Ομφαλικό κοκκίωμα στο νεογνό: Τι είναι και τι πρέπει να κάνεις

Έφερες το μωρό σου στον κόσμο αυτό, το φροντίζεις, το προσέχεις. Και ξαφνικά παρατηρείς ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά στον ομφαλό του. Ένα κοκκίωμα έχει κάνει την εμφάνιση του. Είναι ανησυχητικό; Πώς θα το περιποιηθείς; Τι μπορείς να κάνεις; O, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, εξηγεί. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, η νέα μαμά αντιμετωπίζει μια σοβαρή ιατρική – νοσηλευτική πράξη που πρέπει να κάνει στο νεογνό της: η περιποίηση του ομφάλιου λώρου. Οι οδηγίες που έχει πάρει απο τον παιδίατρο ή την μαία είναι συνήθως η τοποθέτηση οινοπνεύματος 70% πάνω στον ομφαλό με μια αποστειρωμένη γάζα. Αυτό θα γίνεται περίπου για 10-15 μέρες, ένα διάστημα αρκετό για να πέσει το μανταλάκι και το υπόλειμμα του ομφαλού και την επούλωση της πληγής.

Και μετά;
Μετά από αυτό το διάστημα θα μπορεί να κάνει και κανονικά μπάνιο και να βρέξει κανονικά μέσα στο μπάνιο το μωρό με τον ομφαλό. Μερικές φορές, όμως, μετά απο αυτή την περίοδο, παρατηρείται μια μικρή μάζα μέσα στον ομφαλό και αν είναι μεγάλη μπορεί και να βγαίνει λίγο προς τα έξω.
Το μέγεθος ποικίλει απο 3-10 εκατοστά και το χρώμα μπορεί να είναι ίδιο με το δέρμα ή ροζ ή μπλε. Συνήθως υπάρχει και μια σχετική υγρασία. Λόγω του μεγέθους του οι γονείς μπορεί και να μην το αντιληφθούν και να το παρατηρήσει ο παιδίατρος σε μια απο τις πρώτες επισκέψεις.

Οι γονείς φυσικά ανησυχούν, καθώς είναι κάτι πρωτόγνωρο γι αυτούς. Είναι κάτι σαν μια κρεατοελιά, συνήθως σχήματος μανιταριού, το οποίο δεν πονάει και δεν ενοχλεί το παιδί. Για λόγους αισθητικούς, αλλα και για πιθανό τραυματισμό και μόλυνση, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σωστά.

Τι μπορείς να κάνεις
Συνήθως, αν το κοκκίωμα είναι μικρό, η περιποίηση με οινόπνευμα για αρκετό καιρό ακόμη, μπορεί να το “μαράνει” και να συρρικνωθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, ο παιδίατρος θα το καυτηριάσει με νιτρικό αργυρό. Πρόκειται για μικρά στικ νιτρικού αργύρου, τα οποία “καίνε” χωρίς πόνο και συρρικνώνουν το κοκκίωμα. Ο καυτηριασμός γίνεται στο ιατρείο, φυσικά χωρίς νάρκωση δεδομένου ότι δεν προκαλείται κανένας πόνος. Διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση που το κοκκίωμα είναι ευμεγέθες, τότε μπορεί να χρειαστεί η αντιμετώπιση απο έμπειρο χειρουργό παίδων.

Read More

And More