Οι πιο συνηθισμένες “κακές” συνήθειες ενός πολύ μικρού παιδιού

Μπορεί ένα μικρό παιδάκι να μην ξέρει ακόμα να εκφράζει τις σκέψεις του και να σχηματίζει προτάσεις, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκει διαφορετικούς τρόπους για να εκφραστεί και να σου μιλήσει. Πολλές φορές, οι τρόποι αυτοί συνοψίζονται σε μερικές “κακές” συνήθειες που το νήπιο σου κάνει ασυναίσθητα και πρέπει να σταματήσει. Για το καλό του. Ποιες είναι;

Σκαλίζει συχνά τη μυτούλα του
Και ξέρεις ότι αυτή η κίνηση και κακό θα του κάνει (αφού μπορεί να κολλήσει ευκολότερα ένα κρυολόγημα) και δείχνει αγένεια. Ειδικά, όταν το κάνει μπροστά στους φίλους σου που μετά από πολύ καιρό κάθονται αναπαυτικά στο σαλόνι σου. Προσπάθησε να κρατήσεις τα δάχτυλα του απασχολημένα με μερικά πιο safe αντικείμενα, όπως την πλαστελίνη.

Τρώει τα νύχια του
Εκεί που κάθεσαι χαλαρή και μιλάς στο τηλέφωνο με τη φίλη σου, το βλέπεις με την άκρη του ματιού σου να τρώει τα πρώτα του νύχια. Κάτι που ξέρεις ότι πρέπει να σταματήσει. Γιατί, όταν το παιδί βάζει τα δάχτυλα στο στόμα του και τρώει τα νύχια του, κινδυνεύει να πάθει λοιμώξεις από τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια, αλλά ιδιαίτερα ανάμεσα στα νύχια. Επίσης, μπορεί να καταστρέψει το δέρμα της άκρης των δαχτύλων και να μειωθεί η αφή του. Για να σταματήσεις αυτή την εξαιρετικά κακή συνήθεια, φρόντισε να έχεις κόψει καλά τα νύχια του, να απασχολείς δημιουργικά τα χέρια σου και φυσικά να μην δείξεις ότι σε ενοχλεί, καθώς μπορείς να το χρησιμοποιήσει μετά ως μέσο για να σου τραβά την προσοχή.

Σφίγγει τα ούλα του ή απλά τα τρίβει
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% έως 30% των νηπίων σφίγγουν πολλές φορές μέσα στην ημέρα τα δόντια τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στο ότι το παιδάκι σου βγάζει νέα δόντια.

Έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά του όργανα
Ουσιαστικά, τα ανακαλύπτει για πρώτη φορά. Προσπαθεί να καταλάβει τη θέση τους στο σώμα του. Νομίζω μπορείς να φανταστείς γιατί πρέπει να το σταματήσεις.

Τρώει ό,τι πέφτει στο πάτωμα
Κάπως γοητεύεται από το φαγητό που ξαφνικά βρίσκεται κάτω. Για την ακρίβεια, τσιμπολογάει. Δεν προλαβαίνει να πέσει έστω και μία μικρή φέτα τυριού και εκείνο κατεβαίνει από την καρέκλα του, για να το φάει;

Κατουριέται στον ύπνο του
Συνηθισμένο και κάπως λογικό αν σκεφτείς ότι το μικρό σου δεν είναι σε θέση ακόμα να ελέγξει τους σφιγκτήρες του. Προσπάθησε να κάνει την ανάγκη του πριν πέσει για ύπνο και να αποφύγεις τα πολλά ροφήματα, όταν ο ήλιος έχει δύσει. Δεν θες νέες περιπέτειες.

Δεν αποχωρίζετε το κρεβάτι σας
Μπορεί στην αρχή να σου φαίνεται φυσιολογικό, όμως, οι ειδικοί έρχονται να σε διαψεύσουν. Το παιδί πρέπει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι. Για να το συνηθίσει, δοκίμασε να του κάνεις λίγη παρέα στο κρεβατάκι του, μέχρι να κλείσει τα ματάκια σου και (εννοείται!) άσε το φως ανοιχτό. 

 

Read More

And More