Οι νέες οδηγίες για το εμβόλιο της γρίπης 2018-2019 από τον Δρ. Σπύρο Μαζάνη

Η περίοδος των παιδικών εμβολιασμών ξεκίνησε και σίγουρα θα θέλεις να μάθεις τα πάντα γύρω από το εμβόλιο της γρίπης, που άλλωστε ετοιμάζεσαι να κάνεις στο μικρό σου! Γι’ αυτό και ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να σε ενημερώσει πλήρως γύρω από το εμβόλιο της γρίπης και τις νέες οδηγίες που ισχύουν για την φετινή χρονιά:

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος κυκλοφόρησε το εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2018 έως τον Ιούνιο 2019. Η γρίπη είναι μια ασθένεια, η οποία προκαλείται από διαφορετικούς τύπους στελεχών που μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο. Εξαιτίας αυτής της ιδιορρυθμίας που παρουσιάζουν οι ιοί της γρίπης, κάθε χρόνο παρασκευάζεται καινούριο σε σύσταση εμβόλιο, και γι’ αυτό συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο κάθε χρόνο και όχι μερικές δόσεις που ισχύουν για τα άλλα εμβόλια.

Όλοι ξέρουμε ότι η γρίπη είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να μεταδοθεί και να διαδοθεί πολύ γρήγορα από το ένα παιδί στο άλλο. Όταν, λοιπόν, το εμβόλιο χορηγηθεί σε ένα παιδί, τότε χωρίς να αρρωστήσει θα αποκτήσει μια άμυνα εναντίον των ιών της γρίπης που περιέχονται μέσα στο εμβόλιο. Δηλαδή, θα αποκτήσει δίκη του προστασία (αντισώματα) έναντι της λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης, ώστε σε περίπτωση που αργότερα έρθει σε επαφή με πραγματικούς ιούς γρίπης να μην κινδυνεύει να αρρωστήσει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κανένα από τα συστατικά που περιέχονται στο εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη, παρά μόνο προστασία.

Το εμβόλιο προστατεύει το παιδί από τέσσερα διαφορετικά στελέχη της γρίπης που περιέχονται σε αυτό. Από την στιγμή που θα γίνει το εμβόλιο, η προστασία θα αρχίσει μετά από 20 ημέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που όσο πιο γρήγορα γίνει πριν χειμωνιάσει, τόσο το καλύτερο.

Επειδή, λοιπόν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος να αρρωστήσει ένα παιδί από γρίπη είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, είναι καλύτερα ο εμβολιασμός να αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο. Εννοείται ότι μπορεί να εμβολιαστεί το παιδί καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα αν για κάποιο λόγο καθυστέρησε τον εμβολιασμό είτε από αμέλεια, είτε από ανώτερα βία κλπ.

Το εμβόλιο της γρίπης δεν θα προστατέψει το παιδί από τις κοινές ιώσεις και από το κοινό κρυολόγημα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αναμένουμε υπερβολικές απαιτήσεις, ότι δηλαδή το παιδί δεν θα αρρωστήσει από άλλες ιώσεις. Είναι, όμως, σίγουρο ότι θα είναι προστατευμένο από την επιδημία γρίπης που ενδεχομένως θα έχουμε το 2018-2019, δεν θα αρρωστήσει και δεν θα κινδυνεύσει.

Ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης:
Καταρχήν, όπως για κάθε φάρμακο και κάθε εμβόλιο, θα πρέπει να αποφασίζει ο θεράπων παιδίατρος πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ιατρικό ιστορικό.

Σε γενικές γραμμές, το εμβόλιο συνιστάται για όλα τα παιδιά από έξι μηνών έως 17 χρονών. Τα παιδιά από έξι μηνών έως 17 χρόνων λαμβάνουν μια δόση των 0,5 ml. Εάν το παιδί είναι κάτω από  εννέα ετών και δεν έχει εμβολιαστεί τα προηγούμενα χρόνια για την γρίπη, τότε φέτος θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις των 0,5 ml. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον μετά την πάροδο ενός μηνός από την πρώτη δόση.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164