Παιδί και βιβλίο: Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία όσο εσύ

Πολύ συχνά θα αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, ώστε να δώσεις τις σωστές βάσεις στο παιδί σου και την κατάλληλη παιδεία και καλλιέργεια που θέλεις να αποκτήσει μεγαλώνοντας. Ψάχνεις συνεχώς τρόπους και ασχολίες που θα του δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, με γνώσεις, συνήθειες, απόψεις και δυνατότητες που θα του φανούν όχι μόνο χρήσιμες, αλλά και αναγκαίες! Η παιδεία και οι αξίες, άλλωστε, “κερδίζονται” μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον και την καίρια καθοδήγηση των γονιών. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν τόσες καθοδηγήσεις και βάσεις που πρέπει να τεθούν μέσα στο σπίτι, που όλη η σχολική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση του κόσμου δεν μπορεί να δώσει! Ωστόσο, κάτι που πολλοί γονείς τείνουν πλέον να ξεχνούν είναι πως πέρα από την προσωπική αλληλεπίδραση και τις κατευθυντήριες συμβουλές, ένα από τα σημαντικότερα μέσα διαπαιδαγώγησης είναι τα βιβλία!

Ναι, στη εποχή της γρήγορης και εύκολης πληροφορίας και της ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης, η εξοικείωση των παιδιών με όλο το φάσμα των νέων μέσων έχει βάλει στο περιθώριο τα βιβλία και το διάβασμα! Φυσικά, μέσα από τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική και το γενικότερο χώρο των Τεχνών επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, αλλά εκείνο που κάνει το διάβασμα “μαγική” εμπειρία είναι η ελευθερία που αφήνει στη… φαντασία! Και αυτό είναι κάτι που συχνά ξεχνάμε! Διότι, αν το καλοσκεφτείς το βιβλίο είναι το μόνο μέσο που δεν διαθέτει έτοιμη εικόνα και σαφή οριοθέτηση! Χρειάζεται πάντοτε το βλέμμα και την οπτική γωνία του εκάστοτε αναγνώστη για να ολοκληρωθεί ως διαδικασία!

Εάν, λοιπόν, χρειάζεσαι μια μικρή βοήθεια, ώστε να “σπρώξεις” το παιδί σου προς το διάβασμα και να το εμπνεύσεις να ξεκινήσει τον… μαγευτικό κόσμο της ανάγνωσης, μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες παρακάτω!

Δώσε το καλό παράδειγμα
Όπως γνωρίζεις ήδη, τα παιδιά έχουν μιμητικές τάσεις! Τείνουν να αντιγράφουν τις κινήσεις των γονιών, μιας και αυτό είναι το πρότυπο και η εικόνα που ακολουθούν καθώς μεγαλώνουν. Αρκεί, λοιπόν, το παιδί να σε βλέπει συχνά με ένα βιβλίο στο χέρι, ώστε να του δημιουργηθεί η περιέργεια που θα ωθήσει και το ίδιο προς το διάβασμα.

Δεν χρειάζεται να ασκήσεις καμία πίεση
Δεν έχει σημασία η ηλικία που το παιδί θα δείξει ενδιαφέρον για τα βιβλία και δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για αυτό. Αν ασκήσεις πίεση στο παιδί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την ιδέα του διαβάσματος, αφού η διαδικασία θα του φαίνεται καταναγκαστική. Δώσε χρόνο και άφησέ το ελεύθερο να επιλέξει μόνο του την κατάλληλη περίοδο!

Διάβασέ του από μικρή ηλικία
Αν το παιδί μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό του ότι το διάβασμα παιδικών βιβλίων και παραμυθιών είναι μέρος της καθημερινότητάς του, θα του είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσει μόνο του το διάβασμα στην κατάλληλη ηλικία!

Επισκεφθείτε μαζί τη βιβλιοθήκη
Οι βιβλιοθήκες είναι ένας συναρπαστικός κόσμος από μόνες τους! Η ατμόσφαιρά τους, αλλά και η πληθώρα διαφορετικών συγγραμμάτων, μπορούν να “ξυπνήσουν” το ενδιαφέρον για τα βιβλία! Ακόμη και η αίσθηση του “κυνηγιού” και της εξερεύνησης είναι στοιχεία που θα του εξάψουν τη φαντασία και θα λειτουργήσουν θετικά στην εμπειρία.

Δώσε του ένα βιβλίο για το κρεβάτι
Πριν πέσει για ύπνο το παιδί είναι πολύ πιθανό να προβάλει αντίσταση και να θέλει να πάρει στο κρεβάτι το tablet ή το laptop σου. Πόσο προτιμότερο είναι φυσικά να του δώσεις το αγαπημένο του βιβλίο ως επιλογή! Οι οθόνες και οι έντονοι φωτισμοί και χρωματισμοί είναι στοιχεία που δυσκολεύουν τον ύπνο, ενώ ένα βιβλίο βοηθά αρκετά!

Read More

And More