Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: Οι κλασικές ιστορίες που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει!

Μια φορά και έναν καιρό (πριν από περίπου δύο αιώνες), γεννιέται σε ένα χωριό της Δανίας, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο άνδρας, ο οποίος θα αφιερωθεί στη συγγραφή παραμυθιών, συνδυάζοντας με τον τρόπο αυτή την αγάπη του για τη γραφή και τα παιδιά και, μετά από χρόνια, θα αναδειχθεί στον πιο γνωστό παραμυθά όλων των εποχών. Με τους αιώνες να περνούν, το 1966, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα, ορίζει την ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά ως την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Κάπως έτσι, κάθε δεύτερη ημέρα του Απριλίου, γιορτάζουμε με τους μικρούς μας φίλους την ημέρα που έρχονται πιο κοντά με ιστορίες που τους “ταξιδεύουν” σε ένα κόσμο φανταστικό, αλλά τόσο ταυτόχρονα ρεαλιστικό.

Με τη φετινή γιορτή να μας βρίσκει στο σπίτι, τι θα έλεγες να ξεφυλλίσουμε μαζί 10 κλασικά βιβλία που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει; Πάρε το σελιδοδείκτη στο χέρι και ξεκινάμε!

 

“Ο μικρός Πρίγκιπας” του Antoine de Saint-Exupéry

Και ξαναγύρισε στην αλεπού: «Αντίο…» της είπε. «Αντίο», είπε η αλεπού. «Και να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: δε βλέπεις σωστά παρά με την καρδιά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια». «Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια», ξανάπε ο μικρός πρίγκιπας, για να το θυμάται. Το κλασικό βιβλίο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών και εφήβων (και συνεχίζει να μας μεγαλώνει και ως ενήλικες) είναι σίγουρα μια ιστορία που δεν πρέπει να χάσει κανένας μπόμπιρας.

“Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” της Άλκης Ζέη (από 12 ετών)

Μπορεί η, αγαπημένη όλων, Άλκη Ζέη να έφυγε από τη ζωή, οι ιστορίες της, όμως, θα είναι πάντα χαραγμένες μέσα μας. 27 Οκτωβρίου 1940: Θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος που πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να του λέει: «Σήκω…, έγινε πόλεμος. Δεν ακούς τις σειρήνες;» Και από τότε αρχίζει ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, των διωγμών, με την ελπίδα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος.

“Ο παπουτσωμένος γάτος” του Σκοτ Γκούσταφσον

Η εξυπνάδα, το θάρρος αλλά και η καλοσύνη βρίσκουν πάντα μια λύση για να ξεπερνούν τις αντιξοότητες…
Ακολούθησε το γάτο της διαχρονικής αυτής ιστορίας: θα σου δείξει τον τρόπο (και το δρόμο)! Όπως και ο Σκοτ Γκούσταφσον, συγγραφέας δεκάδων κλασσικών παραμυθιών.

“Το καπλάνι της βιτρίνας” της Άλκης Ζέη

Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του, ανυπομονούν να ανταμώσουν με τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, μα πάνω απ’ όλα τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφος τους ο Νίκος.

“Μεγάλες Προσδοκίες” του Τσαρλς Ντίκενς

Το σημαντικότερο μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, Μεγάλες προσδοκίες, παρακολουθεί την πορεία του αφηγητή της ιστορίας, του ορφανού Φίλιπ Πίριτ (Πιπ) από τα χρόνια που ζει ως μαθητευόμενος σιδηρουργός σε ένα μικρό χωριό μέχρι την ενηλικίωσή του και τη διαμονή του στο Λονδίνο. Πώς εμπλέκονται στη ζωή του Πιπ ο τρυφερός σιδηρουργός Τζο Γκάρτζερι, ο μυστηριώδης κατάδικος Έιμπελ Μάγκουιτς, η εκκεντρική μις Χάβισαμ με την πανέμορφη θετή της κόρη Εστέλα, ο καλόκαρδος συγκάτοικος του, Χέρμπερτ Πόκετ, και ο στομφώδης Πάμπλτσουκ;

“Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ” του Μαρκ Τουαίν

Ο μικρός ήρωας, ο Τομ, είναι ένα αγόρι που ζει στη φανταστική πόλη Σεντ Πίτερσμπουργκ, δίπλα στον Μισισιπή. Ένα αγόρι ορφανό, που μεγαλώνει με τη θεία του. Ένα αγόρι που έχει φιλία με τον αλήτη της πόλης, που το σκάει από το σπίτι, που ονειρεύεται τον μεγάλο κόσμο.

“Η καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά” της Χάριετ Μπίτσερ Στόου

Ο μπάρμπα-Θωμάς, η μικρή Εύα, η Τόπσυ, ο Σάιμον Λεγκρί, είναι ονόματα που έχουν μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο όλων των λαών του κόσμου. Και οι δραματικές περιπέτειες των μαύρων, που οι οικογένειές τους διαλύονται για να πουληθούν εδώ κι εκεί, επηρέασαν κι επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τον τρόπο σκέψης και το συναισθηματικό κόσμο αυτών που πιστεύουν στην ελευθερία και στην ισότητα.

“Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” του Ιούλιου Βερν

Όταν ο Φιλέας Φογκ διάβασε στην εφηµερίδα του ότι ήταν δυνατό να κάνει κάποιος τον γύρο του κόσµου µέσα σε ογδόντα ηµέρες µόνο, οι φίλοι του γέλασαν. «Αποκλείεται!» είπε ο ένας. Και τότε ο Φιλέας Φογκ αποφάσισε να τους αποδείξει ότι γίνεται!

“Φρουτοπία” Ευγένιου Τριβιζά

Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο της εξαφάνισης ενός μισητού μανάβη, χωρίς να φαντάζεται τι ανήκουστοι κίνδυνοι, τι καταχθόνιες συνωμοσίες, τι ασυγκράτητα πάθη, τι ξέφρενες καταδιώξεις και τι αποτρόπαιες προδοσίες τον περιμένουν, όταν φτάνει ανύποπτος ένα πρωί στη θρυλική Φρουτοπία. Ο Αιμίλιος το μήλο, ο Λάμπρος το ραδίκι…

Read More

And More