Ώρα να αναθερμάνεις τη σχέση του μικρού σου με τα… βιβλία!

Υπέροχες οι διακοπές. Ειδικά, στα μάτια ενός μικρού παιδιού που συνειδητοποιεί ότι οι εργασίες, οι ασκήσεις και οι επαναλήψεις πηγαίνουν στην άκρη, γιατί στο κέντρο έρχεται η ξεκούραση. Του αξίζει. Τώρα, όμως, που το καλοκαίρι σιγά – σιγά φθάνει στο τέλος του και τα σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν ξανά το μικρό σου – φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά – είναι μήπως η κατάλληλη στιγμή να αναθερμάνεις τη σχέση του με τα… βιβλία; Γιατί, η καλύτερη προσαρμογή είναι αυτή που γίνεται με τρόπο ομαλό και χαρακτήρα παιδαγωγικό. Πάντα. Πώς θα τα καταφέρεις; 

 

 

Να ξεκινήσουμε μία νέα ρουτίνα; Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να παρατηρήσεις ποιο σημείο της ημέρας το παιδί σου είναι ευδιάθετο και με το χαμόγελο στα χείλη. Θα μπορούσε να είναι το βράδυ, πριν τον ύπνο του, όταν θα ξαπλώσει στο κρεβάτι του και εσύ θα στέκεσαι στοργικά πλάι του, για να του κάνεις παρέα. Εκείνη τη στιγμή, εσύ μπορείς να εμφανιστείς με το αγαπημένο του βιβλίο και μαζί να ξεκινήσετε την ανάγνωση. Το μυστικό είναι να επαναλαμβάνετε τη συγκεκριμένη διαδικασία την ίδια χρονική στιγμή κάθε μέρα, ούτως ώστε να γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητας του, μέχρι το πρώτο κουδούνι να “χτυπήσει”.

 

Βρες ένα σταθερό σημείο. Εξίσου σημαντικό με το timing. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να χαλαρώνουν στο κρεβάτι ή να ξαπλώνουν νωχελικά στον καναπέ. Μόλις εντοπίσεις σε ποιο σημείο του σπιτιού το παιδί σου νιώθει πιο άνετα, επισκέψου το την ίδια ώρα κάθε μέρα και μετάτρεψε το στο δικό σας Reading Spot.

 

Τι θα έλεγες για μία βόλτα; Όχι απαραίτητα σε πάρκο. Μάλλον περισσότερο σε μία τεράστια βιβλιοθήκη, από την οποία ξεπροβάλλουν πελώρια βιβλία, χρώματα, ιστορίες και ήρωες που σίγουρα θα αποκτήσουν μία θέση στην καρδιά του μικρού σου. Και μόλις βρείτε αυτό που σας αρέσει, ολοκληρώνετε την βόλτα σας με παιχνίδι, περπάτημα ή ένα – πάντα λαχταριστό – παγωτό.

 

 

Ποιες ταινίες βασίζονται σε βιβλία; Μπορεί εσύ να ξέρεις την απάντηση, το μικρό σου, όμως, θα εντυπωσιαστεί από τον αριθμό, αλλά και την τεράστια επιτυχία που “σημείωσαν” οι συγκεκριμένες ταινίες. Γνωρίζει ότι ο Harry Potter που με κάθε ξόρκι “κερδίζει” τη συμπάθεια του αποτελεί χαρακτήρα βγαλμένο από βιβλίο. Και όχι μόνο, όπως μπορείς να διαβάσεις εδώ.

 

Μην υποτιμάς τα κόμικ. Πολλά παιδιά εμπλουτίζουν αρκετά το λεξιλόγιο και αναπτύσσουν το συναισθηματικό τους κόσμο μέσα από τις εικονογραφημένες σελίδες τους. Άσε που είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδείξεις στο μικρό σου ότι το διάβασμα δεν είναι καθόλου βαρετό και μονότονο.

 

Καλύτερα να αφήσεις τις υπερβολές και τη διαμάχη με τις “μπλε συσκευές” στην άκρη. Μπορεί να σε αγχώνει η επαφή του παιδιού με την τηλεόραση και τις smart συσκευές, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσεις στα άκρα και να απαγορεύσεις οποιαδήποτε ενέργεια. Μία παιδική ταινία ή ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι δεν είναι ικανά να βλάψουν το μικρό σου, αλλά αντιθέτως έχουν και αυτά τα οφέλη τους. Άσε που με τον τρόπο αυτό, η προσθήκη των βιβλίων στην καθημερινή του ρουτίνα θα γίνει ομαλά. Και πετυχημένα.

 

Και το διάλειμμα έχει τη θέση του. Αν μετά τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες βαρεθεί, μην το μαλώσεις. Άφησε το να κάνει παύση, να γεμίσει τις μπαταρίες του και από Δευτέρα να είσαι σίγουρη ότι θα σου ζητάει να κατεβάσεις το βιβλίο που του αρέσει και βρίσκεται στο πιο ψηλό ράφι της βιβλιοθήκης.

Read More

And More