Όνειρα γλυκά! Με αυτά τα tips το μικρό σου θα αρχίσει να κοιμάται (και το μεσημέρι)

Κυριακή σημαίνει χαλάρωση. Και μπορεί αρκετοί να τη χαρακτηρίζουν ως κοντή γιορτή, όμως είναι η πιο γλυκιά γιορτή που μπορείς να περάσεις μέσα στην εβδομάδα. Σε αυτό το σημείο, επίτρεψε μου να σου εξομολογηθώ κάτι: τους τελευταίους μήνες έχω αλλάξει αρκετά πράγματα στην εβδομαδιαία μου ρουτίνα. Ένα από αυτά είναι ότι πρόσθεσα το μεσημεριανό ύπνο στη ζωή μου. Ναι, εγώ. Και αφού τα κατάφερα εγώ, που μόνο η ιδέα του μου προκαλούσε μία δυσφορία (πόσω μάλλον η ύπαρξη του), τότε σίγουρα μπορείς να το πετύχεις και εσύ. Και το παιδάκι σου. Εντάξει, μόνο την Κυριακή.

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι το διάλειμμα που χρειάζεται. Η ανάσα που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Μετά το σχολείο, ειδικά, είναι σωτήριο. Σχολείο, φαγητό, υπνάκος για μία ωρίτσα και μετά διάβασμα για την επόμενη ημέρα. Κάπως έτσι, περιγράφουν αρκετές μαμάδες το ιδανικό πρόγραμμα για τα μικρά τους. Λογικό αρκετά, αφού τα μικρά παιδιά χρειάζονται άφθονη ενέργεια, για να μπορέσουν να διαβάσουν και να κάνουν τις ασκήσεις τους.

 

Πώς μπορείς, λοιπόν, να το πείσεις να αφεθεί στην αγκαλιά του μεσημεριανού… Μορφέα;

 

– Αρχικά, μην είσαι αρκετά αυστηρή στο θέμα του μεσημεριανού ύπνου. Ναι, θα του κάνει καλό να κλείσει τα ματάκια του και να ξεκουραστεί, όμως, η επιμονή σου, μόνο ένταση μπορεί να δημιουργήσει. Η τελευταία, με τη σειρά της, προκαλεί εκνευρισμό στο μικρό σου και η ένταση μόνο σε mood ύπνου δε θα το βάλει.

– Άφησε το να πάρει μαζί του στο κρεβάτι το αρκουδάκι του ή ένα αντικείμενο, με το οποίο είναι συναισθηματικά δεμένο. Γιατί, όταν οι φίλοι του είναι στα σπίτια τους, αυτή είναι η παρέα του. Πρόσεχε, όμως, το αντικείμενο να μην είναι αιχμηρό ή εύθραυστο και προκύψουν άλλα… προβλήματα.

– Προσπάθησε να προσθέσεις μία εξωσχολική δραστηριότητα μετά το σχολείο και πριν το φαγητό. Και ο ύπνος κατά τις τέσσερις το μεσημεράκι αποτελεί μονόδρομο…

Αν αρνείται πεισματικά να κοιμηθεί, καλύτερα να το αφήσεις μόνο του στο δωμάτιο του, για να εξοικειωθεί με το χώρο, παρά να του υποσχεθείς κάτι ως αντάλλαγμα. Ναι, εκφράσεις τύπου “Αν πέσεις για υπνάκο σε λίγο, το βράδυ θα φας το αγαπημένο σου γλυκό” δε θα το βοηθήσουν να υιοθετήσει μία καθημερινή ρουτίνα. Το αποτέλεσμα θα είναι της στιγμής.

– Λίγο παιχνίδι, πριν πέσει στο μαξιλάρι του. Γιατί ο καλύτερος ύπνος είναι εκείνος που γίνεται με χαμόγελο.

– Απέκλεισε μετά το φαγητό, οτιδήποτε του προκαλεί ένταση. Για αυτό, αν θες να το μαλώσεις για τους βαθμούς του στα Μαθηματικά, καλύτερα να το κάνεις σε ώρα απογευματινή.

– Μην το ξυπνήσεις, αν μία ημέρα κοιμηθεί παραπάνω. Οι ώρες ύπνου προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Μισή ώρα παραπάνω δε θα διαταράξει το νυχτερινό του ύπνο. Οπότε, όλα καλά!

Read More

And More