Παιδί και φωτεινές οθόνες: Μήπως τελικά δεν είναι τόσο καταστροφικός συνδυασμός;

Πόσες ώρες αφήνεις το μικρό σου να βλέπει παιδικές σειρές στην τηλεόραση/να παίζει το αγαπημένο του video game/να παρακολουθεί βιντεάκια στο youtube; Καμία; Μία; Τρεις; Ο χρόνος που κάθε γονιός επιτρέπει στο παιδί του να έρχεται σε επαφή με φωτεινές οθόνες είναι κάπως υποκειμενική υπόθεση, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα πάντα φροντίζει να εφιστά την προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα νέα μέσα και η τεχνολογία τόσο στην πνευματική, όσο και στην γνωστική, την συναισθηματική και σωματική υγεία των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά, μία νέα έρευνα που διενεργήθηκε από ομάδα Βρετανών παιδιάτρων, φαίνεται πως δεν αναγνωρίζει κάποια άμεση αντιστοιχία μεταξύ του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από φωτεινές οθόνες και των πιθανών βλαβερών αποτελεσμάτων στην υγεία τους.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από το Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH) υποστηρίζει πως “Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν πως οι φωτεινές οθόνες είναι από μόνες τους βλαβερές για την υγεία των παιδιών, σε οποιαδήποτε ηλικία, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ορίσουμε το κατάλληλο χρονικό όριο χρήσης σε κάθε ηλικία”.

Αντί, λοιπόν, να προτείνει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα γύρω από την χρήση οθονών, ο Δρ. Max Davie, ένας εκ των διευθυντών του RCPCH, λέει: “Όταν μιλάμε για τον χρόνο μπροστά σε οθόνες, θεωρώ πως είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους γονείς να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό βάσει των αρχών της οικογένειάς τους” και συνεχίζει: “Προτείνουμε να καθιερωθούν χρονικά όρια βάσει της ηλικίας του παιδιού, τα οποία θα οριστούν μετά από διακανονισμό μεταξύ γονέων και παιδιών, τα οποία όλοι θα αντιλαμβάνονται και θα σέβονται”.

Παρ’ ό,τι, όμως, το Royal College δίνει στους γονείς την ευθύνη και την επιλογή για τον χρόνο που περνούν τα μικρά τους μπροστά από ηλεκτρονικές συσκευές, ωστόσο σπεύδει να τονίσει πως θα πρέπει να αποφευχθεί η επαφή με φωτεινές οθόνες τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Read More

And More