Ουρολοίμωξη στο παιδί: Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Η ουρολοίμωξη δεν είναι μία απλή ασθένεια. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα στα παιδιά. Σήμερα, λοιπόν, ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει για όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Τα συμπτώματα, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Όταν μιλάμε για ουρολοίμωξη, σημαίνει ότι κάποιο μικρόβιο έχει προκαλέσει μία λοίμωξη στα ουρά του παιδιού.

Η σχέση ουρολοίμωξης και παιδιού
Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή πάθηση των παιδιών. Σχεδόν πέντε στα εκατό παιδιά μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να πάθουν ουρολοίμωξη. Είναι πιο συχνή στα κορίτσια (ποσοστό 3 στα 100) και λιγότερο στα αγόρια (ποσοστό 1 στα 100 ). Αυτό λογικά συμβαίνει, διότι τα ούρο-γεννητικά όργανα του κοριτσιού είναι ανοιχτά και πιο ευάλωτα στο εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα πιο εύκολα να μπορέσουν να εισχωρήσουν τα μικρόβια  απο την ουρήθρα.

Τι μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση ουρολοίμωξης;
Υπάρχουν ορισμένες ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, οι οποίες διευκολύνουν στο να πάθει ένα παιδί ουρολοίμωξη. Για παράδειγμα, η κυστεουριτηρικη παλινδρόμηση, δυσλειτουργία της κύστης κλπ. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό οφείλεται στην κακή καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, αφρόλουτρα και σαπούνια που ερεθίζουν την ουρήθρα, η χρήση χαρτιού υγείας για το στέγνωμα της γεννητικής περιοχής, τα πολυ στενά εσώρουχα κλπ.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα του παιδιού με ουρολοίμωξη, διαφέρουν απο την ηλικία του και την σοβαρότητα της κατάστασης.

• Τα βρέφη μπορεί να έχουν μόνο ανορεξία και να μην παίρνουν βάρος. Μπορεί να έχουν διάρροιες κενώσεις, εμετούς και σε σοβαρότερες περιπτώσεις πολύ ψηλό πυρετό. Επίσης, αρκετές φορές μπορεί να έχουν μόνο μία ανησυχία ανεξήγητη που θα οδηγήσουν τον γιατρό στη σκέψη της πιθανής ουρολοίμωξης.

• Στα μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζεται συχνοουρία, δηλαδή το παιδί ουρεί πολυ συχνά, αισθάνεται πόνο ή τσουξίματα κατά την διάρκεια της ούρησης ή γενικά μια ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς πάνω απο την κύστη. Επίσης, μπορεί να έχει και πυρετό. Άλλο χαρακτηριστικό είναι η έντονη άσχημη μυρωδιά των ούρων του.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση θα γίνει με μια γενική εξέταση των ούρων και με μια καλλιέργεια ούρων. Αν έχει ουρολοίμωξη θα εντοπιστεί το είδος του μικροβίου και σε ποιο αντιβιοτικό είναι ευαίσθητο, ώστε να εκριζωθεί.

Ποια η θεραπεία;
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το είδος του μικροβίου, από την ηλικία του παιδιού και απο την σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων. Θα χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα ή ενδοφλέβια σε νοσοκομείο για περίπου δέκα μέρες. Μπορεί να χρειασθεί να γίνουν και εξετάσεις, όπως ανιούσα κυστεοουρηθογραφία και σπιρομέτρηση των νεφρών.

Η ουρολοίμωξη δεν είναι μια απλή ασθένεια. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με κατάλληλη θεραπεία μπορεί το μικρόβιο να εισχωρήσει στον υπόλοιπο οργανισμό του παιδιού και να πάθει γενική λοίμωξη ή ακόμη και να δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στα νεφρά.

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More