Παγκόσμια Μέρα Ζώων: 5 λόγοι που θα σε πείσουν να πάρεις κατοικίδιο στο παιδί σου

Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1931, όταν, σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ως μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Έκτοτε, κάθε χρόνο αυτή η μέρα αγκαλιάζει την τρυφεράδα που μας προσφέρουν τα ζωάκια και την μεγιστοποιεί μέσα από την πιο γλυκιά γιορτή.

Η τέταρτη μέρα του Οκτωβρίου είναι μέρα γιορτής και αγάπης, τόσο μεγάλης, όσο αυτής που δίνει σε μικρούς και μεγάλους ένα κατοικίδιο. Τα παιδάκια αγαπούν τους τετράποδους ή δίποδους φίλους τους και εκείνοι τους το ανταποδίδουν προσφέροντας. Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για να αποκτήσει το παιδί σου ένα κατοικίδιο. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι;

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης
Αν ψάξεις την έννοια στο λεξικό, θα βρεις ότι η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται και να καταλαβαίνει πώς νιώθει ο άλλος. Θα μάθει να υπολογίζει τα συναισθήματα των άλλων. Να μη νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Με τη σειρά της, η ενσυναίσθηση του μαθαίνει κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και να σέβεται τις ανάγκες του άλλου.

Η αγάπη προς τη φύση και η φροντίδα για ένα καλύτερο περιβάλλον
Αργά ή γρήγορα, το κατοικίδιο σου θα χρειαστεί να το πάει βόλτα στο πάρκο – ή στο δάσος, αν είσαι τυχερή – της περιοχής. Έτσι, το παιδί σου θα γνωρίσει γρηγορότερα το περιβάλλον και θα μάθει να το σέβεται. Να το προστατεύει και να διατηρεί το πράσινο ακέραιο και ασφαλές.

H υπευθυνότητα και η ευθύνη οι νέες του αρετές
Εκτός από την ανιδιοτελή αγάπη που προσφέρει σε ένα μικρό παιδάκι, ένα κατοικίδιο μπορεί να του μάθει έμπρακτα τι εστί υπευθυνότητα. Και αυτό, γιατί μπορεί το ζήτημα του να το αναλάβεις κυρίως εσύ, όμως, δεν θα είναι λίγες οι φορές που το μικρό σου θα θέλει να σε βοηθήσει. Μέσα από την επανάληψη, το μικρό σου θα καταλάβει ότι πλέον η μέρα του περιλαμβάνει και το τάισμα του του κατοικιδίου, γιατί αλλιώς το ζωάκι θα πεινάει πολύ.

Η κοινωνικότητα γίνεται πιο εύκολη
Βγάζοντας το κατοικίδιο για βόλτα μαζί με εσένα, ένα παιδί μπορεί να γνωρίζει και στη συνέχεια επικοινωνήσει μαζί με άλλες οικογένειες της περιοχής που κάνουν ακριβώς το ίδιο με αυτό. Γιατί, αυτόματα έχουν ένα ισχυρό κοινό ενδιαφέρον, αυτό της φροντίδας και της αγάπης για τους τετράποδους φίλους μας.

Το καλύτερο αγχολυτικό
Μία αγκαλιά αρκεί, για να ηρεμήσει ένα παιδί που έχει αγχωθεί αρκετά με τις ασκήσεις του σχολείου ή έχει εκνευριστεί με κάτι. Αντίο στρες και άγχος για το σχολείο!

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

Read More

And More