Όλη μέρα στον καναπέ; Tips για να κάνεις το μικρό σου πιο… δραστήριο!

Όταν ήσουν μικρή, τι είδος παιδιού ήσουν; Προτού μου απαντήσεις, θα σου δώσω ένα στοιχείο: η ερώτηση και η απάντηση δεν αφορούν το χαρακτήρα σου. Το πόσο καλή ή άτακτη ήσουν. Αλλά, αντιθέτως, το αν η μαμά σου σε φώναζε “παιδί – ζιζάνιο” ή “ήρεμη δύναμη“. Έκανες τις αταξίες σου ή ήσουν το καλό παιδί της οικογένειας; Σου άρεσε να τρέχεις, να χοροπηδάς, να σε κυνηγούν η μαμά και ο μπαμπάς ή να κάθεσαι στο δωμάτιο σου ήρεμη, για να διαβάσεις και να ζωγραφίσεις;

Και… όσον αφορά το παιδάκι σου, πόσο παιχνιδιάρικο είναι; Αν δεν είσαι ευχαριστημένη με τη… βαριεστημένη τους συμπεριφορά και θα ήθελες να τα βοηθήσεις να δραστηριοποιηθούν και να είναι λίγο πιο ζωηρά, υπάρχουν λύσεις. Κανένα άγχος!

 

Πώς, λοιπόν, μπορείς να μεγαλώσεις δραστήρια παιδιά;

 

– Βγείτε μαζί βόλτα στο πάρκο, στην πλησιέστερη πλατεία ή στην παιδική χαρά. Τα παιδιά τρέχουν, σκαρφαλώνουν, πηδάνε και χοροπηδάνε πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό τα βοηθάει αρκετά να αποβάλλουν την ενέργεια τους, το άγχος της ημέρας και να ξεχνούν για λίγο τις υποχρεώσεις του σχολείου που καθημερινά τους κλείνουν “επιθετικά” το μάτι. Μία μπάλα, ένα καλό ποδήλατο, ένα απλό σκοινάκι αρκούν για να δεις μεγάλη διαφορά στον τρόπο ζωής του. Παράλληλα, κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου το παρακάτω tip: Μην προσπαθήσεις να το πείσεις να γίνει δραστήριο, κρίνοντας αυστηρά την επιθυμία του να δει τηλεόραση ή να παίξει online games.

– Αν έξω έχει κρύο και μείνετε στο σπίτι, προσπαθήστε να κάνετε κάτι όλοι μαζί. Βάλε δυνατά τα αγαπημένα του τραγούδια (ναι, ας είναι πολύ παιδικά) και αρχίστε να χορεύετε μαζί. Όλα επιτρέπονται: να τραγουδήσετε, να γελάσατε, να γαργαλίσετε ο ένας τον άλλον και να βγάλετε από μέσα σας την κούραση και την κακοκεφιά της ημέρας.

– Παρακίνησε το παιδάκι σου να συναντιέται συχνά με τους φίλους του. Από κοντά. Και αν το δεις να βαριέται να απομακρυνθεί από το σπίτι, αφού ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, ας πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Φέρε λοιπόν τους φίλους του στο σπίτι ή κανόνισε play dates με άλλες μαμάδες στο πάρκο και άφησέ το να περάσει καλά και να το ευχαριστηθεί.

– Ανάμεσα στις ασκήσεις και τις επαναλήψεις, δώσε του ανάσες ελευθερίας. Η ιδανική αναλογία είναι δέκα λεπτά ξεκούρασης για κάθε σαράντα λεπτά διαβάσματος. Θα ξεκουραστεί. Θα αποφορτιστεί το μυαλό του. Και το σημαντικότερο; Θα έχει ενέργεια για τις υπόλοιπες δράσεις του.

– Μη ξεχάσεις, να βρείτε μαζί μία εξωσχολική δραστηριότητα. Θα του φτιάξει τη διάθεση και (επιτέλους) θα βρει έναν ευχάριστο τρόπο να “ξεδίνει” από όλα όσα ταλαιπωρούν το μυαλό του.

– Ώρα για ταινίες δράσης! Ποιο παιδάκι δεν αγαπά τους super ήρωες; Μα, φυσικά, κανένα. Για αυτό, πάτα Play στην πρώτη ταινία δράσης που θα βρεις, γιατί κάθε μικρό θέλει να μιμηθεί τον αγαπημένο του ήρωα. Και θα το προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Και θα τα καταφέρει!

– Κάνε και εσύ κάτι. Το ότι στα μάτια του είσαι το πρότυπο του, στο έχω αναφέρει αρκετές φορές, μέσα από τη στήλη αυτή. Για αυτό, υιοθέτησε έναν πιο fit τρόπο ζωής και άσε τα ευεργετικά του αποτελέσματα να αλλάξουν και εσένα και το μικρό σου.

Run, Kid, Run!

Read More

And More