Οι πιο συχνοί λόγοι που ένα μωρό ξυπνά τη νύχτα και τι να κάνεις

Αν είσαι νέα μαμά, τότε το σημερινό θέμα σίγουρα σε αφορά. Και αυτό, γιατί τα πρώτα δύο χρόνια της μητρότητας είναι ίσως τα πιο δύσκολα για μία μανούλα. Το μωρό σου προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο και μέχρι να τα καταφέρει θέλει να είσαι συνέχεια μαζί του, πεινάει, νιώθει ανησυχία το βράδυ, με αποτέλεσμα να σε ξυπνάει, για να το φροντίσεις. Αλήθεια, πόσες φορές σε έχει ξυπνήσει το τελευταίο μήνα; Τι μπορεί να προκαλεί αυτές τις διαταραχές ύπνου που ταλαιπωρούν το μωράκι σου, αλλά και εσένα;

Μήπως κρυώνει;
Μπορεί να διανύουμε τον πρώτο μήνα του χειμώνα, όμως, η θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά. Και αυτό σημαίνει ένα μόνο πράγμα: το μωρό σου χρειάζεται να ντύνεται σωστά – ακόμα και μέσα στο σπίτι -, προκειμένου να προστατευτεί από το κρύο. Για αυτό, φρόντισε να του φορέσεις πιτζαμούλες που θα καλύπτουν κάθε σημείο του σώματος του και να το σκεπάσεις μέχρι τον λαιμό του. 

Μήπως ζεσταίνεται;
Στον αντίποδα, βρίσκεται η υπερβολική φροντίδα μερικών μαμάδων, η οποία μερικές φορές ζεσταίνει υπερβολικό ένα μωρό. Στην κυριολεξία. Πριν κοιμηθείς, ρύθμισε την θέρμανση του σπιτιού σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και μην βάλεις την πιο ζεστή κουβέρτα στο μωρό σου. Ένα πάπλωμα αρκεί.

Δες λίγο πιο προσεκτικά το στοματάκι του
Μήπως τα πρώτα του δοντάκια κάνουν την εμφάνιση τους και αυτό δημιουργεί στο μωράκι σου πόνο, ο οποίος κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας; Την συνέχεια την γνωρίζεις: το μωράκι σου αρχίζει να κλαίει, εσύ σπεύδεις να το καθησυχάσεις και η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Πάρε ένα τηλέφωνο τον παιδίατρο σας. Θα σε βοηθήσει πολύ στο θέμα αυτό.

Κοιμάται κάθε μέρα την ίδια ώρα;
Το κλειδί της επιτυχίας του βρεφικού ύπνου βρίσκεται, σύμφωνα με του ειδικούς, στη δύναμη της συνήθειας. Εκείνης της ρουτίνας που κάνει το μικρό σου να γνωρίζει ότι μόλις μία συγκεκριμένη ώρα περάσει, πρέπει να κατευθυνθεί προς το κρεβατάκι του. Οι συχνές αλλαγές το αποσυντονίζουν, με αποτέλεσμα να ξυπνάει αρκετά συχνά τις νυχτερινές ώρες και να μην απολαμβάνεις τον ύπνο του. Προσπάθησε, λοιπόν, να φτιάξεις από την αρχή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και να μην παρεκκλίνεις.

Τι κάνει πριν από τον ύπνο;
Όπως η σταθερή ώρα, έτσι και η ρουτίνα που ακολουθείται και πριν το βάλεις στο κρεβάτι είναι εξίσου σημαντική. Προσπάθησε να του έχεις προσφέρει από το απόγευμα το τελευταίο γεύμα της ημέρας και μισή ώρα πριν φτάσει η ώρα ύπνου να του χαρίσεις ένα χαλαρωτικό μπανάκι.

Ωχ, κάτι πήγε στραβά με την πιπίλα!
Μην σου κάνει εντύπωση αν το μωρό σου βάλει τα κλάματα, επειδή η πιπίλα του βρέθηκε από το στοματάκι του στο πάτωμα. Σε αυτό το θέμα, η λύση είναι μία: κάν ‘του μία αγκαλιά, νανούρισε το, καθάρισε σωστά την πιπίλα του και “Όνειρα Γλυκά”!

Read More

And More