Οι συνήθειες που έχουν οι καλοί μαθητές. Μήπως και το μικρό σου;

Να κάνει τα μαθήματα του από νωρίς, να προσπαθεί να μαθαίνει όλο και περισσότερες πληροφορίες για αυτά που το ενδιαφέρουν, να ξυπνάει το πρωί και πριν καν φορέσει τη μάσκα του και ετοιμαστεί για το σχολείο να κάνει μία μικρή επανάληψη όσων διάβασε την προηγούμενη ημέρα. Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποιες είναι οι συνήθειες που έχουν στο… πρόγραμμα οι καλοί μαθητές; Μπορεί κάθε παιδί να είναι μοναδικό και να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, όμως, σύμφωνα με έρευνες, τα μυστικά της επιτυχίας είναι για (σχεδόν) όλους κοινά. Ιδού!

Αγαπούν το πρόγραμμα
Κακά τα ψέματα, είναι το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας. Το ξέρεις ακόμα και αν δεν τρελαίνεσαι να ανοίγεις κάθε πρωί την ατζέντα σου και να φτιάχνεις τον μπούσουλα της ημέρας. Το πρόγραμμα, όμως, βοηθάει πολύ τα μικρά παιδιά να διαβάσουν σωστά τα μαθήματα τους και να τα τελειώσουν ακόμα γρηγορότερα.

Δεν ξεχνούν τα διαλείμματα
Μαθηματικά, ιστορία, γλώσσα και ξαφνικά, χωρίς καν να προλάβει το μικρό σου να το συνειδητοποιήσει, έχει δημιουργηθεί ένα λόφος από μαθήματα και ασκήσεις που πρέπει να λυθούν πριν η επόμενη ημέρα ξημερώσει. Don’t Panic! Όπως υποστηρίζουν αρκετές μελέτες, ένας μαραθώνιος διαβάσματος κουράζει το μυαλό πολύ πιο γρήγορα και το εξουθενώνει, με αποτέλεσμα το μάθημα που το μικρό σου αφήνει τελευταίο να αφομοιώνεται με μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τα πρώτα. Διάλειμμα, λοιπόν, ανάσα και μία μικρή ανάπαυλα αξιολογούνται ως κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Ένα τη φορά
Καλό το multitasking και απαραίτητο για εσένα και εμένα, όμως, η σωστή μελέτη θέλει χρόνο και ένα μάθημα τη φορά. Καταλαβαίνεις τι μπορεί να συμβεί αν οι πληροφορίες της Ιστορίας μπλεχτούν με αυτές της γλώσσας και η φυσική με τη χημεία. Ωχ! Μήπως το μικρό σου ζαλίστηκε ήδη;

Έχουν το δικό τους χώρο διαβάσματος
Γύρω – γύρω όλοι και στη μέση το… study space. Ναι, καλά κατάλαβες! Είναι σημαντικό οι μικροί μαθητές να αισθάνονται άνετα και να δημιουργούν αυτό το μοναδικό ζεστό συναίσθημα τη στιγμή που πρέπει να ανοίξουν το βιβλίο τους και να συγκεντρωθούν σε όσα έχουν να κάνουν. Ένα μικρό γραφείο στο δωμάτιο του, μία γωνία στο σαλόνι μπορούν να γίνουν η δική του σταθερή (και μελετηρή) γωνιά.

Ένα βιβλίο παρακαλώ
Μα, καλά, είναι εφικτό από το βιβλίο Ιστορίας το μικρό σου να περάσει σε ένα βιβλίο λογοτεχνίας; Μα, φυσικά. Έτσι, θα γνωρίζει νέους τρόπους γραφής, θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, θα ηρεμήσει και θα πάρει σίγουρα… 10 στο μάθημα της Γλώσσας.

Μουσική και τέχνες
Ακούν την μουσική που τους αρέσει, ηρεμούν, χαλαρώνουν το πνεύμα τους και μην σου κάνει εντύπωση αν στο μέλλον σου εκφράζει το ενδιαφέρον να αρχίσει να μαθαίνει πιάνο ή κιθάρα. 


Read More

And More