουμε τον κοροναϊό. Τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, αποτελούν δεξαμενή για να μπορέσει ο κοροναϊός να επιζήσει και να κάνει μεταλλάξεις. 

Ερώτηση:

Ο γιος μου είναι περίπου 1 χρονών. Θηλάζει από νεογέννητο και δε δέχεται ούτε πιο μικρός ούτε και τώρα να δεχτεί μπιμπερό με ξένο γάλα. Για την ακρίβεια δε δέχεται ούτε πιπίλα ούτε μπιμπερό. Το ζήτημα είναι ότι θα ξεκινήσω δουλειά και δε θα μπορεί κανείς να του δίνει γάλα εφόσον δέχεται μόνο τον θηλασμό. Ειλικρινά αγχώνομαι κι ανησυχώ. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα μην αγχώνεσαι καθόλου. Από την στιγμή που θα ξεκινήσεις δουλειά και κάποιος άλλος στο σπίτι θα του δίνει το γάλα, το μωρό σου αφού δεν σε βλέπει και αφού πεινάσει αρκετά, θα το ” νικήσει” η πείνα και κάποια στιγμή θα το πιει. Είναι κάτι που έχει συμβεί  πάρα πολλές φορές με πολλές μανούλες. 

Ερώτηση: Έχω ένα αγοράκι 2 ετών. Έκανε αρκετές διάρροιες γιατί έπαιρνε αντιβίωση augmentin λόγω ωτίτιδας
Είχε ερεθιστεί αρκετά η περιοχή όταν άλλαζα την πάνα του, προχθές είδα και κοκκινίλα πιο πολύ καθώς και κάποια σπυράκια.
Μας έδωσαν οδηγίες για το διάλυμα εοζιν 2% μέχρι να καθαρίσει η περιοχή λόγω μυκητών. Αν συνεχιστεί η παρουσία μυκητών, χορηγείτε εσείς οι παιδίατροι και κάποια πιο ενισχυμένη κρέμα;

Απάντηση:

Αγαπητή φίλη να διατηρείς την περιοχή πολύ καλά στεγνή. Να την πλένεις με χλιαρό νερό και να την στεγνώνεις με πιστολάκι ( σεσουάρ) με χλιαρό αέρα. Αν δεν θεραπευτεί τότε υπάρχουν και αλοιφές, και πούδρες και διαλύματα για την αντιμετώπιση. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. 

Ερώτηση:

Γιατρέ μου καλησπέρα! Ήθελα να σας ρωτήσω για το 7 μηνών μωρό μου, για κάποιο λόγο έχει αρχίσει και μουγκρίζει με πίεση σε σημείο που κοκκινίζει το κεφαλάκι της. Αυτό το βλέπω να γίνεται λίγο πριν πάει για ύπνο η η όταν  θέλει να μου τραβήξει την προσοχή για να την πάρω αγκαλιά ή επειδή έχει βαρεθεί. Φοβάμαι μήπως κάνει κακό στον εαυτό της με αυτό τον τρόπο. Τι να κάνω γιατρέ?

Απάντηση:

Αγαπητή φίλη μην ανησυχείς. Όταν καταλαβαίνεις την επιθυμία του μωρού σου να φροντίζεις να το ικανοποιείς και αν δεν είναι εφικτό να προσπαθείς να του αποσπάς την προσοχή με κάτι άλλο. Αφού είναι μουγκρητό για να σε χειριστεί δεν είναι κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. 

 

Read More

And More